Demokratik Kadın platform üyeleri akşam saatlerinde yaşanan cinayeti sloganlar atarak protesto edip,taleplerinin yerine getirilmesi içinde çağrıda bulundular.

Eskişehir’de babası tarafından öldürüldükten sonra hobi bahçesine gömüldüğü ortaya çıkan 13 yaşındaki Zehra Üzüm cinayeti kadınları yine alanlara döktü. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyeleri dün akşam saatlerinde işlenen cinayet olayına tepki göstermek amacıyla bir araya geldi. İsmet İnönü Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bir AVM önünde pankart açarak toplanan Demokratik Kadın platformu üyeleri sloganlar eşliğinde Zehra Üzüm cinayetini protesto etti.

Eskişehir çevre yolunda zincirleme kaza: Çok sayıda yaralı var!
Eskişehir çevre yolunda zincirleme kaza: Çok sayıda yaralı var!
İçeriği Görüntüle

“Şiddet ve cinayetler artıyor”

Kadına yönelik her türlü şiddet ve cinayet olaylarının giderek arttığına dikkat çeken Eskişehir Demokratik Kadın platform Sözcüsü Yağmur Tokça “Bizler biliyoruz ki Zehra’nın öldürülmesi yalnızca bireysel bir suç değildir. Bu cinayet aynı zamanda çocuklara yönelik şiddetin ve çocukları korumakla yükümlü kurumların ihmallerinin bir sonucudur. Zehra, babasının kendisine uyguladığı şiddeti defalarca dile getirmiş, yardım istedi. Çocukların maruz kaldığı şiddetin görmezden gelinmesi, bu tür cinayetlerin yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Bugün çocuklar yaşadıkları şiddeti ve sorunları anlatabilecekleri güvenli alanlar bulmakta zorlanmakta. Okullarda, sosyal hizmetlerde ve ilgili kurumlarda çocukların sesinin duyulmasını sağlayacak mekanizmalar yeterince işletilmemekte. Çocukların korunmasına yönelik kurumların güçlendirilmesi ve etkin şekilde denetlenmesi hayati önem taşıyor. Okullarda çocukların yaşadıkları sorunları anlatabilecekleri, psikososyal destek alabilecekleri kamusal sistemlerin güçlendirilmesi gerekirken tam tersine bu alan giderek zayıflatılmakta. Pedagojik destek ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerekirken, okullara ÇEDES gibi projeler aracılığıyla imamların ve dini görevlilerin sokulması çocukların gerçek ihtiyaçlarına yanıt veren bir çözüm üretmemekte” dedi.

“Taleplerimiz dikkate alınmalıdır”

Kadınlar olarak taleplerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Tokça “Zehra Üzüm’ün ölümü aydınlatılmalı, sorumlular yargılanmalı; çocuklara yönelik şiddet ve istismar faillerine yönelik cezasızlık politikalarına son verilmelidir. Şiddet ve istismar failleri korunmamalı, gerçek bir adalet sağlanmalıdır.

Çocukların şiddete uğradığında başvurabileceği etkin çalışan sosyal hizmet ve çocuk koruma mekanizmaları kurulmalı; ilgili kurumlar yeterli kadro ve kaynakla güçlendirilmeli. Okullarda çocukların psikososyal destek alabileceği bilimsel ve kamusal rehberlik hizmetleri güçlendirilmeli; ÇEDES, MESEM gibi çocukların eğitim ve gelişim hakkını gasp eden projeler kaldırılmalı. Emekçi mahallelerinde çocukların güvenle bulunabileceği kamusal alanlar, kültür merkezleri ve sosyal destek mekanizmaları oluşturulmalı; çocukları suça ve bağımlılığa sürükleyen koşullar giderilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi