Sivrihisar Belediyesi tarafından 1-3 Temmuz tarihleri arasında Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi. Festivalin 3'üncü gününde ES TV mikrofonlarına değerlendirmelerde bulunan Hamid Yüzügüllü, Sivrihisar'ın festivaller ilçesi olma yolunda ilerlediğini söyledi. Hedeflerinin Sivrihisar'ı tüm dünyaya tanıtmak olduğuna dikkat çeken Yüzügüllü, 'Sivrihisar da yok yok. Sivrihisar okumakla, yazmakla yaşanmaz, gelinip bizzat yaşayarak, görerek yaşanır. Sivrihisar baktığında tablo, gezdiğinde tarihtir' diye konuştu.
TÜM BÖLGEDEN MİSAFİRLERİMİZ VAR
'Tüm bölgeden misafirlerimiz var' diyen Yüzügüllü,'Yoğun bir kalabalık, yoğun bir ilgi var. Her yıl artarak devam eden bir festivalimiz. Artık Sivrihisar festivaller ilçesi oldu Türkiye'de. İlgiyi de yoğun gördüğümüz için devam ediyoruz tüm hızıyla. Yarışmalar, animasyon gösterileri var. Dolu dolu bir festival yaşadık, yaşıyoruz' şeklinde konuştu.
HEDEF 800 BİN MİSAFİR
Festival için Türkiye'den olduğu kadar yurt dışından da misafirler geldiğini belirten Yüzügüllü, 'Pandemiden sonra gerçekleştirdiğimiz büyük bir festival. İlgi çok büyük. İstanbul'dan, Kocaeli'nden,Kütahya'dan,Ankara'dan, Afyon'dan farklı yerlerden gelen misafirler olduğunu gördük. Hedefimiz 800 bin misafir ağırlamak. Şu anda da hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum. Yurt dışından misafirlerimiz var. Yurt dışında gelen dansçılar var. Onların gösterileri oldu. Onlarla beraber medeniyetlerin buluşması noktası olan Sivrihisar'da farklı ülkelerden gelen insanlar bir oluyorlar' dedi.
NASREDDİN HOCA'YA YAKIŞIR FESTİVAL
Nasreddin Hoca'ya yakışır bir festival yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Yüzügüllü, 'Biz Sivrihisar Belediyesi olarak bugüne kadar 30'un üzerinde yabancı ülkeden misafirlerimizi konuk ettik Sivrihisar'da. Çok iyi geri dönüşler oluyor. Onlar da ülkemizin Sivrihisar'ın birer elçisi gibi, umut elçisi gibi dış ülkelerde bizi güzel anlatıyorlar. Bu da bizi gururlandırıyor.Yıllardır bu festivaller Konya Akşehir'de kutlanıyordu. Biz bu algıyı değiştirdik. Gerçek olanın gerçek olduğu yerde kutlanması gerektiğine kanaat getirdik. Nasreddin Hocamıza yakışır bir şekilde festival yapmaya çalıştık' diye konuştu.
'FELSEFESİNİ YAŞATMAK İSTİYORUZ'
Nasreddin Hoca'nın felsefesinin anlaşılmasının ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değinen Yüzügüllü, 'Nasreddin Hoca bizim burada Hortu Köyü'nde doğru. Hocamızın doğup büyüdüğü ve eğitim aldığı, tekrar geri döndüğü yer Sivrihisar. Bundan 5 yıl önce ilçemizdeki Ulu Camii'nde restorasyon çalışmaları yapılırken Nasreddin Hoca'nın sandukasına ulaştık. Mezar taşı önceden oğlunun diye bilinirkenAnadolu Üniversitesi'nden Mehmet Mahir Tulum hocanın okumasıyla o mezar taşı sandukasının Nasreddin Hocamıza ait olduğunu ve Sivrihisar'da bir aile kabristanının olduğunu ortaya çıkarmış olduk. Biz de torunları olarak daha ileriye taşımak için o günden bugüne onun felsefesini yaşatmaya çalışıyoruz' şeklinde konuştu.
ESNAFA DA KATKI SAĞLIYOR
Herkesi Sivrihisar'ı gezmeye ve tanımaya davet eden Yüzügüllü, 'Böyle güzel festivallere doyum olmuyor. Herkesin memnun ayrılması bizi sevindiriyor. Misafirlerimizi hocamızın hoş görüsüyle ağırlıyoruz. Seneye inşallah daha da büyüterek kutlamaya devam edeceğiz.Böyle festivaller güzel festivaller. Çünkü geçmişimize sahip çıkıyoruz. Geleceğe taşıyoruz. Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz diyoruz. Geleceğe daha iyi aktararak ulaştırmaya çalışıyoruz. Böyle festivaller bizim gibi ilçelerin tanınması açısından çok önemli. Esnaf için, halk için çok önemli. Esnafa da katkı sağlıyor' dedi.
FESTİVALLER İLÇESİ OLDUK
Sivrihisar'ın değerlerini ön plana çıkarmak için başka festivaller daha düzenlemeyi planladıklarını anlatan Yüzügüllü, 'Biz Türkiye'de, bölgede festivaller ilçesi olduk.Şubat ayında Sucuk Festivali düzenledik. Bunlar geleneksel hale geldi. Sucuk Festivali'nde bir günde 200 bin kişiyi ağırlamıştık. Sivrihisar'ın değerlerini ön plana çıkarmak için birkaç farklı festivallerimiz olacak. Onları da sizlerle paylaşacağız. Biz Türkiye'defestivaller ilçesi olduk ama hedefimiz dünyada festivaller ilçesi olmak. İleride festival dendiğinde akla Sivrihisar ilçesi gelecek' ifadelerini kullandı.
SİVRİHİSAR'IN ÖNÜ AÇIK
Yüzügüllü konuşmasını şu şekilde sürdürdü: '2014 yılında göreve geldiğimizde kendimize bir yol çizmiştik. Tek hedefimiz Sivrihisar'ı hak ettiği noktaya getirmekti. Çok şükür bugüne kadar tüm hedeflediğimiz planlarımızı gerçekleştirdik. Sivrihisar'ın kabuğunu kırdık. Tüm dünyaya tüm Türkiye'ye tanıttık. Sivrihisar'ın önü açık. Sivrihisar halkıyla el ele verdik ilçemiz, memleketimiz için çalıştık. Çalışmaya da devam ediyoruz.Sivrihisar'a gelenler burada tarih, kültür, sanat, gastronomi bulabilir. Sivrihisar da yok yok. Sivrihisar okumakla, yazmakla yaşanmaz, gelinip bizzat yaşayarak, görerek yaşanır. Sivrihisar baktığında tablo, gezdiğinde tarihtir.' MELTEM KARAKAŞ

Editör: TE Bilisim