Merkez Bankası’ndan yılın ilk faiz hamlesi: Politika faizi yüzde 45 oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığında yapılan toplantıda, politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 45 seviyesine yükseltildi. Bu karar, piyasaların ve ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu oldu. Merkez Bankası, parasal sıkılaştırma sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu ve enflasyonun düşürülmesi için kararlılıkla hareket edeceğini vurguladı.

Piyasalar kararı nasıl karşıladı?

Merkez Bankası’nın faiz kararı, piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Türk lirası, kararın açıklanmasından sonra dolar karşısında değer kazandı. Dolar/TL kuru, 9,50 seviyesinden 9,40 seviyesine geriledi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,5 yükselerek 1.500 puanın üzerine çıktı. Gösterge tahvilin faizi ise yüzde 18,5 seviyesinde dengelendi.

Ekonomistler ne diyor?

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın faiz kararını olumlu bulduklarını belirtti. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 250 baz puan artırılmasını bekliyordu. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın faiz artırım trendinin sonuna yaklaştığını ve yıl sonuna doğru enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirim döngüsüne geçebileceğini ifade etti. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesi rejimine bağlı kaldığını ve güvenilirliğini artırdığını da vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ