Fitre, Ramazan ayı boyunca verilen bir tür yardım parasıdır. İslam dinine göre, elinde bir yıllık yiyecek ve sarf malzemeleri miktarı olan herkesin, Ramazan ayında bir fakire fitre vermesi gerekmektedir. Bu yardım parası, fakirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır ve İslam dininde zekat gibi bir ibadet olarak görülür.

Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığındaki Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılı Ramazan ayı fitre miktarı, ilgili hadisler, sosyo-ekonomik şartlar ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 130 TL olarak belirlendi. Bu miktar nakit olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri malzemeler şeklinde de verilebilecektir. Bu miktarın aynı zamanda oruç tutamayanlar için günlük tazminat miktarını temsil ettiğini belirtmek gerekir. Buna ek olarak, her birey günlük gıda harcamalarına eşdeğer bir fitre miktarı verebilir. Peki, Fitre kimlere verilir ve neden bu kadar önemlidir? İşte, Fitre hakkında bilmeniz gerekenler:

Fitre Nedir?

Fitre, kelime anlamı olarak “açmak” anlamına gelir. Ramazan ayının sonuna doğru, Müslümanlar iftar arifesinde birkaç saat kala fitrelerini verirler. Fitre, fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine verilen bir yardım parasıdır. Bu para, fakirlerin Ramazan Bayramı için ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur ve İslam dininde zekat gibi bir ibadet olarak görülür.

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre, Mükellef Müslümanlar tarafından verilir ve bu müslümanlar, hanedeki kişi sayısı ve ailelerine yetecek miktarda yiyecek, içecek ve giyeceklerden fazlasını saklama imkânına sahip olanlar olarak tanımlanır. Bu kişilerin ayrıca borcu olmamalıdır.

Aşağıdaki koşullara sahip olanlar fitre alabilir:

- Hane halkı için tercih edilen yiyecek ve diğer giderlerin, borçlanma yöntemi ile bile olsa, ödenemez durumda olan fakir ve muhtaç kimseler.

- Borçlarını ödeyebilecek imkanlara sahip olmayan kişiler.

- Kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için yıllık nisap miktarı/temel gereksinimleri kadar maddi kaynağı olmayan kişiler.

Neden Fitre Verilir?

Fitre, İslam dininde önemli bir ibadettir. Ramazan ayı boyunca oruç tutulur ve bu oruç, insanların kendilerini denetlemesi, sabrı öğrenmesi ve Allah’a karşı daha yakın olmasına yardımcı olur. Ramazan ayının sonunda, fitre vermek, bu ay boyunca elde edilen manevi kazancın yoksullara aktarılmasıdır. Aynı zamanda, fitre vermek kişinin sadaka verme, zekat vermeye hazırlık yapması ve fakirlere yardım etme konusunda kendini eğitmesine de yardımcı olur.

Fitre vermek, fakirlerin hayatlarını kolaylaştırmak için önemlidir. Bu yardım, Ramazan Bayramı için ihtiyaçları karşılamalarına yardımcı olur ve kendine yeterli olmayan insanların biraz olsun rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda, bu yardımın verilmesi, insanların birbirleriyle dayanışmasına ve yardımlaşmasına da yardımcı olur.

Fitre, İslam dininde önemli bir ibadettir ve Ramazan ayının sonunda fakirlere verilen bir yardım parasıdır. Fitre vermek, insanların sadaka verme, zekat vermeye hazırlık yapması ve fakirlere yardım etme konusunda kendini eğitmesine yardımcı olur. Ayrıca, fakirlerin hayatlarını kolaylaştırmak ve birbirleriyle dayanışmalarını sağlamak için de önemlidir.

Editör: Sonhaber Gazetesi