Odunpazarı Belediyesi tarafından, lületaşının çıkarıldığı maden ocağına ziyaret düzenlendi. Beyazaltın Mahallesi’ndeki lületaşı ocağında yapılan gezi, fotoğrafçıların ve lületaşı meraklılarının yoğun ilgisini çekti. Katılımcılar, madende lületaşının nasıl çıkarıldığını yakından görme fırsatı buldu.

100 Fotoğrafçı, Lületaşının İzinde

Festival programı çerçevesinde düzenlenen geziye, aralarında fotoğraf dernekleri üyeleri, topluluklar ve Fotoğraf Bölümü öğrencilerinin de bulunduğu 100’e yakın fotoğrafçı katıldı. Lületaşı ustalarıyla birlikte ocağa inen fotoğrafçılar, bu özel deneyimi kayıt altına aldı. Geziden elde edilen kareler, 2 Kasım’da festivalin kapanış gününde sergilenecek.

Lületaşı Sanatçıları Heyecanla Yarışmayı Bekliyor

Festival katılımcılarından sanatçı Nurdan Unus, lületaşı ocağına yapılan ziyaretin kendilerine lületaşının doğal halini gözlemleme imkanı sunduğunu belirtti. “Buradan çıkarılan taşlar, kura sonucu bizlere dağıtılacak ve yarışma başlayacak. Çok heyecanlıyız; bugün bizi neler bekliyor göreceğiz,” diyerek festivaldeki heyecanını dile getirdi.

"Dünyanın En Büyük Lületaşı Rezervi Eskişehir’de"

Lületaşı ustalarından Şenol Kara, 65 metre derinlikte bulunan Beyazaltın’daki maden ocağı hakkında detaylı bilgiler verdi. Kara, “Bu büyük ocağı gezmek bile 2 saati buluyor,” dedi. Lületaşı rezervinin büyük kısmının Eskişehir’de olduğunu vurgulayan Kara, en kaliteli lületaşlarının da buradan çıktığını ifade etti.

Eskişehir'deki o sorun vatandaşları çileden çıkarıyor... Eskişehir'deki o sorun vatandaşları çileden çıkarıyor...

Lületaşının Emsalsiz Özellikleri

Şenol Kara, lületaşının eşsiz özelliklerini anlatarak taşın yaygın olarak tespih, pipo, ağızlık, kolye ve küpe yapımında kullanıldığını belirtti. “Lületaşı yüzde 90 emici bir madendir ve özellikle tütün ürünlerinde tercih edilir. Ateşe dayanıklı olan lületaşı, oksijen kesilmediği sürece kor halinde yanar ama zarar görmez. Tekrar suya koyduğunuzda ise ilk haline döner. Sabuna benzeyen bir yapısı olan lületaşı, usta bıçakları ile kolayca işlenebilir,” diyerek lületaşının sanatsal ve işlevsel değerine vurgu yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi