Eskişehir Sanayi Odası'nda 'Savunma Sanayii Eskişehir Buluşmaları' toplantısı geçekleştirildi. Toplantıya T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş ve birçok sektör temsilcisi katıldı.
ÜLKEMİZİ İLERİYE TAŞIYACAK
Toplantıda konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir'in havacılık ve raylı sistemlerde çok ciddi üretim kabiliyetleri ve tecrübeleri olduğunu belirtti. Üyelerin bu sektördeki toplam ihracatının 500 milyon dolar seviyelerini aştığına dikkat çeken Kesikbaş, 'Halen il ihracatımızın toplamı içinde yüzde 15 paya sahip olan havacılık, savunma ve raylı sistemler, Eskişehir sanayisinin 30 yıllık geleceğinde baskın rol oynamaya devam edecektir. Bugün Eskişehir sahip olduğu sanayi altyapısı ve tecrübe ile uçak, helikopter, dizel ve dizel-elektrik lokomotifler, kamyon ve gemi motorları üretebilen bir merkezdir. Hedeflerimiz büyüktür. Uçak yapmak da hızlı tren yapmak da Eskişehir'e düşen bir görevdir. Bu konuda hem Odamız hem üniversitelerimiz fevkalade güzel çalışmalar yürütmektedir. Büyük yatırım ve özveri ile kurulan Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM) ile Havacılık Mükemmeliyet Merkezini bu noktada çok önemsiyor ve destekliyoruz. Bu merkezler Eskişehir'i ve ülkemizi ileriye taşıyacaktır' diye konuştu.
FAİZSİZ DESTEK PAKETLERİ
Havacılık sektöründe faaliyet gösteren sanayicilerin talepleri hakkında da konuşan Kesikbaş, 'Kısa çalışma ödeneğinin pandemi sonuna kadar devam etmesi, borçlanma maliyetlerini aşağıya çekmek adına düşük faizli ve 1 yıl ödemesiz kredi imkanlarının sunulması, yeni projelere faizsiz destek paketleri, üretim için gerekli ithalattaki tüm ürünlerden gümrük vergilerinin kaldırılması ve özellikle hammadde temininde öncelikli olarak yerli üreticilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tedbirlerin alınması istenmektedir' şeklinde konuştu.
URAYSİM İLE İLGİLİ
CİDDİ ÇALIŞMALAR VAR
'URAYSİM kanalıyla da test merkezi haline gelebilmesi konusunda da ciddi çalışmalarımız var' diyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, 'Eskişehir önemli bir şehrimiz. Eskişehir'in hem savunma sanayiinde özellikle uçak endüstrisi ile ilgili, uçak motorlarıyla ilgili konularda yaptığı gelişmeler hem de başta TÜLOMSAŞ olmak üzere demiryolu sektörü ile ilgili Türkiye şu an çok büyük bir gelişimin ve talebin arifesinde. Bu konuda Eskişehir'in çok gelişmesini temin etmek, URAYSİM kanalıyla da test merkezi haline gelebilmesi konusunda da ciddi çalışmalarımız var. Onun dışında da Eskişehir aynı zamanda da otomotiv endüstrisinin merkezi durumda ve ilk otomobilin yapıldığı şehrimiz. Diğer taraftan da otomobil motorları üretiminin bulunduğu bir şehrimiz. Bursa ve Eskişehir birbiriyle çok yakın entegre olması gereken iki şehrimiz durumunda. Bursa ile ilgili bize bir yatırım talebi geldiğinde Bursa'ya pergeli koyarak onun etrafındaki 100-150 km'lik alan içerisinde ne kadar şehrimiz varsa bunları ilk öncelikli olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu taleplerden de buradan geliyor. Bu yüzden buradaki organize sanayi bölgemizi ve ilçelerdeki sanayi bölgemizi mümkün olduğu kadar en iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Bakanlığımıza gelen çok büyük talepler var. Türkiye kalıp değiştiriyor. Dünya çapında entegre olan firmalar gelmeye başladı. Bu Türkiye'de çok büyük bir değişim ve o yüzden de sanayi alanlarımızı ve sanayi karakterimizi değiştirmeye gayret ediyoruz' ifadelerini kullandı.
DÜNYA ÇAPINDA FİRMALAR
Eskişehir'in havacılık sanayinde önemli işlere imza attığını söyleyen Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, 'Bu buluşmalarımızın en büyük amacı ana yüklenici, alt yüklenici ve KOBİ'ler arasındaki uyum, işbirliğinin geliştirilmesi, sorunları ve çözüm yollarını bulmaya çalışmaktır. Bugün Başkanlık olarak destek verdiğimiz Eskişehir Endüstri fuarının açılışını gerçekleştirdik. Bu fuar Eskişehir'in sanayide ne kadar etkin olduğunun en büyük göstergesidir. Eskişehir'de askeri ve sivil havacılık alanında faaliyet gösteren dünya çapında önemli işlere imza atan firmalarımız mevcut. Bu firmalarımız havacılık alanında Türkiye'nin lokomotifi olma özelliğini taşımaktadırlar. Bizler firmalarımızla devamlı iletişim halindeyiz. Firmalarımızın sorunlarını takip ediyor, teşhis ediyoruz ve birlikte çözüm yollarını bulmaya gayret ediyoruz' dedi.
TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE HEDEFİ
'Bizim en büyük hedefimiz, Savunma Sanayiinde Tam Bağımsız Türkiye olmaktır' diyen Demir, 'Savunma sanayii, bütünsel olarak sanayileşmenin ve kalkınmanın önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir. 2002 yılı Türkiye için olduğu gibi savunma sanayiimiz içinde milattır. 2002'de proje hacmi 5,5 milyar dolar olan 62 proje üzerinde çalışılırken, bugün geldiğimiz noktada proje hacmi 60 milyar doları aşan yaklaşık 750 proje üzerinde çalışmaktayız. Bugün Türkiye, küresel tedarikçilerin çıkardığı tüm zorluklara ve uyguladığı gizli-açık ambargolara rağmen; güvenlik güçlerimizin operasyonlarını rahatça yapabilmesini, savunma sanayinde tüm paydaşları ile birlikte bu dönemde elde ettiği ilerlemeye borçludur. Başkanlığımızın ilk yıllarında yalnızca hazır alım modeli ve ithalat gündemde iken geldiğimiz noktada büyük oranda milli projeler vasıtası ile ihtiyaçlarımızın karşılandığını söyleyebiliriz. Son beş yıllık verilere baktığımızda ihracatımız yüzde 30 artarken, ithalatımız yaklaşık yüzde 60 oranında azalmıştır. Bu rakamlar hedeflerimize ulaşmak için doğru adımlar attığımızın en büyük göstergesidir' diye konuştu. Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı şekilde devam etti. MELTEM KARAKAŞ KAYA



Editör: TE Bilisim