Eskişehir’de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Eskişehir Şubesi öncülüğünde, geçtiğimiz hafta camilerde okunan Cuma hutbesindeki kadınlara yönelik ifadeler protesto edildi. Hamamyolu Caddesi üzerindeki Kelebekler Anıtı önünde gerçekleşen tepki eylemine sendika temsilcileri ve çok sayıda vatandaş destek verdi.
ÇYDD Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen, kadın ve erkeklerin miras hakkının 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile eşit ve güvence altında olduğunu hatırlatarak, dini referanslarla bu hakkın tartışmaya açılmasının laiklik ilkesine ve toplumsal barışa aykırı olduğunu vurguladı. Akmen, “Kadınların mirastaki eşit pay hakkını tartışmaya açan, dini kuralları dayatan her söylem, kadınların toplumsal konumunu ve özgürlüklerini tehdit etmektedir.” dedi.
Cuma hutbelerinde kadınları aşağılayan ifadelerin sıkça kullanılmaya başlanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Akmen, “Kadını yarım kabul ederek Anayasamızın eşitlik ilkesini ve kadın haklarını ayaklar altına alan anlayış, toplumda karşılık bulamayacaktır.” diye konuştu.
Kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal alanlardaki eşit haklarını korumaya kararlı olduklarını söyleyen Akmen, “Kadınlar olarak büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından bize verilen haklardan asla vazgeçmeyeceğiz. Eşit miras hakkı tartışılamaz.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.