Türkiye’nin üretim kapasitesi, uluslararası tarım vitrininin üst sıralarına yerleşmiş durumda. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan verilere göre Türkiye, fındık, incir, kayısı, haşhaş, kiraz, ayva ve keçiboynuzu üretiminde dünyada ilk sırada bulunuyor. Ayrıca toplam 22 üründe de dünyanın ilk üç üreticisinden biri.
KAYISIDA ZİRVE TÜRKİYE'NİN
Yıllık 750 bin tonluk kayısı üretimiyle Türkiye açık ara önde. Özbekistan, İran ve İtalya gibi güçlü üreticiler Türkiye’nin gerisinde kalıyor. 736 bin 791 tonluk üretimle Türkiye, kirazda da küresel pazarın en etkili oyuncusu. Şili ve ABD gibi büyük üreticiler Türkiye’nin ardından sıralanıyor. Dünya fındığının yarıdan fazlasını Türkiye üretiyor. 650 bin tonluk üretimle İtalya ve ABD’ye büyük fark atıyor.
İNCİR VE AYVADA DA TABLO AYNI
356 bin tonluk incir ve 192 bin 237 tonluk ayva üretimiyle Türkiye bu iki üründe de dünya lideri konumunda.
KEÇİBOYNUZU VE HAŞHAŞ ÜRETİMİNDE AÇIK ARA ÜSTÜNLÜK
Keçiboynuzunda 24 bin 561 tonluk üretimle Türkiye ilk sırada. Haşhaş tohumu üretiminde ise dünya toplamının büyük bölümünü tek başına karşılıyor.
DİĞER ÜRÜNLERDE GÜÇLÜ SIRALAMALAR
Türkiye; salatalık ve vişnede dünya ikincisi, Antep fıstığından mandalinaya, domatesten zeytine kadar birçok kritik üründe dünya üçüncüsü olarak konumunu pekiştiriyor.



