Motorine indirim yolda! Eskişehir'de güncel akaryakıt fiyatları... Motorine indirim yolda! Eskişehir'de güncel akaryakıt fiyatları...

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, ES TV’de yayınlanan “Soruyoruz” programında Gazeteciler Murat Taşkın ve Tarkan Demir’in sorularını yanıtladı.

Kesikbaş, Çünkü bizim sanayicilerimiz proleter sanayiciler. Biz çalışan insanlardık, sanayici olduk. Babadan kalma, bir sermaye birikimi olan, Eskişehir özelinde çok az sanayici vardır. Bunların yüzde 95’i çalışan insan olarak, tırnağıyla kazıya kazıya buraya gelmiş, kazandığı parayla yatırım yapmış, sermayesini henüz daha biriktirememiş şirketler. Bu şirketlerin mutlaka korunması gerekiyor. Bunlar altın değerinde olan şirketler. O emeğe mutlaka saygı göstermek gerekiyor. Yeni bir şirket kurmak kolay değil. Yeni bir şirketi pazara açmak, ürün geliştirmek, marka haline getirmek, ihracat yapabilmek çok meşakkatli süreçler. Birçok sanayici arkadaşım uzun yıllar havaalanlarında yatıp kalktılar. Gerçekten büyük emek var arkasında. Özellikle önümüzdeki 3 – 4 yıllık süreç içerisinde bu şirketlerin mutlaka korunması gerekiyor. Çünkü istihdama da büyük katkı sağlıyorlar. Türkiye’deki bin şirketi kenarı koyalım ama onun haricinden 100 binlerce şirketin mutlaka korunması gerekiyor. Onları için ayrı bir yöntem belirlenmesi gerekiyor. Doların yükselmesi hiçbirimizin istediği bir şey değil. Ben de doların 50 lira olmasını istemem ama bugün bir ihracatçının para kazanıp kârlılık getirebilmesi için dolar kurunun bugün 45’lerde olması gerekiyor. Olsun demiyorum. Daha aşağıda olsun ama buna bağlı olarak da maliyetlerin minimize edilmesi gerekiyor. Bu sağlanamadığı zaman da devletin devreye girip bu şirketleri sübvanse etmesi gerekiyor ki hepimiz ortak bir şekilde refaha sahip olalım. Eskişehir’de sanayide çalışan 80 – 90 bin kişi direkt, 20 bin kişi de endirekt çalışan var. Servisçisinden catering firmasından tutunda nalburuna kadar birçok insan sanayide entegre bir şekilde ekmek yiyor. Bu sistemi bozmamak gerekiyor. Bu ekosistem kolay oluşturulmuyor. Devletin bu işi çözmesi gerekiyor” dedi.

Muhabir: Ali Çalık