Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu 4. Yasama Uyum Çalıştayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ev sahipliğinde İstanbul'da toplandı. TÜRKPA Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, 'Somut Olmayan Kültürel Miras ve Turizm Alanında Ortak Mevzuat Geliştirilmesi' konulu çalıştaya başkanlık etti. Komisyon Başkanı Uçma, açılış konuşmasında, çalıştayın içeriğinden bahsederken, ABD Temsilciler Meclisi'nde oylanan 'Ermeni soykırımı' yasa tasarına ilişkin konuştu. Uçma, 'Önceki gün Amerika Senatosu'ndan geçen sözde 'Ermeni soykırımı' yasa tasarısını, bu Türkiye üzerindeki haksız yaklaşımı sadece reddetmekle kalmıyor, Türk dünyası olarak kınıyoruz' dedi.
DÜNYA GÖRMÜYOR
Millî Eğitim ile Kültür ve Turizm Eski Bakanı ve AK Parti Milletvekili Nabi Avcı, sözde Ermeni soykırımı konusunun, dünya siyasetinin kimlerin elinde ve ne seviyelere düştüğünün en son örneklerinden biri olduğuna dikkati çekti. Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermeni teröründen çok çektiğinin altını çizen Avcı, Karabağ sorununda muhacir durumuna düşenleri dünyanın görmediğine işaret etti. Avcı, 'Türkiye ve Azerbaycan, Ermeni teröründen çok çekti. Bir milyonun üzerindeki muhaciri dünya görmüyor. Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen Karabağ'da, işgal altındaki Azerbaycan topraklarından sürülen, yerlerinden yurtlarından edilen bir milyonun üzerindeki kardeşlerimizi dünya görmüyor' şeklinde konuştu.
ŞEHİT EDİLDİLER
Türkiye'nin Ermeni terör örgütü ASALA'nın uzun yıllar saldırılarına maruz kaldığını aktaran Avcı, örgütün Türk elçilikleri ve kuruluşlarına saldırılar gerçekleştirdiğini, diplomatları, büyükelçileri, maslahatgüzarları, elçilik çalışanlarını, konsolosları şehit ettiğini hatırlattı. 'Kırkın üzerinde diplomatımız, büyükelçimiz, maslahatgüzarımız, konsolosumuz şehit edildi. Dünyanın çeşitli yerlerinde, Paris'te, Kanada'da, Amerika'da, Roma'da pek çok yerde diplomatlarımız kalleşçe şehit edildiler' diyen Avcı, ilk şehidin 1973 senesinde Los Angeles'ta verildiğini kaydetti. Avcı, 'ASALA terörünün ilk şehidi 27 Ocak 1973 tarihinde Los Angeles2ta başkonsolosumuz Mehmet Baydar, yardımcısı Bahadır Demir. İkisi de Gurgen Yanıkyan adlı bir Ermeni terörist tarafından, 'Size göstermem gereken bir tarihi eser var. Türkler olarak siz bununla ilgilenirsiniz. Evime gelirseniz size bunları gösteririm' diye Los Angeles'ta evine davet ettiği başkonsolosumuzu ve yardımcısını şehit etti' değerlendirmesinde bulundu. HM
Editör: TE Bilisim