1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun! Eskişehir'de kutlamalar nerede olacak? 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun! Eskişehir'de kutlamalar nerede olacak?

15-22 Nisan ülkemizde Turizm Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye 2023 yılının ilk 11 ayında 52 milyon 742 bin 526 ziyaretçi ağırladı. Türkiye, BM Dünya Turizm Örgütü raporuna göre dünya sıralamasında ise Türkiye 6’ıncı sırada yer aldı. En çok Rusya’dan ziyaretçi ağırlayan Türkiye‘nin 2023 yılı turizm geliri ise 54 milyar 315 milyon 542 bin dolar oldu. Biz de turizm haftası nedeniyle vatandaşlara ‘Sizce ülkemizde turizme yeteri kadar önem veriliyor mu?’ diye sorduk. İşte yanıtlar…

ELEMANLAR EĞİTİMSİZ

AYDIN-SEVAL DURAN: Ben Turizm Eğitim Merkezi’nden mezunum. 38 yıldır Marmaris’te yaşıyorum ve turizmle uğraşıyorum. Üzülerek söyleyeceğim gördüğümüz eğitimle yaşadığımız turizm arasında çok fark var. Birçok sebepten dolayı kalifiyesiz eleman çalıştırılıyor. Elemanlar eğitimli olmalı. Suriyeli vatandaşlar ucuz iş gücü nedeniyle servis bölümüne alınmaya başladı. Bu da turizmi olumsuz etkiliyor.

EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

MURAT AYDIN: Ülkemizin coğrafi güzellikleri turist çekmek için gayet yeterli. Para birimimizin diğer ülkelere oranla daha düşük olması da turistlerin ülkemizi tercih etmesi için bir sebep. Özellikle Belçika’dan gelen kişilerin mesela Eskişehir’e yatırım yapması, daireler alması, alışverişlerini buradan yapması bile ekonomimizi olumlu etkiliyor.

ESKİŞEHİR YETERLİ

MEHMET AKDENİZ: Bence gereken önem veriliyor. Ben yurtdışında yaşıyorum, Eskişehir’e de gezmeye geldik. Mesela Eskişehir turistik açıdan gayet yeterli bir şehir. Her yer temiz, eski tarihi yerler var, müzeler var. Eskişehir’i çok beğeniyoruz.

TARİHİ BÖLGELERE ÖNEM VERİLMİYOR

BATUHAN TÜRE: Yeteri kadar önem verilmiyor. Ben Viyana’ya gitmiştim. Orada gördüğüm, eski binaların hepsi korunmuş, yenilenmiş. Almanya’da da aynı şekilde yenilenmeler vardı ama bizde eski yapı eski olarak kalıyor, ilgilenilmiyor. Tarihi bölgelere yeterince önem verilmiyor. Uyum ve nizamda arka planda kalıyor.

ÜCRETLER ÇOK YÜKSEK

ŞEYDA EGE: Bayram tatilinde Antalya Side’ye gitmiştim ve orada gördüm ki antik tiyatronun yanına yeni binalar inşa ediliyordu. Ben bir Türk vatandaşı olarak bu tarihi yapıların korunmasını ve o yapıları çocuklarımın da görebilmesini istiyorum. Ücretler çok yüksek, bu konuda da çalışmalar yapılabilir.

ESKİŞEHİR CENNET

YAVUZ BOZKURT: Ben Eskişehir’e yıllar önce gelmiştim. Şimdi gördüm ki Eskişehir cennet olmuş, çok güzelleşmiş. Turizme katkı sağlayan pek çok bölge var. Aslında ülkemizde bir cennet ama önemli olan bu cenneti doğru kullanabilmek ve turist çekebilmek.

Kaynak: Sümeyra Balcı