Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde, San Diego şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük kalp çarpıntıları kongresinde önemli bilimsel gelişmeler paylaşıldı. Etkinliğe 10 binden fazla kardiyoloji uzmanı ve ritim bozuklukları alanında uzman hekim katıldı.
Ritim Bozukluklarında Erken Müdahale Hayat Kurtarıyor
Toplantının öne çıkan isimlerinden biri olan Prof. Dr. Bülent Görenek, "Atriyal Fibrilasyon" başlıklı sunumuyla dikkat çekti. Kalbin kulakçıklarından kaynaklanan bu yaygın ritim bozukluğunun erken teşhis ve tedavisinin önemini vurgulayan Görenek, “Ne kadar erken müdahale edilirse, tedavi başarısı ve hasta sağkalımı o kadar yüksek oluyor” dedi.
Ablasyon Yöntemiyle Kalıcı Çözüm Mümkün
Toplantıda, bazı ritim bozukluklarının ilaç tedavisinin yanı sıra yakma veya dondurma işlemiyle yapılan ‘ablasyon’ yöntemiyle tamamen ortadan kaldırılabileceği belirtildi. Görenek, atriyal fibrilasyonun erken evrelerinde yapılan ablasyonun, inme riskini ve hastaneye yatış oranlarını önemli ölçüde azalttığını ifade etti.
İnme Riski Azalıyor, Yaşam Kalitesi Artıyor
"Atriyal fibrilasyon"un özellikle inmeye yol açabilecek kronik bir rahatsızlık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Görenek, ritim bozukluklarının hızlıca normale döndürülmesiyle; ölüm, inme ve hastaneye yatış gibi olumsuz sonuçların azaltılabileceğine dikkat çekti.
Bilimsel Oturumda Başkanlık Yaptı
Söz konusu uluslararası kongrede sadece konuşma yapmakla kalmayan Görenek, ayrıca bir bilimsel oturuma başkanlık etti. Bilgi ve deneyimlerini farklı ülkelerden gelen meslektaşlarıyla paylaşan Prof. Dr. Görenek’in oturumu yoğun ilgi gördü.