Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Sefa Şen, esnafın sıkıntılı günler yaşadığını ve ümidini bayram alışverişlerine bağladığını ifade ederek, "Bayram öncesi piyasada hareketlilik bekliyoruz" dedi.

16 Haziran Kurban Bayramı öncesi açıklamalarda bulunan Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Sefa Şen, yeni ürünlerin mağazalarda yerini aldığını belirtti. Vatandaşların küçük esnafı tercih etmesi konusunda uyarılarda bulunan Şen, esnaf ve vatandaşın bayramını da kutladı. Esnafın kanayan yarası olan BAĞ-KUR emeklilerinin 7200 iş günü ile emekli olması konusunda çalışmalar içinde oldukları açıklamasını yaparak "Ortada haksız bir uygulama var" ifadelerini kullandı.
 

"PİYASADA HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ"

Küçük esnafın artan enflasyondan etkilendiğini ifade eden Şen, bayram alışverişleriyle ilgili küçük esnafın tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Bildiğiniz gibi Kurban Bayramı'na yaklaştık. Esnafımız bayram için satacakları ürünlerini mağazalara getirdiler. Dolayısıyla esnafımız tekstil ürünleriyle ilgili tekstil ürünlerini günün modasına uygun olarak teşhir ediyor ve müşterilerini bekliyorlar. Artan enflasyon nedeniyle piyasada ticaret son derece daraldı ve alışveriş de zorlaştı. Ancak özel günlerin anlamına önem veren vatandaşımız kıyafet alışverişine yöneliyor. Bütçeleri oranında yeni tekstil ürünlerini alarak alışverişlerini yapıyorlar. Her ne kadar bütçenin büyük bir kısmını kurbanlık alışverişlerine ayırsalar da yine de kıyafet alışverişine devam ediyor. Bu nedenle piyasada bir hareketlilik olacağına inanıyoruz. Esnafımız da yaz sezonu, düğün ve bayram sezonlarında yapılacak alışverişlere ümidini bağlıyor. Eğer beklenen hareketlilik sağlanırsa, esnafımızda geçtiğimiz günlerde yaşadığı sıkıntıları bayramda bir nebze de olsa giderecektir" diye konuştu.
 

"ESNAFLARIMIZ MEMLEKETİN DİREĞİDİR"

Esnaf Kefalet Kooperatifleri tarafından sağlanan kredi faizlerinde yapılan arttırımla ilgili de çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Şen, vatandaşa çağrısını şu sözlerle yineledi: "Vatandaş alışverişlerinde küçük esnafı tercih etsin. Esnaflarımız, memleketimizin temel dinamiğidir. Onlar ayakta durabildikleri müddetçe hem ekonomimiz ayakta kalır. Vatandaşımızın bütçesi için de esnaftan alışveriş yapmak onları rahatlatacaktır. Bütün esnaflarımızın ve halkımızın güzel bir bayram geçirmelerini diliyorum. Hükümetimiz tasarruf tedbirleri kapsamında esnafımızın kullandığı Esnaf Kredi Kooperatifleri'nden kullanılan kredilerin dönüşüm faizlerinde bir takım artırımlara gitti. Bu durum esnafımızın bütçesini zorlayacaktır ama halkımız alışverişlerinde küçük esnafı tercih ettiği taktirde esnafımız da Esnaf Kredi Kooperatiflerine olan ve faiz artışlarından dolayı ekstra artan borçlarını daha kolay ödeyecektir. Biz tabii ki esnaf olarak böyle bir artış yapılmasını istemeyiz ama bu artış da gerekiyordu. Bizim de Ankara'da kullanılan kredilerin eski faiz oranlarına çekilmesiyle ilgili bir takım çalışmalarımız var ancak ne derece başarılı oluruz bunu ön görmek zor olur"
 

Minikler hem eğleniyor hem öğreniyor Minikler hem eğleniyor hem öğreniyor

"ORTADA HAKSIZ BİR UYGULAMA VAR"

BAĞ-KUR emekli prim günü sayısının 9 bin iş gününden 7 bin 200'e düşürülmesine yönelik çalışmalarla ilgili açıklamalar yapan Şen, "2023 yılı 14 Mayıs'ta yapılan Genel Seçimler'den önce 2022 yılının Eylül ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'mız Vedat Işıkhan, Ankara' da ziyaretimize gelmişti. Bu konuyla ilgili çalışma yapılacağı ve esnafımızın 9 bin iş günü ve yaş akdine takıldığı için çok daha fazla prim günü ödeyerek emekli olunmasını kendilerinin de istemediklerini dile getirdi. Olması gerektiği gibi esnafımızın prim günü sayısının 7 bin 200 güne düşürülmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığını söyledi. Maalesef bu zamana kadar böyle bir çalışma olmadığını görüyoruz. Ancak biz bu konuyu Ankara'da Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve diğer bakanlarımıza da ilettik fakat ekonomik tedbirler nedeniyle bu durumun şu an çok mümkün olmadığını söylüyorlar. 7 bin 200 iş gününden emekli olacak esnaf sayımız da çok fazla değil. Ortada hakikaten haksız bir uygulama var. Esnafımız her zaman devletimizin yanında oldu, ödemelerini zamanında yaptı bazı aksamalar olsa da bunlar da ticaret hayatının içinde olan şeyler. Esnafımızın emekli olduktan sonra düşük meblağlar alması da uygun değildir. 10 bin lira emekli maaşı nedeniyle hala çalışmak zorunda kalıyorlar. Emekli aylıklarının da hayat standartları düzeyine çekilmesini istiyorum. 10 bin liranın çok üzerinde maaş almaları gerektiğine inanıyorum" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi