Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz'a yaptığı açıklamada, CHP'deki değişim talepleri, seçimde yapılan yanlışlar ve yerel seçimlerde yaşanabilecek olumsuzluklara dikkati çekti.
Ekrem İmamoğlu'na yakın isim olarak görülen CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'ın geçen hafta Ankara'da düzenlediği 'ağabeyler' buluşmasına CHP'nin eski liderlerinden Murat Karayalçın, Hikmet Çetin ve Altan Öymen ile birlikte katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi:
'Değişim olması lazım diye düşünüyorum. Önce Kemal Bey değişmezse öteki tarafın hiçbiri değişmez. Uygulanan politikalar doğru çıkmadı. Genel başkan stratejiyi oluşturdu. Ama başarılı olmadı. Demek ki tutmadı. Şimdi Oğuz Kaan Salıcı ile Selin Sayek Böke mi bu işin kabahatlisi? Onları değiştirince bu iş düzelmez. Genel başkan yıpranmadan, bu işi kendi dizayn ederse, onursal genel başkan gibi kendini de kurtarır, partiyi de. Çekilmeli. Genel seçimden sonra çekilmeliydi. 28 Mayıs akşamı olmasa bile iki üç gün içinde. 'Ben aday olmayacağım, kurultaya gidiyorum' diyebilirdi. Belki şunu derdik: Gitme, ortalık karışır. Gel, beraber dizayn edelim. O da demedi. Şimdi ikinci ve üçüncü adımlar tehlikeli adımlar. MYK'daki değişiklikler, örgütü kendine bağlaması, danışmanla örgütün dizayn edilmesi. Olması gereken Kemal Bey'in bırakmasıdır. Bırakmazsa… Ekrem Bey'in tavrının ne olacağını bilmiyorum. O da kararlı bir biçimde 'Aday olurum' ya da 'Olmam' demiyor. Ben onlara daha farklı bir formül söyledim. Madem öyle Kemal Bey çekilsin. Özgür Özel, genel başkan olsun. Ekrem Bey, İstanbul'u kazansın. İnsanların karşısına çıkalım, 'Bak, biz değiştik' diye insanları inandıracak bir şey yapalım.'

- 'Ekrem Bey'in 'Cumhurbaşkanı adayıyım' diye çıkmasını beklerdim'

Başkan Kurt, gönlünden geçenin Ekrem Bey'in 'Cumhurbaşkanı adayıyım' diye çıkması olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
'Lider olacaksa... O da geri adım attı. Zorlayabilirdi. Zorlayamadı. Bence hata etti. Parti kamuoyunda destek oluştururdu. Şimdi ne oldu? Cumhurbaşkanı yardımcısı diye sundular. Gezdi kapı kapı, çalıştı. Şimdi ne diyorlar? 'O da kaybetti' diyorlar. Çalışmasaydı yani İmamoğlu? Ben Kemal Bey'e anlatmaya çalıştım. 'Erdoğan'la konuş' demişti. Erdoğan Toprak'la konuşmuştum. Adaylık meselesinin iyi düşünülmesi gerektiğini, doğru olmayacağını. Ama 'Fark çok, biz alırız' dediydi. İmamoğlu aday olsa alabilirdi.
Eğer çıkacaksa (İmamoğlu) programatik birşey yapmalı. Liderlik illa genel başkan olmak anlamına gelmez. 'Ben partinin solda ve halkın örgütlenmesine uygun biçimde gelişmesini sağlayacak bir programla çıkarım. Genel başkan Ali olmuş, Veli olmuş, fark etmez' diyebilirse faklı bir eylem geliştirmiş olur.'

-' CHP, Kılıçdaroğlu ile devam ederse sıkıntı olur'

CHP'nin, Kılıçdaroğlu ile devam etmesi durumunda sıkıntı olacağını dile getiren Başkan Kurt, şunları kaydetti:
'Büyük bir kesimin CHP'den desteğini çekebileceğini düşünüyorum. Seçime gelmez. Oy vermez, verdirmez. Yüzde 25'i bile ararız. Yapılan hatalar… CHP, örgüte dayalı bir parti olmaktan çıktı. Lidere dayalı parti halinde geldi.
Gelecek Partisi'nin oyu ne? Bilmiyoruz. Ama biz 10 milletvekili verdik. Ben DEVA filan görmedim Eskişehir'de. Ama 15 milletvekili verdik. Bunlar doğru değildi. Şimdi oturup grup kuruyorlar. O zaman seçime ittifak yapıp girmediler. İYİ Parti ile bu işi çok daha samimi götürebilirdik.
7 cumhurbaşkanı yardımcılığı da doğru değil. İnandıramadık insanları. İktidarın PKK ile ilişkili gösteren propagandasına karşı yetersiz kalındığı düşünülüyor. Sessiz kaldık. Ne HDP'ye yaranabildik ne sağcılara. Demokrasi ve insan hakları açısından Kürt meselesine nasıl baktığımızı korkmadan anlatabilirdik. Anlatamadık. Çekindik. Fotoğraf çektirmeye korktuk HDP ile. Ondan sonra 2 bin küsur maddelik işi bir günde unutup Zafer Partisi ile şey imzaladık. Üstelik 'Anayasa'nın ilk dört maddesini değiştirmeyeceğiz' filan… Bunların hepsi yanlış işlerdi.'

- Eskişehir için risk var mı?

Kazım Kurt yerel seçimlerde Eskişehir için risk olduğunu vurgulayarak, 'Var tabi. Burada toplantı yaptık başkanlarla. Ben şunu dedim: 'Eğer İYİ Parti doğru adaylar çıkarırsa hepimiz kaybedebiliriz.' Eskişehir'de bile kaybedebiliriz. Bizim başkanlar 'Özel oylarımız var' diyor da ben garanti görmüyorum. 2019'da İYİ Parti aday çıkardı. Ona rağmen kazandım. Bu başka. Kazanılabilir. Ama genel seçimde alınan oylar toplandığı zaman Eskişehir'de hepsini kaybedebiliriz' diye konuştu.
Editör: TE Bilisim