Kent Konseyleri, Belediye Kanunu’nun 76. maddesine göre kurulmuş yapılardır.

Birbirinden farklı bireyler, topluluklar, kurumlar birlikte ortak akıl ve gönüllülük anlayışıyla, yaşadıkları kentlerin yerel yönetimlerine katkıda bulunmak, kentlilik bilincini oluşturmak gibi amaçlarla Kent Konseylerinde bir araya gelirler. Yerel düzeyde demokrasinin düzgün işleyişi, kent halkının kendisini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecek her karar ve uygulamada söz sahibi olması ile mümkün olabilir. 

ODUNPAZARI İNANIYOR!..

Demokratik, çağdaş ve seküler kent kültürünün Anadolu’nun ortasındaki en önemli temsilcisi Eskişehir’in elbette bu yapılanmanın dışında kalması beklenemezdi.

Odunpazarı Kent Konseyi, Kazım Kurt’un Belediye Başkanlığına seçilmesinden sonra Temmuz 2014 tarihinde kuruldu. Çalışkan kimliği ile sevilen İsmail Kumru’nun başkanlığını yaptığı Odunpazarı Kent Konseyi, “Kadın, Gençlik, Çocuk, Kırsal Kalkınma ve Mahalle Meclisleri” grupları ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Odunpazarı Kent Konseyi 22 mahalle meclisinden oluşuyor. Bu mahalleleri oluşturan sosyal doku farklılıkları tüm meclislerin aynı oranda aktif olmalarını engelliyor. Elbette aralarında Eskişehir’e hatta Türkiye’ye örnek çalışmalar yapan mahalle meclislerimiz de var…

YENİKENT FARK YARATIYOR…

Kentimizin en yeşil, en güzel mahallelerinden biri olan Yenikent Mahallesi aydın düşünceli çağdaş insanların yaşadığı bir mahalledir. Yenikent halkı öğretmen işçi, emekli sendikaları gibi sivil toplum çalışmalarına büyük ölçüde katılan sakinlerden oluşur. Böylesine bilinçli bir tabana sahip Yenikent Mahalle Meclisi, tüm etkinliklerini, Yenikent Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği, Yenikent İşletme Kooperatifi ve Yenikent Mahalle Muhtarlığı eşgüdümünde başarıyla yürütmektedir.

HALKÇI BELEDİYECİLİK OLMALI!..

Yenikent Mahalle Meclisi 2014 yılında Odunpazarı Belediyesi’ne hakim olan “Halkçı Belediyecilik” düşüncesinin yarattığı pozitif enerji sayesinde kuruldu.

İlk genel kurulda Başkan seçilen Sayın Semih Baraş ve yönetim kurulu üyelerinin Yenikent’e çok büyük katkıları oldu. Eskişehir’e son yıllarda kazandırılan en büyük sosyal tesislerden biri olan Odunpazarı Belediyesi 100.Yıl Kültür Merkezi’nin yapılmasında Semih Bey başkanlığındaki Mahalle Meclisi’nin, Yenikent İşletme Kooperatifi’nin mevcut Başkanı Hüseyin Ceyhan’ın, Mahalle Muhtarlığı’nın çok önemli kolaylaştırıcı katkıları olmuştur.

EŞ BAŞKANLI YÖNETİM…

Yenikent Mahalle Meclisi çalışmaları, bir kadın bir erkek olmak üzere eş başkanlık sistemi ile yürütülmektedir. Yenikent Mahalle Meclisi Eş Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri ve Danışma Kurulu ile Eskişehir’e hatta Türkiye’ye örnek yerel çalışmalar yapıyor.

Mahalle Meclisi, Eş Başkanlarımız Merih Aydın ve Mehmet Şen ile yeni bir rüzgar yakaladı. Bu rüzgarın yakalanması, birçok kişinin (özellikle Süleyman Bayırlı’nın, Hüseyin Ceyhan’ın) ve çok değerli kadın dostlarımızın olağanüstü özverili çalışmaları sayesinde artarak sürüyor

KUBİLAY’I UNUTMADIK !..

Yenikent, bazı ulusal anma günlerini kendi mahallesinde de kutlar. Örneğin Devrim Şehidi Kubilay için (unutanlara inat…) anma etkinliği düzenleyen bir mahalledir.

Uçurtma Şenliği ile başlayan etkinliklerde yüzlerce öğrenciye ücretsiz uçurtma dağıtılarak yapılan etkinlik artık geleneksel hale geldi.

Öğretmenler Günü ve Emekçi Kadınlar Günü’nü mahalle bazında “hem yemekli hem de bilgilendirici seminerli” kutlayan başka mahalle galiba yok.

Mahalle Meclisi’nin oluşturduğu “Çalışma Grupları” artık nüfusu 15 bine yaklaşan Yenikent halkına ciddi “sivil destekler” sağlıyor.

Afet çalışma Grubu ve Gençlik Grubu Odunpazarı Afet Kurtarma Ekibi’nden yardım alarak sertifikalı eğitim çalışmalarına başlıyor.

Hayvan Hakları Çalışma Grubu’nun projeleri tüm kente örnek olabilir.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışma Grubu, yaşlı/engelli bakım ve hizmet desteği için bilgilendirme/yönlendirme çalışmalarını sürdürüyor.

İşitme kayıplarının saptanması ile ilgili uzman çalışmasında yüzlerce mahalleli işitme kontrolünden geçirildi.

Olanakları kısıtlı olanlardan başlayarak yapılan kent gezilerine ek olarak kent dışı geziler planlanıyor.

Yenikent Mahalle Meclisi’nin tüm çalışmalarında Odunpazarı ve Büyükşehir Belediyesi’nden destek alınıyor. Ancak Mahalle Meclisi temel ilke olarak alınan bu desteklerin mahalle halkının örgütlenmesinin ve çalışmalarının önüne geçmesini benimsemiyor.

Mahalle Meclislerinde, çağdaş, demokratik, katılımcı anlayışla; sağlıklı, güvenli, doğaya ve tüm canlılara saygılı mahallelerde yaşabilmek için mücadele eden herkese ama öncelikle kadın yoldaşlarımıza hem teşekkür hem de saygı borcumuz var. Çünkü “Demokrasi mahalleden başlar!..”