Yeni düzenlemeyle birlikte birçok trafik ihlaline uygulanan idari para cezaları ciddi oranda artırıldı, bazı ihlallerde sürücü belgesi iptali ve uzun süreli trafikten men yaptırımları getirildi.
Plaka İhlallerine Rekor Ceza
Yönetmelikte belirtilen niteliklere aykırı plaka takanlara 4 bin TL ceza verilecek.
Plakanın okunmasını engelleyecek şekilde bilerek değişiklik yapan sürücülere ise 140 bin TL idari para cezası uygulanacak ve araç 30 gün trafikten menedilecek. Aynı ihlalin bir yıl içinde tekrarlanması halinde ceza 280 bin TL’ye çıkacak ve men süresi 60 gün olacak.
Sahte plaka kullananlara da 140 bin TL ceza, 30 gün ehliyete el koyma ve araç için 30 gün trafikten men yaptırımı uygulanacak.
Ehliyetsiz ve Belgesi Geri Alınmış Sürücülere Ağır Yaptırım
Sürücü belgesi olmadan araç kullananlara 40 bin TL ceza kesilecek.
Ehliyeti geçici olarak geri alınmış ya da iptal edilmiş olmasına rağmen araç kullananlara 200 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca araç sahibine de 40 bin TL ceza verilecek.
Kırmızı Işık ve “Dur” İhtarına Uymayana 200 Bin TL
Kırmızı ışık ihlallerinde kademeli ceza sistemi getirildi. Bir yıl içinde tekrarlanan ihlallerde ceza miktarı 80 bin TL’ye kadar çıkabilecek ve ehliyet iptali gündeme gelecek.
Zabıtanın “dur” ikazına uymayarak kaçan sürücülere 200 bin TL ceza uygulanacak, ehliyet 60 gün süreyle geri alınacak ve araç 60 gün trafikten menedilecek.
Uyuşturucu ve Alkol İhlallerinde Ehliyet İptali
Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 150 bin TL ceza verilecek ve sürücü belgesi iptal edilecek.
Ölçüm yaptırmayı reddeden sürücülere de 150 bin TL ceza kesilecek ve ehliyetleri 5 yıl süreyle geri alınacak.
Hız Sınırını Aşanlara Kademeli Ceza
Yerleşim yeri içinde hız sınırını 66 km/s ve üzeri aşanlara 30 bin TL ceza uygulanacak ve ehliyet 90 gün süreyle geri alınacak.
Yerleşim yeri dışında da benzer şekilde yüksek oranlı hız ihlallerine 30 bin TL’ye kadar ceza ve ehliyete el koyma yaptırımı getirildi.
Kış Lastiği ve Zincir Zorunluluğu
Kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan araç sahiplerine 6 bin TL ceza uygulanacak.
Kar zinciri bulundurmayan veya kullanmayan ağır vasıta sürücülerine 6 bin TL, zincir takmadığı için trafiği aksatanlara ise 24 bin TL ceza kesilecek.
Motosikletlerde Akrobatik Hareketlere Ağır Ceza
Tek teker üzerinde gitmek, sele üzerinde ayağa kalkmak gibi akrobatik hareketler yapan motosiklet sürücülerine 46 bin TL ceza uygulanacak. Ayrıca ehliyet 60 gün süreyle geri alınacak ve araç 60 gün trafikten menedilecek.
