Yaklaşık 9 aydır süren pandemi süreci tüm esnafı olumsuz etkiledi. Bu sektörlerden biri de şehirler arası yolcu taşıyan otobüs firmaları oldu. Pandemiden dolayı yolcu sayısını azaltan firmalar, sokağa çıkma kısıtlamalarında da sefer yapamaz hale geldi. Dün otogarda sadece 3 firma hizmet verirken 2 firma tek sefer, bir firma ise 10 sefer yapabildi.

3 YOLCU İÇİN GELDİK

Firma yetkilisi Musa Yıldırım, 'Bu pandemi ve sokağa çıkma kısıtlamaları her şeyi etkiledi. Yolcu sayısı düştü, mecbur kalmadıkça seyahat eden yok. Seyahat kısıtlaması yok ama insanlar tercih etmiyor. Bize fazla zarar var. Ben normalde 6 firmam var. 6 firmadan sadece bir seferi var. O da Bursa'dan geliyor, Urfa, Cizre Mardin'e gidiyor. Kazanamıyoruz. Mecburiyetten geliyoruz. 3 yolcu için geldik bugün. Şimdi mevsimlik tarım işçileri de gitti o da bizi etkiledi' dedi.

SEKTÖR DÜŞÜŞTE

Bir diğer firma yetkilisi Gökhan Koşarer, 'İşlerimiz bu kısıtlamada otobüslerimiz çalışıyor. Bilet alan yolcularımız muaf tutuluyor. Ama insanların içinde korku olduğu için otobüslere binmek istemiyor. Yaklaşık 110 arası geçen seferimiz hafta sonları 8 veya 10'u geçmiyor. İnsanların mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Önceden izin alınıyordu. Şimdi bilet alanların izin almasına gerek kalmıyor. Bu uygulama iyi oldu. Şimdi gideceğiniz yere kadar gidebiliyorsunuz. Ama bu süreçte kapanan firmalar oldu. Bizim 5 yazıhanemiz vardı. Şimdi 2 yazıhaneye düştük, çalışan sayımız düştü. Sektörde inanılmaz düşüş var. Yolcu yoğunluğumuz şu 3 gündür iyi. Onun nedeni de asker sevkiyatı başladı. Kısıtlamalardan dolayı da küçük araçlara izin vermediklerinden dolayı otobüslerle gitmek zorunda kalıyorlar. Bu biraz sektörü canlandırdı' diye konuştu.

İŞÇİLERİN PARASI ÇIKMIYOR

Ömer Akşehir ise, 'İşlerin kapasitesi son derece düştü. Araç kapasiteleri de düştü. 40 kişilik araçlarda 20 kişi gidiyor. Maddi olarak çok fazla etkiledi. Diyarbakır'dan kalkan araç Bursa'ya gelene kadar 7-8 milyar lira gideri var. O da masrafı karşılamıyor. Araç her gidiş gelişte zarar yapıyor. Otogar daha önce böyle bir kara tarih görmedi. Pandemi dönemi bizi baya etkiledi. Şu an yazıhaneye geliyoruz ama işçilerin parası bile çıkmıyor' ifadelerini kullandı. ESRA ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim