Türkiye kamuoyu 14 Mayıs'takiseçimlere odaklandı.Tüm partilerin kulisleriaday listesi tahminlerinden geçilmiyor. Eskişehir'de de manzara farklı değil. Milletvekili sayısı 6'ya düşen Eskişehir'de aday adaylarının toplam sayısı 150'yi buldu.
NİTELİK SORUNU VAR MI?
Aday adayı listelerini incelediğimizde tüm partilerde çok deneyimli, emek ve demokrasi mücadelesine ömrünü vermiş, toplumsal gelişime çok önemli katkılar sağlamış ve sağlayacak adayların yanı sıra, geleceğe dair umutlarımızı artıran donanımlı gençlerin ve kadın adayların varlığını görmek oldukça sevindirici.
Listeye giremeyeceklerini bildikleri halde; partilerine ve davalarına olan bağlılıklarını göstermek için ya da partilerinin listelerini zenginleştirmek için aday adayı olan ve 'Biz her zaman hazırız!..' diyen parti emekçileri de listelerde yer alıyor.
Bu arada, 'seçimle, partiyle, listeyle'hiç ilgisi olmayan ve 'seçim sonrası' için yatırım (!) hesabı yapan aday adaylarının varlığı da yurttaşların gözünden kaçmıyor…
ÖN SEÇİM Mİ TEMAYÜL MÜ?
Milletvekili aday listelerinin belirlenmesi için 'derin sessizlik'sürerken İYİ Parti'nin, milletvekili adaylarının belirlenmesi için Eskişehir'de ön seçim yapacağını açıklaması siyaset arenasını canlandırdı. Ancak bu ön seçim uygulaması hakim gözetiminde yapılmadığı için 'üye bazında temayül yoklaması' olmaktan öteye geçmeyecek. (CHP'liler buna da razıydı…)
Eskişehir'in 6 milletvekilinin paylaşımında büyük bir olasılıkla CHP ve AKP'nin 2'şer İYİ Parti'nin 1 milletvekilliği garanti gibi görünüyor.
3.milletvekilliği CHP'ye daha yakın gibi görünmesine rağmen; CHP veya AKP'nin 3. milletvekilliğinikazanabilmeleri kesin aday listelerindeki 'seçmen memnuniyetine' bağlı.Her iki partide de bazı aday adaylarına ciddi tepkiler var.
Temayül yoklaması ile ivme kazanan İYİ Parti, yoklama sonuçlarına uyarsa 2. milletvekilliğini zorlayabilir.
CHP BOŞA MI KÜREK ÇEKİYOR..?
Seçimlerin iddialı partisi CHP'nin mevcut iki milletvekili yeniden aday oldu.
CHP'nin ilk sırasına büyük bir olasılıkla yine 'ithal bir aday' gelip oturacak. İlk sıra için DP Genel Başkanı Afyon Milletvekili Gültekin Uysal'ın adı geçiyor. CHP'liler 'ithal adaydan bıktık,artık yeter!..'diyor.
CHP'li dostlarımıza göre 'ithal aday' CHP'ye oy kazandırmaz hatta 3. Milletvekilliğini kaybettirir…
İttifak listesi oluşturup ilk sıraya Deva Partisi İl Başkanı İsmail Haşim Ateş'in getirilmesi için çabalayan 'Çakma CHP'lilerbile (!)' var…
Tüm milletvekilleri arasında çalışkanlığı ile öne çıkan Utku Çakırözer eğer başka ilden aday gösterilmezse 2.sıraya gelir.
3. sıraya (eski milletvekiline ayıp olmasın diye.. (!)) Jale Nur Süllü yazılır.
Jale Hanım yerel yönetimlerin çekişmelerinin gölgesinde kaldı ve yıprandı.'Keşke bu dönem aday olmasaydı..' diyenlerin sayısı oldukça fazla…
4.sıraya Nuray Akçasoy gelir. Nuray Hanım'ın geçen seçimde 'yarım kalan sevdası' bir başka bahara kalabilir!.. Bu durumda Nuray Hanım siyaseti bile bırakabilir.
Bence,Nuray Akçasoy ile Jale Nur Süllü aynı listede yer alamayacaklar.
Garip Yıldırım, Abdülkadir Adar,Kadir Kodak,İbrahim Arslan sürprizi çok zor ama yaşanabilir.
Liste, son sıralara genç birkadın aday ilave edilerek tamamlanır...
CHP'de Oğuz Kaan Salıcı'nın mülakatından geçerek liste belirlemek yerine en azından üye bazında ön seçim veya temayül yoklaması yapılmalıydı…
AKP'DE YİNE ESKİLER Mİ?
AKP'de de durum CHP'den farklı değil. AKP,ucu Ankara'da(!) elektronik temayül yoklaması yapacak.
Sözde üç dönem kuralına takılan milletvekilleri aday olamayacaklardı. Ancak 'en tepeden gelen' talimatla üç milletvekili Nabi Avcı, Emine Nur Günay ve Harun Karacan yeniden aday adayı oldu.
Emine Nur Günay'ın İstanbul'dan aday gösterilecek olmasına AKP'li adaylar boşuna sevinmesin!.. Çünkü, Cumhurbaşkanı R.T.Erdoğan Bakanlarını milletvekili yapmaya karar verdi.
Bu karardan Eskişehir'de nasibini aldı(!). Aldığımız duyumlara göre,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez AKP'nin ilk sırasına oturuyor.
'Termik santral destekçisi'Bilecikli Fatih Dönmez AKP'lilerde heyecan yaratmaz. Hatta 3. milletvekilliği iddiası iyice zora girer.
DESTİCİ ARABULUCU OLDU….
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici bu kez AKP listesinden Eskişehir Milletvekili olmak istiyor. Mustafa Destici'nin, Fatih Erbakan'ın yeniden Cumhur İttifakı'na dahil olması ve Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi için arabuluculuk yaptığınıve başarılı olduğunu öğrendik.
Mustafa Desticibu kez Eskişehir'den aday olursa; Cumhur İttifakı'na yaptığı büyük katkıdan dolayı 'gerilere atılamayacağına göre..' ilk ikide yer ister.
Nabi Avcı ilk ikideki yerini kimseye vermez. Ancak,Nabi Hoca her an kendi isteği ile adaylıktan affını isteyebilir..
Kendisine en iyimser olasılıkla ancak 3.veya 4.sıra kalan Harun Karacan'ın kaderini Nabi Hoca belirler. Harun Karacan liste dışı kalabilir.
Nabi Avcı, Harun Karacan ile olan kırgınlığının nedenlerini kamuoyuna açıklamak zorundadır.
AKP listesine kadın ve gençlik kotası avantajından yararlanarak iki kişi daha girecektir.Kadın aday ilk dörde alınır. Bu durumda olan Zihni Çalışkan'a olur(!). Yıllardır AKP'nin kahrını çeken Zihni Çalışkan beşinci sıraya kadar gerileyebilir, hatta liste dışı bırakılabilir…
AKP cephesinde asıl şaşırtıcı olan;Burhan Sakallı,Hasan Tuç, Dündar Ünlü gibi isimlerin adaylık başvurusunda bulunmayışları oldu. Belli ki, yerel seçimler için planlar şimdiden yapılmaya başlanmış. Ancak,seçmenler Burhan Sakallı ismi ile sürpriz bir konumda karşılaşmaya hazır olsunlar!….
'İYİ'LER DE İYİ DEĞİL!..'
İYİ Parti'de ön seçime benzeyen temayül yoklaması kararı tüm dengeleri değiştirdi. İYİ Parti Eskişehir'de iki milletvekilliğini hedefliyor. Bu hedef, aday adayı sayısını artırıyor. Hatta Eskişehir dışından ilk sıraya göz diken 'profesyonel politikacılar' bile var.
İYİ Parti'nin Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, oldukça sevilen bir isim. (Parlamenter sisteme geçilirse adı şimdiden Sağlık Bakanı olarak geçiyor…)
Üye bazında ön seçim yapıldığında Arslan Bey,Nebi Hatipoğlu ve Emirdağlı iş insanı İbrahim Sayın ilk sıralar için çekişir.
Bu ön seçim, en çok ilk sıraya göz diken Bahattin Şeker'in tadını kaçırır.
Bahattin Şeker'in Meral Hanım'la siyasi geçmişi ön seçimde işe yaramaz.Sayın Şeker ilk beşe bile giremez.
Aday adaylarından Özlem Ayrancı,Melih Aydın gibi isimler kadın ve gençlik kotası avantajından yararlanarak listeye girebilirler.
SONUÇ OLARAK…
Siyasetin sürekli yön değiştiren rüzgarları ve ittifaklar üzerinden yapılan pazarlıklar(!), milletvekili aday listeleri ile ilgili varsayımları her an alt üst edebilir. Ama görünen o ki; milletvekili aday listelerinde bu seçimde de seçilme olasılığı olan sıralarda bir öncekine göre çok önemli değişiklikler olmayacak.
Bu görüntüye bakarak milletvekili aday listeleri için şimdiden'Eski hamam eski tas…' diyebiliriz!..