Hamayolu’ndaki Yediler Parkı’nda bir araya gelen Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde gereken dersin alınmadığını vurguladı. Platform adına konuşan Aksaray, “Bunca acının sorumluları kimlerdir? Onlara ne oldu? Kimleri soruşturdunuz, kimleri kovuşturdunuz?” diye sordu.

HESAP SORUYORUZ

6 Şubat depremlerinin o güne kadar olan depremlerden ders çıkarılmadığı için böylesine bir yıkıma yol açtığını söyleyen Aksaray, “Yapı stoğumuzun, bilime, liyakate ve insana kıymet vermeye değil, inşaata dayanan sermaye ilişkilerine, imar aflarına dayandığını üzülerek yine gördük. Depremin ilk anından itibaren, acil yardım beklediğimiz kurumların, liyakat dışı yönetim ve uygulamalarına tanık olduk. Depremin yaralarını sarması gereken siyasal iktidarın, o günden bugüne sorunları çözecek köklü adımlar atmadığı ise hepimizin malumudur. Genel itibarıyla depremin yaşandığı bir yıllık süreçte barınma, eğitim, sağlık, çevre ve mülkiyet alanlarında pek çok hak ihlali yaşanmaya devam ediyor maalesef. Bunları görüyoruz, biliyoruz ve yetkililerden hesap soruyoruz” ifadelerini kullandı.

LİYAKATSİZLİK KAOSU

Depremin ardından en acil gereksinimlerin bile sağlanamamasında liyakatten uzak kişilerin yarattığı kaosun neden olduğunu vurgulayan Aksaray, “Deprem bölgesinde ilk 3 gün devletin afet için görevli kurumları neredeydi? Üçüncü günün ardından, devletin gücünün ardına saklanmış, maalesef acıyı bile ayrıştıran, ötekileştiren, liyakatten uzak, sadece kaos yaratan, yurdumuzun dört bir yanından bölgeye gelen gönüllülerin yaraları sarma çabalarına da engel olmaya çalışan kişileri gördük. Hangi sıfatları ile bu kişilere bu kurumlarda görev ve yetki verilmiştir? Elbette görevini hakkıyla yerine getiren kamu görevlileri de vardı. Onlara buradan bir kez daha şükranlarımızı iletiyoruz. Zor günlerde vatandaşının yanında olmasını beklediğimiz Kızılay’ın ticaret yaptığına, çadır sattığına, kan sattığına tanık olduk. Sözün bittiği yerdir burası. Sorumlulara ne oldu? Bunca acının sorumluları kimlerdir? Onlara ne oldu? Kimleri soruşturdunuz, kimleri kovuşturdunuz? Kimler görev suçu nedeniyle cezalandırıldı? Toplanan deprem vergileri, yardımlar ne oldu” diye sordu.

Ankara’dan Eskişehir’e balık tutmaya geldi Ankara’dan Eskişehir’e balık tutmaya geldi

BELLEĞİMİZE KAYDETTİK

38’i çocuk olmak üzere 145 vatandaşın hâlâ kayıp olduğunu hatırlatan Aksaray, “İyiyi de kötüyü de toplumsal belleğimize kaydettik. İyi olanın yaratıcılarını da kötü olanı yaşatanları da unutmayacağız, unutturmayacağız. Sorumluların hesap verdiği, kirli siyasetin insanımızın üzerinden elini çektiği, bilime, liyakate dayalı ve merkezinde rantın değil, insanın olduğu, gelecek güzel günlere olan inancımızla, sevgiyle, sağlıkla ve dayanışmayla kalın. Yaralarımızı ancak dayanışmanın iyileştireceğini biliyoruz. Yaşasın dayanışmamız” şeklinde konuştu.

Muhabir: Ali Naki Erdoğan