1 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için geri sayım sürüyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Aralık 2023'te duyurduğu seçim takvimi çerçevesinde işleyişi başlattı. Bu süreçte YSK, seçime katılma hakkı bulunan 36 siyasi parti tespit etti.

Seçime katılacak partilerin yerlerini belirlemek için YSK Başkanlığında 27 Ocak'ta kura çekimi yapıldı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Yenilik Partisi'nin seçime katılmayacağını, Büyük Türkiye Partisi'nin ise adını Ocak Partisi olarak değiştirdiğini açıkladı.

Ahmet Ataç: En iyi siyaset en iyi hizmettir Ahmet Ataç: En iyi siyaset en iyi hizmettir

Siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ilişkin aday listeleri, 20 Şubat tarihinde ilçe seçim kurullarına ve büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıklarına, büyükşehir belediye başkan aday listeleri ise il seçim kurullarına teslim edildi. Aynı süre içinde bağımsız adaylar da başvurularını tamamladı.

Seçim kurullarının incelemesi veya itirazlar sonucunda, ya da istifalar nedeniyle siyasi parti aday listelerinde eksiklik tespit edilmesi halinde, bu durum 1 Mart'ta ilçe veya il seçim kurulları tarafından ilgili partilere bildirilecek. Partiler, 2 Mart'ta eksiklikleri tamamlayarak ilgili seçim kurullarına bildirecek ve kesin aday listeleri 3 Mart'ta açıklanacak.

Birleşik oy pusulalarının basımı ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına da 3 Mart'ta başlanacak.

Propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları, 21 Mart sabahı başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının dökümü ve dağıtımı 29 Şubat'ta başladı ve 24 Mart'ta tamamlanacak. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listeler ise 28 Mart'ta kesinleştirilecek.

Propaganda serbestliği, 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de sona erecek. Türkiye, 31 Mart'ta sandık başına gidecek.

Kaynak: Haber Merkezi