Platform Sözcüsü Umut Rallas; “Eskişehir bunu yapabilir, bunu fazlasıyla başarabilir” diye konuştu.
Eskişehir Bor Platformu üyeleri ESTV Stüdyolarına konuk olarak Eskişehir’in bor madeni üzerine durumunu ve platformun bor’un geliştirilmesi üzerine yaptığı çalışmalardan söz etti. Programa platform sözcüsü Umut Rallas ile platform üyeleri Hulusi Erdem ve Ahmet Can Sucuoğlu katıldı.

ELİMİZİ BOR TAŞININ ALTINA KOYDUK

Bor Platformu fikrinin nasıl çıktığını anlatan platform sözcüsü Umut Rallas; “Bir buçuk yıl önce ESGİAD Başkanımız Ulaş Entok, ‘Eskişehir’de bor’lu ürün üreten firma var mı?’ diye bir soru sordu. Gördük ki bor üzerine çalışan bir yer yok. Biz elbette Kırka’daki ETİ Maden’den bahsetmiyoruz. Bizim sözünü ettiğimiz bor’dan son ürünü elde ederek çalışan bir fabrikaydı. Bu noktada elimizi bor taşının altına koymaya karar verdik. Tüm şehri buna dahil edelim diye düşündük. Hazırlık sürecinden sonra basın lansmanını yaparak yola çıktık. Platform üyelerimizi de bu noktada kutluyorum. İşlerinden, hayatlarından fedakârlık yaparak platforma katkı veriyorlar. Amacımız Eskişehir’in en büyük yer altı zenginliği bor konusunda şehrimize katma değerli bir yapı kazandırabilmek. Bunun yapmak için üç madde vardı. Sanayi, akademi ve kamuoyunu bir araya getirmek gerekiyordu.” dedi.

REZERVLER ESKİŞEHİR’DE

Rallas, Eskişehir’in bor rezervi konusundaki yerini de anlatarak; “Bor rezervlerimize baktığımızda dünyanın yüzde 73’lük kısmına sahibiz. Bu alanda dünya birincisiyiz. Dünyada satılan her iki kilo bor’un bir kilosunu Türkiye satıyor. Eskişehir olarak yine dünyanın en büyük boraks rezervine sahibiz. Eskişehir’den çıkan maden çok değerli. Çünkü sanayinin hemen hemen her alanında kullanılıyor. O yüzden sanayinin tuzu deniliyor. Nasıl ki tuzsuz yemek tasız olursa bor da sanayinin tuzudur.” diye konuştu.

HERKES KAPILARINI AÇTI 

Platformun paydaşlarını anlatan Ahmet Can Sucuoğlu ise, platformun tüm kenti kapsadığını söyledi. Sucuoğlu, “Kamu, sanayi ve akademi ayağında çalışıyoruz. Tüm oda başkanlarımızla görüştük. Başkanlarımıza yapmak istediğimizi söylediğimizde hemen randevu verdiler. Hepsini ziyaret etme imkanı bulduk ve hep yanımızda olacaklarını söylediler. Bizim en önemli paydaşlarımız sanayiciler. Akademi kısmında üç üniversite de bizim paydaşımız. Rektörlerimizi ziyaret ettik. Şu an planladığımız projelerimiz var. Kamu kısmında zaten ETİ Maden’i söylemeye gerek yok. İlk kendilerini ziyaret ederek işe başladık. Önümüzdeki günlerde farklı kamu kurumlarıyla da birlikte olacağız. Sağ olsunlar hepsi kapıları ardına kadar açtılar.” İfadelerini kullandı.

BOR’U ÖNCE ESKİŞEHİR’E TANITMAK İSTİYORUZ

Platform ekibini tanıtan Hulusi Erdem ise, platformu ve çalışmalarını değerlendirdi. Erdem; “Platform, ESGİAD içerisinden çıktı. İlk olarak farklı meslek gruplarına mensup 16 arkadaşımız ile başladık. Ana çalışma ekibi altında çalışma grupları oluşturduk. Şu an da 35 arkadaşımız var. Çalışma gruplarında ise öğrencilerimiz ve öğrenci kulüpleri ile çalışmaları destekliyoruz. Ekibimizle birlikte 4 tane proje geliştirdik. 11 Aylık süreçte projelerimizin meyvelerini toplamak istiyoruz. Bunlardan birisi Bor Danışma Masası. Bor’u tüm kente tanıtmak istiyoruz. Sonrasında bor fikir yarışmaları yapmak istiyoruz. Daha sonrasında bor kuluçka merkezi oluşturmak istiyoruz. Silikon Vadisi gibi bir alan oluşturup, fikir yarışmasından çıkanları sanayiye nasıl kazandırırız diye araştırmak istiyoruz. Sonrasında Bor Zirvesi oluşturmak istiyoruz.” dedi.

TERMAL KAÇTI BOR KAÇMASIN

Eskişehir’in sıcak sular konusunda bir fırsatı kaçırdığını söyleyen ve konuyla ilgili düşüncelerini anlatan Platform Sözcüsü Umut Rallas, bor konusunda ise kurdukları hayallerin gereceğe dönüşmesi için çalışacaklarını anlattı. Rallas, “Silikon Vadisinden yola çıkarak Bor Vadisi oluşturmak istiyoruz. Eskişehir’de bir çekim merkezi oluşturacağız. Dünya çapında bor üzerine yapılan araştırmaların yapıldığı yer olarak ülkemiz yüzde 2 bile yer tutmuyor. Oysa yüzde 73’lük rezerve sahip olan biziz. Bor işlendikçe değerleniyor. Boru cevher olarak sattığınızda tonu 150 dolar! Bor’dan zırh yaptığınız zaman fiyatı 300 bin dolar, takım tezgâh uçları için endüstriye sokarsanız fiyatı 1,2 Milyon dolar! Kumlama nozul yaparsanız 2,7 milyon dolar ve son aşamaya getirirseniz roket nozul yaparsanız 4,7 Milyon dolar ediyor.” bilgisini verdi.

Lila Kağıt, halka arz oluyor Lila Kağıt, halka arz oluyor

ESKİŞEHİR BUNU BAŞARIR

“Eskişehir’in bu konuda bir arada olması çok önemli.” Diyen Rallas, sözlerini şöyle tamamladı; “Kayseri’deki bir firma zırh üretimi yapıyor. Bunu da Balıkesir’den aldıkları maden ile yapıyorlar. O maden Eskişehir’den geçip giderken biz ancak el sallayıp uğurluyoruz. Biz şehrimizi büyütmenin derdindeyiz. Tabi biz Bursa gibi bir büyüme istemiyoruz. Bu noktada nitelikli üretim yapmak gerekiyor. Mesela depremden sonra İstanbul’daki nitelikli beyaz yaka gücünü çekmiş durumdayız. Sadece aşması gereken bazı problemler var. En azından biz bor konusunda bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Bir bor organize sanayi bölgesi istiyoruz. Bir teknoloji geliştirme merkezi istiyoruz. Hem yerli hem yabancı firmalar buraya gelip teknoloji üretsin istiyoruz. Biz burada bordan elde edilecek son ürünü üretirsek o ürünü kendi ülkemizde kullanacak duruma gelebiliriz. Dünyada yıllık bor ticareti 60 Milyar dolar. Bu 100 Milyar dolara kadar da ulaşıyor. Eskişehir bu pazardan üzerine düşeni alır. Eskişehir bunu yapabilir. Eskişehir bunu fazlasıyla başarabilir. Bunlar uzun istişareler gerektiren doğru kurgu gerektiren işler. Rezerv noktasında en üstte nasıl Eskişehir varsa yatırım noktasında da en üstte Eskişehir olmalı. Ülke olarak madenlerimize sahip çıkmalıyız. Önce insan sonra maden felsefesinden yola çıkarak iyi madencilik yapabiliriz. Ulu önderimiz Atatürk’ün çok güzel bir sözü var. Diyor ki; ‘Memleketimiz baştan sona hazinelerle dolu. Biz o hazineler üstünde aç kalmış insanlar gibiyiz. Hepimiz bu hazineleri ortaya çıkarmak, servet ve refahımızın kaynaklarını bulmakla yükümlüyüz.’ Biz de bu görev bilinciyle yola çıktık.”

Kaynak: Haber Merkezi