"Dün başardık bugün de başaracağız!" "Dün başardık bugün de başaracağız!"

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, “Biz 10 yıldır yapılamayan kentsel dönüşümü hızla yapacağız. Onun dışında 1999 öncesi yapılan ne kadar bina varsa bunların güçlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Kentsel dönüşüm kentimize can suyu olacak” dedi.

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde gazetecilerle bir araya geldi. Kentsel dönüşüm ve deprem riskine karşı yapılması planlanan projelerini anlatan Hatipoğlu, konuşmasına depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Hatipoğlu, Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş, Gündoğdu, Emek, Yenidoğan, Erenköy, Ertuğrulgazi, Hoşnudiye, Eski Bağlar, Yeni Bağlar, Güllük, Cumhuriye, Mamure, İhsaniye, Mustafa Kemal Paşa, Işıklar, Fatih, Kumlubel, Zafer, Şarhöyük, Şeker, Fevzi Çakmak, Batıkent, Zincirlikuyu, İstiklal, Kırmızıtoprak, Vişnelik, Sümer Mahallelerinin riskli alanlar olduğunu söyledi. Son 25 yıldır kentteki belediyeler tarafından gözle görülür bir çalışma yapılmadığına dikkat çeken Hatipoğlu, “Üzerinden fay geçen şehirlerden birisi olan ilimizin her an bu büyüklükte depremi yaşayabileceği ve hiç vakit kaybetmeden gerekli önlemlerin alınarak depreme dayanıklı yapı stokunun oluşturulması gerektiği uzmanlarca defaten ifade edilmektedir. Ancak Eskişehirimiz için Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin geriye dönük 25 yılını değerlendirdiğimizde depreme yönelik Hükümetimizin ilimizde yapmış olduğu konutlar, kamu binaları, hastaneler, okullar, yeşil alanlar ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile 6306 sayılı kanun kapsamında dönüşümünü sağladığı riskli yapılar dışında Belediyelerimizin gözle görülür bir çalışma yapmadığı aşikârdır. Hal böyleyken bırakın tedbir almayı yapmış olduğu revizyon imar planlarıyla merkezde bulunan yeşil alanları konut/ticarete çevirerek yoğunluğu artırması olası bir depremde kayıpların artmasına neden olacaktır. Aslında ülkemizde meydana gelen her deprem sonrası Valiliğimizce belediyelere yönelik yapması gerekenler tekrar tekrar hatırlatılmasına rağmen belediyelerimiz böylesine hayati konuda duyarsız kalmışlardır. Ta ki 6 şubat depremleri sonrası alelacele mevcut yapıların durumuna yönelik, inşaat mühendisleri odasıyla protokol yaparak 25 yıl bu konuda hiçbir çalışma yapmadıklarını kamuoyuna göstermişlerdir” şeklinde konuştu.

ACİL ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Acil olarak kentteki deprem riskine karşı çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Hatipoğlu, “İlimiz merkezinde yer alan belediyelerin sorumluluğu altında kentsel dönüşüm alanları yer almakta olup, Büyükşehir Belediyesinin teklifi ile onaylanan Riskli Alan içerisinde, toplam bina sayısı bin 206, toplam hane sayısı 4 bin 500, etkilenen nüfus 14 bin 351 kişidir. Odunpazarı Belediyesinin teklifi ile onaylanan Gündoğdu Riskli Alanı içinde Toplam bina sayısı 774 adet, Toplam hane sayısı bin 91 adet, Yaklaşık nüfus 4 bin 364 kişidir. Yine Odunpazarı Belediye Başkanlığının teklifi ile onaylanan küçük sanayi riskli alanında Toplam iş yeri sayısı 1800 adet, toplam konut sayısı 440 adettir. Bunun yanında Belediye Kanunu kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş olan Gündoğdu 1, 2, 3 alanları yaklaşık 40 ha alan büyüklüğündedir. Özetle ilimizde riskli alan ilan edilmiş yaklaşık 150 hektar alan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş 40 hektar alan olmak üzere 190 hektarlık alanda bunca yıl geçmiş olmasına rağmen günün sonunda, 25 yıllık belediyeciliğin sonunda epi topu 3 adet blok dikilmiştir” dedi.

GÜVENLİ HALE GETİRECEĞİZ

Seçildiği gün zaman kaybetmeden çalışmalarına başlayacağına dikkat çeken Hatipoğlu, “Oysa Eskişehir’ de TOKİ eliyle depreme dayanıklı 13 bin 168 adet konutun tamamlananlar hak sahiplerine teslim edilmiş, devam edenlerin kuraları çekilmiştir. Ayrıca 2 bin 508 adet konut yapımı planlanmakta olup bunun yanında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının katkı ve desteği ile riskli 10 bin 212 konutun, bin 183 iş yerinin yer aldığı 5 bin 378 adet binanın dönüşümü sağlanmıştır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde depremler sonrası can ve mal kaybının yaşanmaması için Büyükşehir Belediyesi olarak tüm planlamalarımızı depreme dayanıklı, kimlikli, yatay mimariyi esas alan, hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyen herkesi kapsayan plan ve dönüşüm projeleriyle bir dakika dahi kaybetmeden 1 Nisan sabahı çalışmalara başlayacağımızı ve hiçbir an gündemden çıkarmadan vatandaşlarımızın istek ve beklentilerini merkezde tutan bir anlayışla şehrimizi güvenli hale getirinceye kadar var gücümüzle çalışacağıma buradan söz veriyorum” ifadelerini kullandı.

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Kentsel dönüşümün esnafa ve vatandaşlara fayda sağlayacağını ifade eden Hatipoğlu, “Sayın Ünlüce bunları itiraf etti. 25 yıldır sadece 24 dairenin yapıldığını kendi ağzıyla söyledi. 25 yıldır yapılamayan kentsel dönüşümün seçime 3 ay kala gündeme alınması ve ‘önümüzdeki ay temel atacağız’ denilmesi çok manidardır. Vatandaşların hayatıyla ne oynarım ne oynatırım. Belediyeler Eskişehir’deki vatandaşların riskli alanlarda yaşamasına göz yumdu. Kentsel dönüşüm kentimize bir can suyu olacak esnafımıza, vatandaşlarımıza… Tabii ki esnafımız bundan faydalanacak. Kentsel dönüşümde rant olmaz. Rant Eskişehir’in son kalan yeşil alanı olan Kızılyer’e alt yapısı olmadan 5 katlı binalara isim vermek. O da toprak sıvılaşması olan bölgededir. Riskli bölgede 3 bin konut imar verilen ve son kalan yeşil alanı imara açıp bu alana fiyatı 10-15 milyon TL’ye ev yapıp bunları satmak rant olur. Biz 10 yıldır yapılamayan kentsel dönüşümü hızla yapacağız. Onun dışında 1999 öncesi yapılan ne kadar bina varsa bunların güçlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız” d

Muhabir: Berivan Halis