Şehre kazandırdıkları ve övüne, övüne bitiremedikleri hat boyu talan edildi. İlgisizlikten, sahipsizlikten kaderi ile baş, başa bırakılan ve milyonlarca lira masraf yapılarak hizmete açılan hat boyunun son halini görenler ise “Yazıklar Olsun” demekten kendini alamıyorlar.
YAPILAN MASRAFA YAZIK OLDU
Eskişehir’i ikiye bölen hat boyu resmen talan edildi. Devlet Demir Yolları (DDY) Genel Müdürlüğü tarafından Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının yer altına alınmasının ardından başlatılan çalışma ile birlikte kapatılan ve bulvar haline dönüştürülen hat boyu kaderine terk edildi. Halkın hizmetine açıldığı günden bugüne kadar sahipsiz bırakılan hat boyuna ne girilebiliyor ne de etrafından geçiş yapılabiliyor. Havanın karadığı saatlerde alkol, madde bağımlıları ile evsizlerin meskeni haline gelen hat boyunda akşamın serinliğinde oturmak bile cesaret işi haline geldi. Uzun süreden beri gerekli bakımın, temizliğin yapılamadığı hat boyuna dikilen ağaçlar başta olmak üzere etrafa güzellik katan süs bitkileri susuzluktan kurudu. Hat boyu için alınan çiçek saksıları, yürüyüş yolları, banklar bile Vandalların hedef tahtasına dönüştürüldü. Akşam saatlerinde hat boyuna girerek alkol alemi yapan kişi veya kişilerin zarar verdiği eşyalar kullanılamaz hale getirildi. Biriken çöplerin sıcak günlerde çevresine yaydığı kokuda bölgede ikamet eden vatandaşlara, gelip geçenlere adeta burun tıkattırıyor.
HER TÜRLÜ SORUN VAR AMA ÇÖZÜM YOK
Çevre temizliği başta olmak üzere, bakımı ve onarımı Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan hat boyu, çöp yığınlarıyla doldu. Şehri ikiye bölen bulvara giren bin pişman olup çıkarken zamanında alınmayan çöpler görenleri de isyan ettiriyor. Hat boyun üzerinde oluşan çevre kirliğine karşı Tepebaşı Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğüne yoğun ihbarların yapıldığını hatırlatan yetkililer, bulvardaki temizlikten Devlet Demir Yollarının sorumlu olduğunu, bu yüzden ekiplerin hat boyuna giremediklerini söylediler. Açıldığı günlerde halkın gelip oturabildiği, büfelerinden soğuk, sıcak içecek ve yiyecek satın alabildiği bulvardaki büfelerden bile eser kalmadı. Aldıkları alkolün ya da kullandıkları uyuşturucu maddenin etkisiyle hat boyundaki bir türlü açılamaya işletmeler bile kullanılamaz duruma getirildi. Birçoğunun pencereleri, kapıları param parça edilirken yürüyüş yollarındaki cam perdeler bile söküldü. Hırsızların da sermaye alanı haline gelen bölgede sökülmedik çalınmadıkta eşya bırakılmadı.