Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu adına konuşan Esra Doğan, “Ormanlarımızı, tarım arazilerimizi, akan nehirlerimizi, meralarımızı terk etmeyeceğiz. Mücadelemizle bu torba yasayı da tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Son sözü halk söyleyecek. Sermayenin talanına karşı omuz omuza” dedi.

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu üyeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Maden Yasasına karşı Haller Gençlik parkında 24 saatlik ‘Yaşam Nöbeti’ tuttu. ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’, ‘Doğa yaşam özgürlük’, ‘Cengiz defol bu topraklar bizimdir’, ‘sermaye defol bu topraklar bizimdir’ sloganlarının atıldığı eylem yoğun katılımla gerçekleşti.

SALDIRI ARTIK TOPYEKÜN

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu adına söz alan Esra Doğan, “Torba Yasa’da insan yok, tanımıyoruz” diyerek konuşmasına başladı. Toplumda gelişen bütün itirazlara rağmen AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla torba yasanın Meclis’te kabul edilerek yasalaştığını hatırlatan Doğan, “AKP’nin işgal yasasına karşı başlatmış bulunduğumuz 24 saatlik yaşam nöbetimiz, Akbelenli dostlarımızla dayanışma niteliği de taşımaktadır. Akbelenli dostlarımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Cemal Süreya Parkı’nda 17 gündür nöbette, 4 gündür açlık grevindeler. Biz bitti demeden bitmez sloganıyla çıktıları bu yolda mücadelelerine ses olmak için 24 saatlik nöbetimizi sürdürdük. Biz bugün haklılığımızın onuruyla buradayız! İkizköylü arkadaşlarımızın haftalardır direngenliğiyle buradayız! Fakat görülüyor ki bu direniş tüm ülkede sürüyor. Çünkü saldırı artık topyekün. Topyekün saldırı varsa topyekün direniş var diyoruz. Biz bitti demeden bitmez diyen arkadaşlarımızla mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

HALKIN GÖZÜNDE MEŞRU DEĞİL

Doğan, “İlgili kanun teklifini sunanların mesleki faaliyetlerinden de anlaşılacağı üzere ilgili teklif, maden ve enerji şirketlerine faaliyetlerinde büyük kolaylıklar ve imtiyazlar sağlamayı, doğamızı ve yaşam alanlarımızı talan etmelerine engel ve prosedür olarak gördükleri ÇED süreçlerini ve doğayı koruyan diğer kanunları aşmayı amaçlıyor. Yasa yapım sürecinin, komisyon görüşmelerinde arkadaşlarımızın darp edilerek, muhalif milletvekillerine saldırılar gerçekleştirilerek ve meclis görüşmelerinde Mustafa Varank’ın ‘inadınıza geçireceğiz’ söylemleriyle yapıldığına şahit olduk. Bugün torba yasa Meclis’ten geçirilmişse de halkın gözünde hiçbir meşruiyeti bulunmamaktadır. Bugün milletvekili sayılarıyla çoğunluk olabilirler, bir avuç sermayedarın çıkarları halkın çıkarlarının önünde tutabilirler, bütün bir devlet gücüyle doğasını savunan yurttaşların karşısına dikilebilirler. Fakat öyle kolay değil bizim topraklarımızı elimizden almak” ifadelerini kullandı.

Eskişehir'de emekliler çalmadık kapı bırakmıyor
Eskişehir'de emekliler çalmadık kapı bırakmıyor
İçeriği Görüntüle

SAĞIR SULTAN DUYACAK

“Biz gücümüzü iş makinalarına karşı direnen arkadaşlarımızın mücadele ruhundan alıyoruz” diyen Esra Doğan, şunları söyledi: “Biz gücümüzü tarlalarda çalışan arkadaşlarımızın elinin emeğinden alıyoruz. Biz gücümüzü HES’lere karşı direnen arkadaşlarımızın coşkun akan derelerinden alıyoruz. Biz gücümüzü topraklarını holdingcilere teslim etmeyen arkadaşlarımızın alın terinden alıyoruz. İşte memleketin dört bir yanında mücadeleyi sürdüren arkadaşlarımızla esas gücün halk olduğunu sağır sultana duyuracağız. Birlikteliğimizin, birleşik mücadelemizin onuruyla biz bitti demeden bitmeyecek diyoruz. Herkes bilsin ki kimseye verecek bir karış toprağımız yok. Topraklarımızı parsel parsel peşkeş çekenlere karşı karış karış savunacağız. Bugünkü nöbetimizin sonuna gelmiş olsak da buradan bir defa daha uyarıyoruz. Ormanlarımızı, tarım arazilerimizi, akan nehirlerimizi, meralarımızı terk etmeyeceğiz. Mücadelemizle bu torba yasayı da tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Son sözü halk söyleyecek. Sermayenin talanına karşı omuz omuza!”

Muhabir: Seren Çatalçam