Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan fona, petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarından elde edilen gelirin yüzde 20'si aktarılacak. Aile ve gençlik fonu kapsamında gençlerin girişimci projeleri desteklenecek ve aile kurmak isteyen gençlere faizsiz kredi imkanı sağlanacak.

Fonun yönetim kurulu, hazine ve maliye, aile ve sosyal hizmetler, gençlik ve spor, enerji ve tabii kaynaklar ile sanayi ve teknoloji bakan yardımcılarından oluşacak. Fon kaynakları ve aktarımlarına ilişkin mali veriler her 6 ayda bir kamuoyuyla paylaşılacak.

150 bin TL evlilik kredisi kimlere verilecek?

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, evlenecek gençlerin ekonomik olarak desteklenmesini ve evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini amaçladıklarını belirtti. Aile ve Gençlik Fonu'nun kurulmasıyla, Türkiye'nin doğal gaz, petrol ve maden gelirlerinden ayrılacak kaynaklarla bu hedefe önemli bir adım atılacağını ifade etti. Usta, fonun, aileyi güçlendirecek çeşitli projelerin de sisteme dahil edilmesiyle kapsamının daha da genişleyeceğini vurguladı.

Kredilerin ilk evliliğini yapacak gençlere mi verileceği sorusuna Usta, önceliklerinin ilk evlilikler olduğunu ancak pilot illerin deprem bölgeleri olarak belirlendiğini ve şartların ilin ihtiyaçlarına göre değişebileceğini söyledi. Usta, Fon'un kaynaklarının artmasıyla gençlerin girişimlerine ve gelişimlerine de destek vermeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Uygulamanın başlayacağı pilot illerin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya olduğunu belirten Usta, gerekirse depremden etkilenen diğer bölgelerin de programa dahil edilebileceğini açıkladı.

Usta, güncellemelerin yaş için de geçerli olduğunu belirterek, yaş sınırı koymadıklarını ve projenin ilin ve bölgenin özelliklerine göre esnetilebileceğini ifade etti.

"150 bin liralık kredi enflasyon oranında güncellenebilir mi?" sorusuna Usta, evet yanıtını vererek, bunların Fon'un yönetim kurulu tarafından düzenleneceğini ve Fon'a nakdi bağışların da kabul edilebileceğini belirtti. Ayrıca, Fon'un vergiler ve harçlar noktasında istisnaları olduğunu da ekledi.

150 bin TL Faizsiz evlilik kredisi başvurusu ne zaman?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 15 Şubat 2024 Perşembe günü itibarıyla 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi başvurularının alınmaya başlayacağını duyurdu. Bu kredi için başvuru yapmak isteyenler, belirtilen tarihten itibaren ilgili başvuru sürecini takip edebilirler.

Aile ve Gençlik Fonu'na başvuru şartları

Başvuru şartlarına ilişkin bilgilendirme yaparken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 15 Şubat 2024 tarihinden itibaren 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi için başvuruların alınmaya başlayacağını açıkladı. Başvuru sürecinin "aile.gov.tr" internet sitesi üzerinden gerçekleştirileceğini belirten Bakan Göktaş, özellikle deprem bölgesinde yaşayan gençlerin desteklenmesini vurguladı. Başvuru şartlarının yakın zamanda açıklanacağını belirten Bakan Göktaş, aynı zamanda aileye yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmenin gerekliliğine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi