Adaylık sürecinin 2018 yazında Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın partinin kuruluş aşamasında kendisini aramasıyla başladığını söyleyen Çalışıcı, “Aktif siyaseti bıraktım” diyerek ilk teklifi reddettiğini söyledi. Erbakan’ın kendisini geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Genel Seçimlerde de milletvekilliği teklifi getirdiğini ancak bu teklifi de reddettiğini anlatan Çalışıcı, 2023 yılının temmuz ayında Erbakan’ın yeniden yoğun ısrarı üzerine 2024 yerel seçimleri için sözleştiklerini söyledi. 

7/24 ULAŞILABİLİR OLUNMALI

Siyasi partilerin liyakate önem vermediğini, ancak Fatih Erbakan’ın bunu önemsediğini ve teklifi bu yüzden kabul ettiğini belirten Çalışıcı, Vali olarak görev yaptığı dönemde 7/24 ulaşılabilen bir insan olduğunu söyledi. Çalışıcı, “Seçilecek belediye başkanının ulaşılabilir olmasının yanı sıra kent insanının müşterek vicdanının, duygularının, sevgisinin temsilcisi olmalı. Öncelikle vatandaş ulaşabileceği bir insanı seçmeli. Benim öyle bir özelliğim vardır. Bunu Eskişehir halkı bilir. Gece’nin 3’ünde de arasalar Valiye ulaşırlardı. Belediye Başkanlığımız da ondan farklı olmaz” dedi.

ESNAF DESTEK VERİYOR

Saha çalışmalarına başladıklarını söyleyen Çalışıcı, “Dün salı pazarındaydık. Abartmak gibi olmasın ama esnaf ‘Bu vali bey her zaman aramızda. Ötekiler seçimden seçime gelirler. Esnafın yüzde 80’inin oyu sana’ diye arkamdan bağırıyor. Biliyorsunuz, yerel seçimlerde partinin oyuyla adayın oyu farklıdır. Onun için ben Eskişehir’de bir sürpriz yapabileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

DEPREM İÇİN 3 AŞAMALI PROGRAM

Eskişehir’in öncelikli olarak deprem konusunu gündeme alması gerektiğini söyleyen Çalışıcı, “Deprem sadece Eskişehir’in değil bütün ülkemizin sorunu. Bunu bütün ülke olarak, tüm memleket olarak, hükümet ve yerel yönetimler el birliğiyle buna eğilmeliler. Eskişehir’imizde zemin erimesi var. Ortadan Porsuk geçiyor. Bunun için 3 kademeli program yapılmalı. Kısa vadede, daha deprem olmadan göçmeden binalar var. Orta vadede, sağlamlaştırma, depreme dayanıklı hale getirme işlemleri olabilir. Uzun vadede de uydu kentler vasıtasıyla kenara atmak lazım. Eskişehir’de her şey merkeze yapıldığı için bütün yaşam bu merkezde. Bunu kenarlara atamıyoruz. Şehre yeni cazibe merkezleri yaratmak lazım. Çukurhisar’a, Seyitgazi’ye doğru sağlam zeminli yerler tespit edilip, oralarda uydu kentler oluşturmak lazım. Ancak bu çok uzun vadeli bir plan” dedi.

Başkan Ataç: “Çocuklarımızla birlikte Atatürk’ümüzün çizdiği yolda yürüyeceğiz” Başkan Ataç: “Çocuklarımızla birlikte Atatürk’ümüzün çizdiği yolda yürüyeceğiz”

ULAŞIM SORUNU ÖNCELİKLİ

Eskişehir’in ulaşım sorunu olduğunu belirten Çalışıcı, “Eskişehir giderek boğuluyor. Araç çoğalıyor ama sokaklar aynı. Her sene belli bir miktarda araç trafiğe çıkıyor ama sokaklarımız ve caddelerimiz aynı. Bunu planlamak lazım. Onun için de yapılacak çok şey var” dedi. Çevre Yolu sorununun da acilen çözülmesi gerektiğinin altını çizen Çalışıcı, “Güney Kuzey Çevre Yolu diye birproje var ama hayata geçmedi. Bunun da hayata geçmesi lazım ki, mevcut çevre yolunu rahatlatmak lazım. Özellikle organize sanayinin mesai çıkış saatlerinde maalesef çok yoğun oluyor” ifadelerini kullandı.

LİMAN BAĞLANTISI ŞART

Eskişehir’in yatırımların cazibe merkezi haline gelmesi için demiryolu ile liman bağlantısı yapılmasını şart olduğunun altını çizen Çalışıcı, “Eskişehir tren yolu vasıtasıyla mutlaka limana bağlanmalı ki yatırımların cazibe merkezi olsun. İstanbul’daki ve Marmara Bölgesi’ndeki fabrikaları taşımak istiyorlar. En cazip yerlerden birisi Eskişehir.  Bu liman bağlantısını yapabilirsek yatırımlardan aslan payını biz alırız” dedi.

KALKINMANIN TEMELİ YOLDUR

Seyitgazi – Afyonkarahisar yolunu görev yaptığı dönemde ıslah ettiklerini ancak görevden ayrıldıktan sonra öylece kaldığını söyleyen Çalışıcı, “O yol yapılırsa Eskişehir’in turizmine ve güneybatı koridorumuzun kalkınmasına vesile olacak. Yolsuz kalkınma olmaz. Yollar vücuttaki damarlar gibidir. O damarlar tıkanık şimdi. Seyitgazi de bu yüzden tıkandı. Bunu açmamız lazım. Bu da benim yarım kalmış projelerimden biridir” ifadelerini kullandı.

TERMAL AKIYOR ŞEHİR BAKIYOR

Eskişehir’de valilik yaptığı dönemde yarım kalmış projeleri olduğunu söyleyen Çalışıcı, “Kızılinler termal projesi mesela. Orası termal yatırım alanı ilan edildi valiliğimizin teşebbüsleriyle. Orada şu anda 150 litre/ saniye sıcak su akıyor ama Eskişehir bakıyor. Afyon’da, Kütahya’da Bursa’da da termal var. Bu yarışa biz de girebiliriz. Bizim bölgemizin altı nerdeyse termal deniz” dedi.  Uyuzhamam Kaplıcası ve Hasırca Kaplıcası’nın sularının çok şifalı olduğunu vurgulayan Çalışıcı, bu buralara yatırım yapmak isteyenlere belediyenin öncülük etmesi gerektiğinin altını çizdi.

SİLİKON VADİSİ OLACAĞIZ

Eskişehir’de gençler için ‘kuluçka merkezleri’ kurularak genç potansiyelinin kazanılması gerektiğini ve valilik yaptığı dönemde bu projesini hayata geçirdiğini belirten Çalışıcı, “Benden sonra orayı kapattılar. Niye kapattılar bilmiyorum. Gençlerin hem fiziki hem beşeri kapasitelerini artırarak, yüksek teknoloji konusunda eğiterek çok nitelikli istihdama hazırlamamız lazım. Burası bir üniversite kenti. Eskişehir de bir Silikon Vadisi olmaya adaydır. Halkımız teveccüh gösterirse kuluçka merkezleri kurmayı çok arzu ediyorum” şeklinde konuştu.

ES ES YÜREĞİMDE YARADIR

Eskişehirspor’u kalkındırmanın yolunun altyapıdan geçtiğini ifade eden Çalışıcı, “Eskişehirspor benim yüreğimde yaradır. Amatör lige kadar düştü. Eskişehir’i futbolcu fabrikası haline getirmemiz lazım. Ama kendi çocuklarımızla. Altyapı oluşturarak, öncülük yapar. Eskişehirspor konusunda bütün Eskişehirspor

Muhabir: M. ANIL AKSOY