Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 2028'de 35 kentte gerçekleştirileceğini söyledi.

Ancak açıklanan 16 şehirlik ilk etap festival listesinde kültür sanat şehri adıyla bilinen Eskişehir'in neden dahil edilmediği kafalarda soru işareti oluşturdu.

Bakan Ersoy dün yaptığı açıklamada, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin bu yıl Adana ile başladığını belirterek, şöyle devam etti: "Bugün başlayan festival zincirimiz, 8 aya yakın bir süreyle devam edecek. Adana'yı Şanlıurfa izliyor. Şanlıurfa'dan Bursa'ya, daha sonra Samsun'a geçiyoruz. Adana, Şanlıurfa, Bursa ve Samsun özelinde baktığınız zaman bu ilk dört şehir, aslında bu sene Kültür Yolu Festivali'ne ilk kez dahil olan şehirlerimiz. Samsun'u Trabzon izleyecek, sonra Van ile devam edeceğiz. Van da bu sene Kültür Yolu Festivali'ne dahil olan yeni kentlerimiz arasında 5'inci şehir oluyor. Van'dan Nevşehir'e, Erzurum'a, Çanakkale'ye, Ankara'ya, Konya'ya, Diyarbakır'a, Gaziantep'e, İzmir'e geçeceğiz ve Antalya'da son bulacak. İstanbul'u da dahil ettiğimiz zaman 16 şehirde 8 ay boyunca sürecek olan bir festival zincirinden bahsediyoruz."

Ersoy, 16 şehirdeki festivallerde yaklaşık 7 bin etkinliğin gerçekleşeceğini açıkladı.

Festivali başlatan Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'na da birçok sanatçının katılacağını dile getiren Ersoy, Haluk Levent, Fatma Turgut, Emir Can İğrek ve Mert Demir gibi isimlerin sahne alacağını belirtti.

Eskişehir sanata değer veriyor Eskişehir sanata değer veriyor

Karnavalın bazı etkinliklerine değinen Bakan Ersoy, şu bilgileri verdi:

"Atatürk Parkı'nda İsmail Altunsaray ve Öykü Gürman, seslendirecekleri Neşet Ertaş türküleriyle sahne alacaklar. Dijital sanata geldiğiniz zaman özellikle Merkez Park'ta Güvenç Özel'in 18 metre yüksekliğinde holoflux gösterisi, dijital ve plastik sanatın birleştiği bir etkinlikle sanatseverlerin karşısına çıkıyoruz. Yine dijital sanat dediğimiz zaman Türkiye'nin dünyaca ünlü bir markası Refik Anadol, Adana'da yeni bir sergisiyle, 'Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları' performansıyla karşımıza çıkacak. Atatürk olmazsa olmazımız. 'Atatürk Kültür Yolunda' dijital performansını da Portakal Çiçeği Karnavalı sırasında sanatseverlerle buluşturmayı planlıyoruz."

Editör: Kaan Özcan