ES TV’de canlı yayınlanan “Adaylar Konuşuyor” programına katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Gazeteciler Tarkan Demir, Hakkı Sağlam ve Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ES TV’de canlı yayınlanan “Adaylar Konuşuyor” programının konuğu oldu. Gazeteciler Tarkan Demir, Hakkı Sağlam ve Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Kurt, kentsel dönüşümden, TOKİ’den ve yerel seçim çalışmalarından bahsetti. Seçim ofislerinin seçim çalışmalarının koordine edildiği yer olduğunu söyleyen Başkan Kurt, “Biz her mahallede açmaya çalışarak o bölgede çalışacak arkadaşlarımızı motive etmeye çalışıyoruz. Açılış toplantıları artık gelenekselleşmiş gibi miting havasına dönüşüyor. Bütün misafirlere hem düşüncelerimizi aktarmış oluyoruz hem de yasanın izin verdiği ölçüde toplantı gerçekleştirmiş oluyoruz. O bölgede yapılan hizmetleri anlatmış oluyoruz. O yüzden seçim büroları bir çalışma alanı. İnsanlar kalabalıklara göre moral buluyor” ifadelerini kullandı.

“SAKALLI BOŞUNA BAŞKANLIK YAPMIŞ”

Geçmiş dönem AK Parti Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı’ya kentsel dönüşüm üzerinden yüklenen Başkan Kurt, “Sayın Sakallı'nın bir tweetini okudum. Sakallı 10 yıl belediye başkanlığı yapmış ama boşuna yapmış. Bana kentsel dönüşüm ve afet riskli alanlar ile ilgili dönüşümlerin tam da belediyelerin konusu olduğunu göstersin. Hangi kanunun hangi maddesi gereğince kentsel dönüşüm Odunpazarı Belediyesi'nin işidir. Bu öyle değil. Afet riskli alanların dönüşümünde yetki Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nındır. Kentsel dönüşümde de yetki büyükşehir belediyesindedir. Eğer bunlardan birisi yetkisini ilçe belediyesine devrederse o zaman yetki ilçe belediyesine geçmiş olur. Bana devredilmiş böyle bir yetki yok. Ama Sakallı'ya devredilmiş böyle bir yetki var. Kentsel dönüşüm kararını 2010 yılında aldığı zaman Belediye Meclis Üyesiydim ben. Büyükşehirde kentsel dönüşüm kararı aldık. Bu karar üzerine Sakallı, Yılmaz Hoca'ya geldi dedi ki 'sanayi çarşısının dönüştürülmesi Odunpazarı Belediyesi'ne yakışır bu yetkiyi bana devredin' dedi. CHP'li meclis üyeleri çoğunluktaydı büyükşehirde. Hoca bize Sakallı'nın teklifini nasıl değerlendirdiğimizi sordu. Biz de 'Hocam iktidar partisinin başkanıdır işleri hızlandırabilir, kredi bulabilir, yatırımcı bulabilir ve bize faydalı olabilir. Verelim' dedik. Sakallı Bursalı bir firma ile anlaştı. Firma sanayi çarşısını gezdi, projeleri hazırladı. Toplantıdan önce Sakallı 'ben vazgeçtim' dedi. Gündoğdu'da da Sakallı vazgeçti. Niye çünkü zor iş. Bunlar o zor işlere alışkın değil. Bunlar tepeden inme” dedi.

TOKİ’DEN ZORLA YETKİ ALDIK

Kentsel dönüşümde yaşadıkları problemleri anlatan Başkan Kurt, “Ben 2014'te belediye başkan adayı oldum. Büyükşehirde belediye meclis üyesi çoğunluğu AKP'ye geçti. Biz planı gönderdik reddettiler. Hem hizmetle ilgili partizanca bakışın ortaya çıkması açısından önemlidir hem de bunların bize iş yaptırmamak için hangi manevraları yaptığının göstergesidir. Sonra biz uğraştık ve bakanlıkla anlaştık. Bakanlık yetkisini bize devredecekti devretmediler ve öyle kaldı. Ben hala uğraşıyorum. Her yıl soruyorum 'ne oldu neden yapmadınız' diye. Gecekondu önleme bölgesi TOKİ ile ilgili bölümde de TOKİ'nin bize vermiş olduğu bir yetki yok. TOKİ'den biz zorla aldık Karapınar'ı. Kültür merkezi, otel, okul bunların hiçbiri yapılmadı. Bunu nasıl becermiş de 'ben olsam şöyle yapardım' diyebiliyor. Yapamadığı budur. Bunları yapmadılar ama vatandaştan da para aldılar. Bir takım suçlamalarla bize bir şey söylemeye katmak doğru değil” şeklinde konuştu.

SÖZLEŞMELER İNSAN HAKLARINA AYKIRI

TOKİ'nin sözleşmelerinin insan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Başkan Kurt, “Nebi Bey konuşuyor. O zaten bilmiyor. AK Parti'yi de bilmiyor daha önce ak partili olmadığı için bu macerayı bilmiyor. Nebi Bey'in kulağına bir şeyler söyleniyor o da yalan yanlış konuşuyor. TOKİ bize her türlü zorluğu çıkarmış biz ona rağmen bu işi çözmüşüz. TOKİ'den satın aldığımız arsa üzerine inşaata başlıyoruz. Temel atma törenini de inadına yapacağız. 2024 yılı içerisinde orada en az 10 adada inşaat başlamış olacak. TOKİ'nin olumsuzluklarını yaşamadan insanlarımız konut sahibi olacaklar. 'Kazım kurt bu işi yaptırmadı engelledi' diyor. TOKİ'nin yapacağı işe Kazım Kurt engel olabiliyorsa bu benim büyüklüğümü gösterir. Planı doğru yapsınlar ve mahkeme işi bozmasın. Kazım Kurt'un ne suçu var burada? TOKİ yazılan şartlara uygun iş yapmadığı için bu gecikmeler oldu. 2019 şubat ayında inşaat demirinin tonu 3 bin 250 TL imiş. 2024 şubat ayında 23 bin 500 TL olmuş. Beton 100 TL'ymiş bin 750 TL olmuş. Çimento 20 TL'den 115 TL olmuş. Bunların hesabını versinler. Versinler ki TOKİ'nin hesabı ne için tutmadığı anlaşılsın. Ben yüzlerce kez TOKİ'nin sözleşmelerinin insan haklarına aykırı olduğunu söyledim” dedi.

MAĞDURLARIN YANINDAYIZ

TOKİ mağdurlarının yanında olduğunu dile getiren Başkan Kurt, “TOKİ mağdurları diye bir grup oluştu. Bu grup ısrarla eylem yapıyor. KDV'yi 1'den 10'a çıkarmışsınız. Kazım Kurt mu çıkardı? Memur maaşına endeksli bir biçimde bu işi gerçekleştirmeye çalışıyorsunuz sonra da Nebi Bey çıkıyor 'biz yapacağız' diyor. Yapamaz. TOKİ Bu şartlarda evleri teslim edemez. TOKİ sosyal konut yapma özelliğini bir tarafa bırakmıştır ve para kazanma derdindedir. Ben TOKİ mağdurlarının arkasındayım. TOKİ mağdurlarının gerekirse hukuki mücadelesine katkı sunarım. Ben TOKİ'ye birçok kez dava açıp kazanmış bir avukatım. Hukuka aykırı davranıyor çünkü TOKİ. Kaçak ev yapıyor” diye konuştu.

ŞEBEKE SUYUMUZ TEMİZ VE İÇİLEBİLİR

Kentin şebeke suyu hakkındaki eleştirileri yanıtlayan Başkan Kurt, “Nebi Bey ‘bir gün Şehir Hastanesi'nde’ kelimeleri ile başlayan hikayelerle birtakım şeyleri abartıyor. Doğruları söylemiyor. Kendine göre bir çizgi tutturmuş gidiyor. Eskişehir'deki su içilebilir bir sudur. Biz yıllardır Kalabak suyu içeriz Kalabak suyundan demleriz çayımızı ama biz banyomuzu temizliğimizi çeşme suyu ile yaparız. Şebeke suyu temizdir içilebilecek niteliktedir. İçerseniz bir zararı olmaz. Bu lezzet meselesidir. Nebi Bey'in doğruları söylemediğini düşünüyorum. Nebi Bey'in evinde özel bir su mu akıyor? Kızılinler'deki termal suyun sadece Nebi Bey'in oteline bağlı olduğunu ve oradan bir su kullandığını biliyorum. Ama evinde de öyle mi değil mi bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

YAKINDA KULAĞI ÇEKİLEBİLİR

Başkan Kurt 71 Evler ve Emek Mahallesi’nde lise sorunu olduğunu söyledi. Rakibi Özkan Alp’in lise sorunu hakkındaki konuşmalarına katılan Başkan Kurt, “Keşke daha önce Milli Eğitim Bakanlığı yapan Nabi Avcı’ya anlatabilseydik. Onu anlatamadık ama Özkan Bey anlamış, Allah razı olsun. 58 bin nüfusu olan Emek Mahallesi'nde lisenin olmaması kadar bu iktidar için bu kadar olumsuz bir politika yoktur. 71 Evler Mahallesi'nde de lise yoktur. Rakibime bir lisede oraya yapmasını tavsiye ediyorum. Milli Eğitim Bakanlığı ve bugünkü iktidar okumuş insan istemiyor. Garibanların çocuklarının okumasını oluşturacak bir ortam yaratmak istemiyor. Yakında kulağı çekilebilir bizim rakibin. Ne oluyor bizim politikamızda böyle bir şey yok denebilir ona. 22 yıldır iktidarda olacaksınız ve emek Mahallesi'nde lise olmadığını Kazım Kurt söyleyince öğreneceksiniz. Bu bile bir gelişmedir aslında ama bu kötü bir gelişme” şeklinde konuştu.

"Atatürkçü düşünceden vazgeçmeyeceğiz!" "Atatürkçü düşünceden vazgeçmeyeceğiz!"

KAOS YARATIP CHP’YE YÜKLEDİLER

Bir süredir çözülemeyen Kurtuluş Pazar Yeri hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kurt, “Kurtuluş Pazar Yeri, pazar yeri yapılmak üzere Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmiş bir hazine arazisidir. Büyükşehir buraya pazar yeri yapmak için mevcut pazar yerine yıkması lazım. Yıktı ve plan proje aşamasında iken hazineyi uyardılar buradakiler. Geri alındı. Amacına uygun kullanmıyorsunuz boş bıraktınız dedi geri aldı. Şimdi de tahsisi vermiyor ve vermeden 'yapamadılar kötü oldu' diye konuşuyorlar. Orada bir mağduriyet var. Hem pazarcılar hem vatandaş mağdur oldu. Böyle bir kaosu yaratıp CHP'ye yüklenip iş yaptıklarını zannediyorlar. Kötü bir biçimde o arazi orada duruyor ve Büyükşehir’in oraya dokunması bile yasak” dedi.

ESKİ HAREKETLİLİK YOK

Seçim sürecinde eski heyecan ve hareketliliğin olmadığını söyleyen Başkan Kurt, “Bunun iki sebebi var. Birincisi; Eskişehir'de böyle bir kanaat oluştu CHP 3-0 alıyor. Diğerleri o nedenle sahada da görünmüyor. Büyükşehir Adayı başka bir dünyada yaşıyor. Uzayda yaşıyor kendine göre hayaller kuruyor ve uyduruyor. Diğer ilçe belediye başkan adayları şu anda Eskişehir'de kaybolmadan tanımaya çalışıyorlar. O nedenle bir hareket yok ama vatandaş kararlı vatandaş oyunu kullanacak ve hesap soracak. Her seçim dönemi 2 kilometre yapılan Alpu, Sarıcakaya yolunun hesabını soracak. Göz boyamayla Eskişehirlilerin işi yok” şeklinde konuştu.

BİZİMLE İŞ BİRLİĞİ YAPMIYORLAR

Devletin belediye ile iş birliği yapmadığını dile getiren Başkan Kurt, “27 bin 500 çocuğun hiçbirinin kreşe ihtiyacı yok diyorsanız yeterlidir. Ama ben diyorum ki her çocuğun kreşe ihtiyacı var. Her annenin çocuğunun kreşe gitmeye ihtiyacı vardır. O yüzden 35 bin çocukluk kreşin olması lazım. Olmuyorsa eksiklik vardır. Çocuk annesinin dedesinin elini tutup kreşe gitmelidir. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir. Bizim kreşlerimizdeki ücretler en düşük özel kreşin üçte biri fiyatında. Onun için bize ilgi oluyor ve sırada bekleyen oluyor. Bizim bir de engelli kreşimiz var. Milli Eğitim'in okul öncesi sınıflarına giderlerse servis ücretini devlet ödüyor ama bizimkine geleni ödemiyor. Böyle bir şey olur mu? Bize katkı sunun iş birliği yapın. Bunların hizmet anlayışı bu. Hizmetin içinde para varsa iş tehlikeli boyutlara gidiyor” diye konuştu.

SEÇİMDEN SONRA HESABINI SORARIZ

Nebi Hatipoğlu’nun ‘suyu ucuzlatacağım’ vaadinin yapılamayacağını dile getiren Başkan Kurt, “Nebi Bey ‘suyu ucuzlatacağım’ diyor. Kanun diyor ki suyun maliyetini hesaplayacaksın ondan daha aşağı bedelle su satamazsın. Nebi Bey bunun nereden sübvanse edecek? Kanunu değiştirtmesi lazım. Bu yalandır yani böyle politika yapılır mı? Yarın mahcup olacağı işleri yapmasın. Kendisi milletvekili sonuçta. Milletvekilliği devam edince biz ona başka hesaplar sorarız. Belediye seçimlerinden sonra Eskişehir'in politikasında gelişmesinde sorumluluğu vardır. Seyitgazi Alpu yolunu, termik santrali, Sarıcakaya'daki altın madeninin hesabını sorarız. Bunlar tamamen Eskişehir'in zararına olan işlerdir. Bilmediği işlerde çok fazla konuşmasını tavsiye etmem” dedi.

HUKUK HERKESE LAZIM

Odunpazarı Belediyesi’nin 10 yıldır yaptığı etkinliklere vali ve kaymakamların gelmediğini söyleyen Başkan Kurt, “Belediyecilik anlamında neyimiz eksik? Hiçbir şey. Bizde eksik olan devletin yapması gereken işler. Sağlık ocağını devlet yapar, çevre yolunu devlet yapar, okulu devlet yapar. Biz belediye olarak devletin yapmadığı ya da yapamadığı işleri yapmaya çalışıyoruz. Kreş, kentsel dönüşüm doğrudan bir belediyecilik hizmeti değildir. Biz Büyükşehirde Odunpazarı'nda Tepebaşı'nda neyi yapamamışız? Engellediler birçok şeyi ona rağmen yaptık. Halk, ekmek almakta zorlanıyor. Ekmeğin fiyatını da düşüremiyorsun. Biz oraya bir fırın yaparak halkın ekmeğinle çöreğini yapmasını sağlıyoruz. O zaman ne için halk bizi kabul etmesin? 10 yıldır belediye başkanıyım ve 10 yıldır yaptığımız etkinliklere bir kere Vali geldi, Kaymakam hiç gelmedi. Şu dönemdeki kaymakamımıza teşekkür ediyorum Lütfü Savaş Yaşam Merkezi açılışımıza geldi. Vali Bey'e yine teşekkür ediyorum bizi iadeyi ziyarete geldi. Biz devlet arıyoruz devletle beraber olmak istiyoruz. Kamudaki müdürlerin kendini AKP yöneticisi yerine koymasını istemiyoruz. Kamu binalarına afişler asılıyor. Kurallara uymuyorlar. Hukuk herkese lazım ama bu arkadaşlar bu işe böyle bakmıyor” ifadelerini kullandı.

SEÇİMLERDEN ZAFERLE AYRILACAĞIZ

Kırsal ilçelerde güçlü olduklarını ve zafere ulaşacaklarını belirten Başkan Kurt, “Mihalıççık’ta uzlaşma, kent ittifakı dediğimiz iştir. Partinin tabanı ile tavanı aynı şeyi düşünmemelidir. DSP Cumhur İttifakı’ndadır. Ama biz DSP’li Haydar Çorum’un doğru aday olduğunu düşünüyoruz ve aday çıkarmıyoruz. Bunu hem parti yönetimimiz istiyor hem de Mihalıççıklılar. Bizim alacağımız oy orada Haydar Çorum’un kaybetmesine sebep olur dedik ama DSP aynı duyarlılığı gösterdi mi? Biz onlardan bunu beklemiyoruz. Bize kaybettirmek için neredeyse her ilçede aday çıkarıyorlar. AK Parti’den de destek alıyorlar diye tahmin ediyorum. Ama biz ona rağmen Haydar Çorum’u destekliyoruz. Beylikova’da bizim adayımız kesin seçimi alır. Beylikova potansiyel olarak bizim çok aday aldığımız yerdir. Sivrihisar bu sefer çok iddialı. Günyüzü’nde sürpriz yapabiliriz. Çifteler kıl payı kaçırdığımız bir yerdi bu sefer orayı alacağız. İnönü’de bizim avantajımız var. Orada mevcut başkan Kadir Bey aday olmadığı için iki adayın da şansı eşit. Mihalgazi’de çok çalışkan adaylarımız var. Elimizdeki 4 belediyeyi 8-9’a çıkarma ihtimalimiz ve şansımız var. 1 aylık süre içerisinde koşturacağız ve daha da çalışacağız. Büyükşehir meclisindeki sayımızı artırarak seçimlerden zaferle ayrılacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

YAKIN ZAMANDA İNŞAAT BAŞLAYACAK

Gündoğdu’daki cem evi meselesini anlatan Başkan Kurt, “Orada bir derneğin arsası var. Bizden önceki belediyeden satın alınmış. Oraya bir cem evi yapılmak isteniyor. Bizde cem evi yapılması için önce kentsel dönüşüm alanı içerisinde olduğu için Büyükşehir’in plan çalışması oldu. O plan çalışması ile oranın ayrışması gündeme geldi. Sonra birleşmesi gündeme geldi. Şu anda orada arsayı bağımsız bir hale getirerek Büyükşehir esas yere teslim etti. Esas yer bir proje hazırladı. Bize getirdi. Biz de ona göre bir cem evi yapacaktık. Ama proje çok büyük bir proje oldu. Cem evi var ama ilaveten kültür, alışveriş merkezi, yurdu gibi birtakım oluşumlar var. Dolayısıyla bizi aştı. Biz de dedik ki ‘biz yapamayız bunu. Sadece cem evi kısmını yapalım’. Bir protokol hazırladık. Yakın zamanda inşaata başlayacağız” dedi.

KİMSENİN HAKKINI YEDİRMEDİM

10 yıl boyunca kimsenin hakkını yemediğini dile getiren Başkan Kurt, “Asla Cumhurbaşkanı’nın tehdit ve baskılarına inanarak bize oy vermemezlik etmesinler. Özellikle Emek, 71 Evler, Huzur, Ihlamurkent’teki vatandaşlara seslenmek istiyorum. Samimi bir belediye başkan adayıyım. Samimi olarak bütün duygularımı herkesle paylaşıyorum. Gerekirse tartışıyorum, kavga ediyorum ama Odunpazarılı kimsenin hakkını yedirmedim, yedirmem. Kimsenin de hakkını yemem. Düzgün bir belediyecilik yaptım. 10 yıl boyunca bir tek şaibe, bir tek dedikodu duyulamamıştır. Hiç kimse buna cesaret edemez. Dürüst, şeffaf ve aydın bir belediyeci olarak yeniden desteklerini istiyorum. Eksik kalan birkaç işimiz var onları da tamamlamak istiyorum. Eskişehir’i bilmeyen, öğrenmeye çalışan, belediyeciliğin nasıl olduğunun hayalini bile kuramayan insanlara değil de bizim deneyimlerimize güvenerek oy vermelerini rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Berivan Halis