Havaların ısınmasıyla artan sebze meyve üretimi pazar fiyatlarını olumlu etkiledi. Satışlardan memnun olduğunu dile getiren pazar esnafı, fiyatların düşmesiyle birlikte vatandaşın daha rahat alışveriş yapabildiğini belirtti. Vatandaş ise fiyatların yüksek olduğunu söyleyerek, "Belki düşüş var ama bizi olumlu etkilemedi" dedi.Geçtiğimiz hafta yaşanan yağmur ve bir çok ilçeyi etkisi altına alan dolu yağışının da zayiat yaşattığını belirten esnaf, "Ürünler çok zarar gördü. Bu durum ilerleyen günlerde etiket fiyatlarını olumsuz etkileyebilir" açıklamasında bulundu.

 

"SEBZE İŞİ SEZONLUK İŞTİR"

Sebze satışı yapan Tuncay Çakıroğlu, havaların ısınmasıyla fiyatların düştüğünü belirterek, "Satışlarımız güzel, işlerimiz iyi. Fiyatlarımızda kış şartlarını atlattığımız için daha iyi. Kışın üretim az olduğu için ve ihracatı Antalya’dan yaptığımız için fiyatlarımız daha yüksek, satışlarımız daha az oluyordu. Yaz mevsiminde üretim her yerde olduğu için etiket fiyatları kışa göre yarı yarıya azalıyor. Sebze işi sezonluk iştir. İklime bağlı olarak güneşin kendini göstermesiyle satışlar arttı. Kışın 100 lira olan kıl biberi vatandaş gramla alırken, şimdi 60 liraya düştü. Domates 40 lira iken 20 lira oldu. Vatandaş daha rahat alıyor. Geçen haftaki yağış bizim için iyiydi aslında ama dolu üreticiyi olumsuz etkiledi. Pek çok üreticinin malı ziyan oldu. Bu da ilerleyen zamanlarda fiyatları etkileyebilir" dedi.
 

"SEZONUN BAŞLAMASIYLA BİTMESİ BİR OLDU"

Dolu yağışının etkilediği çilekleri ayıran esnaf Ramazan Çakal, yumuşak ve çabuk bozulabilir bir meyve olan çilek hasadının olumsuz etkilediğini belirterek, "Elimdeki çileklerin çoğu zarar görmüş. Çileğin mevsimi de bu aylardır, devamı gelmez. Yazın 40 derecelik sıcaklarda lezzetli çilek bulamazsın. Yağışlardan dolayı çilek mevsiminin başlamasıyla bitmesi bir oldu" ifadelerini kullandı.
 

Albayrak açıkladı: Eskişehirli belediyelerin SGK borçları... Albayrak açıkladı: Eskişehirli belediyelerin SGK borçları...

"ÜRÜNLER DE BOZULMALAR OLDU"

Adana'nın karpuz hasadına başlamasıyla fiyatların düştüğünü belirten esnaf Gürkan Cin, "Karpuz satışlarımız güzel. Bu sene güzel başladı, güzel geçiyor, güzel devam edecek gibi duruyor. Yerli hasada yani Adana'ya dönünce işlerimiz daha iyi oldu. Sadece Antalya'dan karpuz alıyorduk, bu fiyatları biraz yüksek yapıyordu. Yurtdışından ithal edilen karpuzlar da gümrük sorunları nedeniyle pahalı oluyordu. Ancak Adana'dan mal almaya başlamamızla fiyatlarda düşüş başladı. Karpuz sıcak hava meyvesi olduğu için yaşanan yağışlar bizi de etkiledi. Ürünler de bozulmalar oldu, atmak zorunda kaldık" diye konuştu.



Fiyatların hala yüksek olduğunu iddia eden vatandaş Günseli Başsav, "Alışverişe yeni başladım. Fiyatlar hala yüksek. Fiyatlarda tutarsızlık var. Bir düşüş var belki ama bizi olumlu etkilemedi. Bana en pahalı gelen biber oldu" dedi.
 

Şenel Üşek isimli bir başka vatandaş ise, "Domates, muz, kiraz aldım 125 TL verdim. Ucuz bir şey yok her şey pahalı. Emekli maaşları belli, ne yapalım? Pazarda da yeşillik fiyatları çok yüksek" diye belirtti.

Pazarda 1 kilogram sebze meyve fiyatları şu şekilde:
Domates: 20 TL
Kıl Biber: 60 TL
Çilek: 50-65 TL
Karpuz: 15 TL
Kiraz: 80 TL
Mantar: 80 TL
Patates: 17.5 TL
Soğan: 15 TL
Kıvırcık Marul: 20 TL
Maydanoz, dereotu, roka: 10 TL
Muz:55 TL

Kaynak: Haber Merkezi