Mavi Ada davet ve düğün salonunda düzenlenen programda engelli vatandaş ve ailelerine yemek verildi. Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt katıldı.
Etkinlikte konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Sosyal demokrasi dezavantajları grupları kucaklayan bir rejim, biz de sosyal demokrat partinin üyeleri olarak olumsuz her türlü pozisyona karşı durma halindeyiz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Eskişehir'deki bütün belediyelerimiz değişik etkinliklerle farkındalık yaratmaya çalışıyor. Burada esas olan engelsiz olanları uyarmaya çalışıyoruz. Her an herkes engelli olabilir. Bizim sistemi engellilerin rahatlıkla yaşayabileceği yerlere dönüştürmemiz lazım. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek engelli vatandaşlarımızın sosyalleşmesine katkı sağlarız. Onlar toplumun içine girmeli. Bizim de hedefimiz budur. Odunpazarı Belediyesi'nde biz engelliler için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Belediye bünyesinde neredeyse tüm vatandaşlara öğretmeye çalışıyoruz. O bölgede belediye personeli dışında da herkes işaret dili öğrenmeye çalışıyor, bu da güzel bir şey. Engellilerin hakları vardır ve bu hakların sosyal devlet olarak vatandaşlarımıza teslim edilmesi gerekir' dedi.
Hayatınızı kolaylaştırmaya çalışıyoruz
Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için çalıştıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 'Ortopedik, zihinsel, işitme, görme engeli olan bütün vatandaşlarımıza hayatı ve bu şehirde kolaylaştırıcı imkanlar getirmeye çalışıyoruz. Bir müddet sonra trafik işareti sistemlerine de sesli sistem getireceğiz. Finansman arıyoruz. Ama bu biraz zaman alacak, ileri teknoloji bir uygulamanın peşindeyiz. Ayrıca görme engelli vatandaşlarımız için yollarda iz takip panoları döşeniyor, ilerde inşallah görmeyenler için kılavuzluk yapacak. Bu çok uzun zaman istiyor ama yeter ki isteyelim. Yeter ki isteyin. Onun dışında tekerlekli sandalye yardımlarımız devam ediyor, akülü sandalye yardımlarımız, duyma engelli dostlarımız için işitme cihazı, kablo, pil gibi yardımları yapmaya devam ediyoruz. Bu yardımlardan istifade edecek durumda olanlar için belediye olarak ameliyat masraflarını da kabul ediyoruz. Akülü sandalye kullanan hemşerilerimize en yakın yerde aküsünü doldurması için şehrin belli yerlerinde akü şarj merkezi kurmayı planladı arkadaşlarımız.'
Engelli yurttaşlarımızın yeteneklerini ortaya çıkacağız
Engelli yurttaşların yeteneklerinin geliştirilmesi için eğitimler verildiğini söyleyen Büyükerşen, 'Engelli yurttaşlarımızın bir de yetenekli vardır. O yeteneklerini geliştirecekleri, kendilerine özgüven sağlayacakları eğitim programlar açtı arkadaşlarımız. Drama kursları açtı. Sizlerinde yeteneği olanlar sahnede kendini gösterebilecekler. Otistik çocuklarımız için masaj hizmeti sağlıyoruz. Bunun dışında avantaj taksi uygulamasıyla belli semtler arasında belli saatlerde ulaşım imkanını sağlamaya devam edeceğiz. Özel asansörlü otobüslerimiz var, vatandaşlarımızın bu şekilde seyahat imkanı sağlayabiliyoruz. Zihinsel engelli vatandaşlarımız için hem ailelerine vakit kalması hem de kendilerinin beceri kazanması için yeni kurslar açacak bir girişimin içinde sosyal hizmetler daire başkalığı. Yaz mutfağı hazırlıyor onlar için. Bu hizmetler günler, aylar içerisinde sizlere sunulacak' dedi.
Editör: TE Bilisim