Bakan Uraloğlu, 2002 yılı sonunda Türkiye genelinde sadece 83 adet tünel bulunduğunu ve toplam uzunluklarının 50 kilometre olduğunu hatırlatarak, bu rakamların 2025 itibarıyla 513 tünel ve 790 kilometreye ulaştığını ifade etti.
“Eğer bu tüneller arka arkaya sıralansaydı, İstanbul’dan Kayseri’ye kadar kesintisiz bir şekilde tünelle ulaşmak mümkün olurdu,” dedi.
Tünellerle Mühendislik Sınırları Aşıldı
Tünel projelerinin yalnızca ulaşımda değil, mühendislik alanında da çığır açtığını söyleyen Uraloğlu, Türkiye’nin dünya çapında ses getiren projelere imza attığını vurguladı.
“Zigana Tüneli, 14,5 kilometre uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli oldu. Kuzey Marmara Otoyolu’ndaki 10 tünel ise dünyanın en geniş kesit alanına sahip tünelleri,” dedi.
Ulaşım Kolaylaştı, Ekonomik Faaliyetler Canlandı
Bakan Uraloğlu, Ovit, Eğribel, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal, Cankurtaran ve Sabuncubeli tünelleri gibi büyük projelerle hem ulaşımı daha güvenli ve hızlı hale getirdiklerini hem de bu bölgelerdeki ekonomik potansiyelin önünü açtıklarını belirtti.
“Vadileri aştık, şehirleri birbirine bağladık. Türkiye sadece fiziki engelleri değil, mühendislik sınırlarını da aştı,” ifadelerini kullandı.