Eskişehir’de el işiyle uğraşan vatandaşlar, hobi amaçlı yaptıkları örgü ve el sanatlarında kullanılan malzemelerin fiyatlarının artmasından dertli. Özellikle iplik fiyatlarının 35 liraya kadar çıkması, hem üretimi hem de motivasyonu olumsuz etkiliyor.
Geçmişte birkaç ip yumağı ile tamamlanan ürünlerin artık ciddi bir maliyet gerektirdiğini belirten el işi meraklıları, hobilerin lüks haline geldiğini ifade ediyor. Birçok vatandaş, örgü örmek ya da dekoratif ürünler hazırlamak için malzeme alırken iki kez düşünmek zorunda kaldıklarını dile getiriyor.
“Aynı işi yapmak artık cep yakıyor”
El işiyle uğraşan Emine K., “Eskiden 3-5 ip alır, koca bir battaniye örerdik. Şimdi aynı işi yapmak neredeyse lüks oldu. Bir yumağın fiyatı 30-35 liraya dayandı. Üç ip alsanız 100 lirayı geçiyor,” diyerek durumun sadece hobi değil, aynı zamanda geçim kaynağı olan küçük üreticiler için de zorlayıcı hale geldiğini söyledi.
Bazı vatandaşlar ise bu artışın, el emeği ürünlere olan talebi de azalttığını belirterek, yapılan işlerin karşılığını almakta zorlandıklarını ifade ediyor.
“Hobi bile yapamıyoruz”
Bir başka el işi meraklısı, “Stres atmak için örgü örüyordum ama şimdi onun bile maliyeti var. Hobi olarak yapılan işler bile artık bütçeyi zorluyor,” diyerek, el sanatlarına erişimin giderek daraldığını vurguladı.