16. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı'nda devam ediyor. Sempozyum kapsamında düzenlenen birçok etkinliğin yanından çocuklar için de çeşitli atölyeler bulunuyor. Tepebaşı Belediyesi 23 Nisan Çocuk Sanat Merkezi ile Bahriye Üçok Eğitim ve Gelişim Merkezi öğrencileri ziyaret ettikleri atölyelerde çeşitli bilim deneyleri ve pişmiş topraktan figürler yapma fırsatı yakalıyor. Yerel üreticilerin de stant açtığı sempozyumda birbirinden güzel ürünler satılıyor.

CUMHURİYETE ADADIK
Çalışmalar hakkında bilgi veren Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner, Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun 24 yaşında olduğuna dikkati çekti. 1999 yılında başlayan süreci anlatan Uzuner, 'Derince Parkı'nda fikir aldığımız bu etkinlik bu kent kimliğine uygun seçtiğimiz terracotta malzemesi seramik malzemesiyle sokaklarına, caddelerine, parklarına 250 heykel biriktirerek geldiği noktada 16'ncısını yapıyor bu sene; Cumhuriyet'in 100'üncü yılına adadık sempozyumu' ifadelerini kullandı.
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
'Bizim Pişmiş Toprak Sempozyumu Türkiye'de ve dünyada daha da çok bilinen bir etkinlik oldu' diyen Uzuner, şunları kaydetti:'Sokaklarında bu kadar büyük eserlerle bir koleksiyona sahip ülke çok az herhalde. İki hafta gibi kısa bir zamanda bu işi yapan ülke hiç yok bildiğim kadarıyla. Bir iki yıl önce sağlıkçılar için pandemide bir anı bacası yapmıştık. Yaklaşık 500 sağlıkçının adını oraya kalıcı bir şekilde kaydettik ve 60 sanatçıyla bir eser üretmiştik, bu da ikinci büyük eser. Burada kolektif bir çalışma var. 24 sanatçı çağırdık Türkiye'den; bizim Pişmiş Toprak Sempozyumu komitesinden arkadaşlarımızla 24 kişi.'

DEV BİR ESER OLACAK

Uzuner, Cumhuriyetin 100'üncü yılına özel yapılan esere de değinerek, 'Bu eser dev bir eser olacak 5 metreye 4 metre boyunda. 24 kişi yapıyor, 'Cumhuriyet Güneşi' diyorum ben. Bu eseri 24 sanatçıdan her biri bir ışın koyacak, bir güneş ışını düşünün… O eseri 24 sanatçı önlü arkalı bir ışın demeti oluşturacak' değerlendirmesinde bulundu.
ÖZGÜR VE KUVVETLİ
Sempozyumun her gün daha da güçlendiğine işaret eden Uzuner, açılışı yapılan yeni mekan hakkında, 'Burayı ilk defa kullanıyoruz Tepebaşı'nın çok amaçlı salonu. Biz hep biliyorsunuz metruk mahallelerde çalışıyorduk. Kendi yerimiz oldu daha sağlıklı, verimli işler yapacağız. Burası kültür anlamında birçok etkinliğin ana mekanı olacak. O yüzden sempozyum bundan sonra başka türlü zamanlarda da burada konuk ağırlayabilir, farklı etkinliklerimizi çoğaltabiliriz. Benim çok farklı tekniklerle çalışma şekillerim oluyor, onları da burada başka türlü buluşmalara vesile olabiliriz diye düşünüyorum. Tabii bu zemin çok özgür ve kuvvetli bir zemin. Başkan Ahmet Ataç'ın sayesinde biz bunu 24 yıldır beraber kol kola yürütüyoruz' bilgisini verdi.

SANATLA TAÇLANDIRIYORUZ

Uzuner, şöyle devam etti: 'Üniversitede üretilen bilgi, deneyim kente aktarılmadığı zaman bir işe yaramıyor. Biz bunu çok önemsiyoruz, belediye ile sosyal bir kurumla üniversite iş birliğini. Burada bugüne kadar 700-800 öğrenci asistanlık yaptı, 200'e yakın akademisyen, sanatçı konuğumuzu ağırladık. Bu noktada da burası bir okul da aynı zamanda ve tabii ki üniversitedeki birikimi kente aktarıldığı en önemli nokta ve bir de bunun kalıcı kılınması noktası var. Sanatla bunu taçlandırmak var o yüzden sempozyumumuz bence Türkiye'deki en verimli etkinliklerden biri.'
Editör: TE Bilisim