Ülkemizde 21-26 Mart arası ‘Orman Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle Eskişehir Halkına ‘Sizce ülkemizde ormanlara gereken önem veriliyor mu?’ diye sorduk. Biyolojik çeşitlilik, odun kaynağı olması (mobilya vs.), iş kaynağı olması, besin kaynağı sunması, hava kirliliğini azaltması, heyelan gibi doğal afetlerin önlenmesinde rol oynaması gibi faydalarının yanında en önemlisi oksijen kaynağı olması sebebiyle ormanlar,  ‘Akciğerimiz’ olarak tasvir edilir. Bu nedenle çeşitli kurum ve kuruluşların yapması gerekenlerin yanında bizlerin de çevre bilinciyle hareket etmesi sayesinde yaşam kaynağımızı güvence altına alabiliriz.

“YURDUN CAN DAMARI”

RECEP OĞUZ – TACETTİN DERİNGÖZ: Gereken önem verilmiyor aksine sürekli ağaçlarımız kesiliyor. Biz ormana gidersek çevre temizliğine dikkat ediyoruz. Ormanlar yurdun can damarıdır, oksijen kaynağımız. Köy hizmetlerinden emekli kişiler olarak özellikle orman bölgelerinde yakılan ateşin söndürülmesini ve temiz bırakılmasını umuyoruz.

“AĞAÇ DÜŞMANLARI VAR”

ORHAN TUZLU: Sürekli orman yangınları çıkıyor, bilinçsiz bir toplumda yaşıyoruz. Orman işletmelerinin de bu konuda daha hassas çalışmalarını rica ediyorum. Ben yöneticiyim bazı apartman sakinlerinden ‘Camımın önünde olduğu için kesilmesini istiyorum’ cümlesini duydum. Ülkede çok fazla ağaç düşmanı var. 1 ağacın kaç kişiye faydası olduğunu bilmek gerekiyor bunun için de eğitim şart.

“AĞAÇ YOKSA YAĞMUR DA YOK”

BURHAN ÖNGÜN: Arkadaşlarımla her Pazar günü ormana yürüyüşe çıkıyoruz. Piknik yapan vatandaşlar çöpünü getiriyor ama götürmeyi bilmiyor. Ayak basılmamış ormanda pet şişeler buluyoruz. Bugün doğaya attığınız o pet şişe yaklaşık 5 yüz yılda yok oluyor. Herkes mutlaka ağaç dikimi yapmalı, ülkemize de gelir katkısı olacaktır. Ağaç yoksa yağmur da olmuyor.

“DÜNYANIN AKCİĞERİ”

İBRAHİM EK: Ormanları korumak için orman alanında sigara bile içilmemesi gerekirken arabadan cam şişe fırlatıldığını görüyorum. Bu davranışlara ağır cezalar getirilmeli. Orman dünyanın akciğeridir, nefesidir. Buna göre davranalım.

“YEŞİLE SAYGI KALMADI”

MUAMMER ŞENGÜN: Türkiye’de doğa kalmadı. Biz de yeşile saygı kalmadı. Her sabah Kent Ormanı’na giderek içilen içecek şişelerini ve sigara izmaritlerini topluyorum. 80 yaşındayım, 10 yılda gördüğüm rezaleti daha önce görmedim. İnsanlar bilinçlenmeli ama kimse bilinçlenmek de istemiyor. Eğitim çok zayıf. Sokağa çöp atan kişiden ormana ne fayda beklersin?

HÜSEYİN TÜRKYILMAZ: Bence boş arazilere ağaç dikilmeli. Bu sayede daha fazla yağış olur. Ormanları korumak için öncelikle sayısını çoğaltmalıyız. Daha fazla ağaç dikmeliyiz. Fidanı ekip bakımını yapmalıyız. Biraz büyüdükten sonra bakıma zaten ihtiyacı kalmıyor. Herkes ağaç dikmeli.

Muhabir: Sümeyra Balcı