Odunpazarı Belediyesi tarafından kurulan Yeni Çeşit Deneme ve Çiftçi Eğitim Merkezi'nde Hasat Şenliği ve Tarla Günü etkinliği düzenlendi. Kalkanlı Mahallesi'ndeki deneme alanlarına nohut, buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği, mısır ekimi yapan Odunpazarı Belediyesi, ilk hasadını da gerçekleştirdi. Etkinliğe Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un yanı sıra, Başkan yardımcıları, daire başkanları, meclis üyeleri, Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kenan Işık ve davetliler katıldı.Hasat Şenliğinde konuşan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli bölgeye yapılan yatırımdan dolayı Odunpazarı Belediyesine teşekkür etti.

YATIRIM İÇİN TEŞEKKÜR

Erdemli, 'Bugün Eskişehir'in Odunpazarı İlçesi Kalkanlı Mahallesi'nde bir tarla gününde bizim şenliğimizde burada bulunduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Şimdi geleceğin sloganı hep tarım ve bundan sonra tarıma yatırım yapan kazanacak. Çünkü gerçekten nüfusumuz her gün artmaktadır. Bugün de Odunpazarı Belediyemizin bölgemize yaptığı yatırımlar için teşekkür ediyor, bu başarılarının devamını diliyoruz' dedi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ ŞART

Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kenan Işık pandemi süreci ve ekonomik krizlerle birlikte ciddi bir hububat ve yiyecek krizi ile karşı karşıya kalındığını belirterek, 'Mutlaka yüksek teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Artık klasik yöntemleri kenara bırakıp olabildiği kadar teknolojik ürünleri yapmamız gerekiyor. Bizler de tarım sektörümüze bu konuda katkı vermek, yüksek teknoloji kullanmak üzere bu çalışmaya katkı vermeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda hep birlikte şehrimizden başlayarak bölgemizde ve ülkemizde yüksek teknoloji ürün ve hizmetleri geliştirecek şekilde katma değerli ürünlere geçeceğiz. Bundan başka çıkış yolumuz yok' diye konuştu.

TARIM STRATEJİK BİR ALAN

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise tarımın çok stratejik bir alan olduğunu vurgulayarak, 'Devletlerin planlı bir üretimi olmadığı sürece başarılı olma şansının olmadığı net bir biçimde anlaşıldı ve savaş sürecinde çok daha güzel bir biçimde ortaya çıktı ki kendi kendimize yeter bir hale gelmek zorundayız. Hepimizin çocukluğunda hatırlarız; Türkiye kendi kendine yetebilen 8-10 ülkeden biri iken bugün tarımdaki ürünleri bile ithal eder bir pozisyona gelmiştir. Tarımda ithalat demek kendi köylüne, kendi çiftçine vermediğin parayı Rus çiftçisine, Fransız çiftçisine Ukrayna çiftçisine veriyor olmak demektir. Çok iyi biliyorsunuz ki, bugün verilen 6 lira, 7 lira ücretler iki ay sonra Fransa'dan 12 liraya, 13 liraya buğday almamıza, Rusya'dan 15 liraya buğday almamıza engel olamayacak. Çünkü çiftçi para kazanmadığı sürece o ürünü ekmeyecek. Devletin yapması gereken işleri biz Odunpazarı Belediyesi olarak üstlenmek durumunda kaldık. Bugün Kalkanlı hemşerilerimizin yılların birikimiyle elde etmiş olduğu bu araziyi biz yasal nedenlerle sahibi konumuna geldiğimiz için hemşerilerimizin yararına kullanalım istedik ve bu merkezi oluşturduk. Bu alan ciddi bir deneme tesisi haline dönecek ve bu tesiste çiftçilerimize gerekli eğitimi de vereceğiz' ifadelerini kullandı.
TÜRK KÖYLÜSÜ GELİŞİME AÇIKTIR
Kurt ayrıca Türk köylüsünün ciddi bir tarımsal devrim yağacağına inandığını söyleyerek, 'Türk köylüsü çalışkandır, Türk köylüsü gelişime açıktır ve bu işleri Fransızlardan da, Ukraynalılardan da, Ruslardan da daha iyi yapacak kapasitededir. Bunu teşvik etmemiz lazım ve biz buna gayret gösteriyoruz. Elbette devlet kurumlarının da buna katkı sunmasında yarar olduğunu düşünüyorum. Bizimle birlikte olması gerektiğini düşünüyorum. Ama ne yazık ki politik iklim buna uygun değil. İnşallah o iklimde değişir, o iklimi de bu işe uygun bir mantaliteye yatkın hale getirdiğimiz zaman ben en kısa süre içerisinde, 3-5 yılda Türk köylüsünün gerçekten ciddi bir tarımsal devrim yapacağına inanıyorum. Buranın da buna küçücük bir katkısı olursa, biz kendimizi görevimizi yapmış sayarız' dedi. Konuşmaların ardından Kalkanlı Mahallesi Yeni Çeşit Deneme ve Çiftçi Eğitim Merkezi'nde ilk hasat gerçekleştirildi. Hasat Şenliği çekilen hatıra fotoğrafı son buldu.


Editör: TE Bilisim