Eskişehir CHP Örgütü, gerçekleşmesinden mutluluk duyulan iki olayın aynı zamana denk gelmesi nedeniyle “çifte bayram” yaşadı.

Eskişehir halkı, seçim öncesinde Başkanların özellikle yakın çevreleri üzerinden yürütülen sert eleştirileri dinlemedi ve beş yıl için Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı ile 6 dış ilçe belediye başkanlığını CHP’ye verdi.

    Eskişehir 31 Mart 2024 yerel seçimlerine CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Özgür Özel’in Genel Başkan olmasıyla başlayan “değişim rüzgarlarının” ve Yılmaz Hoca’nın adaylıktan çekilmesiyle başlayan sürecin sıkıntılarını yaşayarak girdi. Bu sürecin seçim sonuçlarına olumsuz yansıyacağını düşünenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Ancak korkulan olmadı…

Önceki İl Başkanı Recep Taşel’in İl Başkanlığını kazandığı 23 Şubat 2020’de yapılan CHP İl Kongresi’nden beri CHP’de kaynatılan kazanın altına sürekli “odun atanlar” bu kez amaçlarına ulaşamadılar.

Eskişehir’de hatta Türkiye’de “halkçı ve sosyal belediyeciliğin” en önemli isimlerinden ikisi olan Ahmet Ataç ve Kazım Kurt “CHP içindeki İrlandalıların (!)” oyununa gelmediler. (Umarım bundan sonra da gelmezler…)

AYŞE HANIM SİMGE OLDU…

   Yıllardır Büyükşehir Belediyesi’ndeki çok sayıda önemli projenin arkasındaki isim olan Ayşe Ünlüce’yi “tanınmadığı” gerekçesiyle yıpratmaya çalışanlar; Ayşe Hanım’ın mütevazı ama kararlı, dürüst, ilkeli, doğal tavırları ve “hayalcilikten uzak” projeleri karşısında adeta duvara çakıldılar.

Ayşe Ünlüce, “nobran varsıllığın ve paranın” halkın gözünde her zaman işe yaramadığını tüm Türkiye’ye gösterdi.

Ayşe Hanım, kadın haklarını savunanların, laikliğin, çağdaş, seküler yaşam biçimini tercih edenlerin ve Atatürkçülerin adeta ortak simgesi oldu.

SEÇİM NASIL KAZANILDI?

   Eskişehir’de seçimin kazanılmasında elbette RTE/AKP/MHP iktidarının ülkeyi getirdiği sosyal, siyasal, ekonomik çöküntünün nihayet (!) halkın çoğunluğu tarafından anlaşılmasının etkisi oldu. Ancak, CHP Örgütü içinde “birlik ve beraberlik” ortamı oluşmasaydı, seçimde çok ciddi kayıplar yaşanabilirdi.

Bu ortamın oluşmasında mevcut belediye başkanlarının yanı sıra İl Başkanı Talat Yalaz, Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, Tepebaşı İlçe Başkanı olan Elif Zümrüt Çerçi Kangal’ın, Milletvekilleri J.Nur Süllü, Utku Çakırözer ve İbrahim Arslan’ın ciddi katkıları oldu. Özellikle İbrahim Arslan’ın sahadaki “solcu, devrimci, halkçı” konuşmaları sol oyların CHP’ye yönelmesinde oldukça etkili oldu. (Aynı konuşmaları TBMM’de de bekliyoruz..)

Üst düzey elemanların birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini gören CHP’liler (özellikle kadınlar…) seçime dört elle sarıldılar ve seçim zaferi geldi…

GENEL MERKEZ UYARDI!..

    Bu süreçte inandıkları, savundukları değerler için mücadele eden parti emekçilerinin yanı sıra (tüm partilerde olduğu gibi…) seçim sonrası çıkar ve makam hesapları yapan bazı “mevsimlik partililerin” yine Başkanların yanında, yöresinde boy göstermeleri (!) dikkatlerden kaçmadı.

   Seçimi kazanan Başkanlar ilk iş olarak Başkan Yardımcılarından başlayarak beş yıllık kadrolarını kurmaya başladılar. İşte tam bu sırada CHP Genel Merkezi’nden seçimi kazanan belediye başkanlarına Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin imzasıyla bir genelge gönderildi.

CHP Genel Merkezi, uyarı niteliğindeki bu genelge ile tüm belediye başkanlarından; “Belediye şirketlerinde gerçekleştirilecek yönetici ve uzman kadro atamaları ile belediye başkan yardımcısı atamalarının parti genel merkezi ile görüş alışverişinde bulunarak karara bağlanmasını” istedi. 

BİZİM BAŞKANLAR ONAY ALDI MI?

   Genel Merkezin “atama” genelgesini gönderdiği günlerde, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, önümüzdeki 5 yıllık dönemde birlikte çalışacakları başkan yardımcılarını belirlediler.

Başkan Kazım Kurt, yeniden meclis üyesi seçilen Emre Genç ile Evren Olcay’ı yeni dönemde de başkan yardımcısı olarak görevlendirdi.

Diğer yardımcıları Necati Sarıca, İlknur Demir ve Figen Engin’in başkan yardımcılığı görevleri devam ediyordu.

Kurt, 5’ten 6’ya yükselen başkan yardımcılığı görevine ise Özel Kalem Müdürü Şenol Durur’u atadı.

Tepebaşı Belediyesi’nde yerel seçimler nedeniyle boşalan başkan yardımcılığı görevlerine Fikriye Güven Zaptiye, Seyit Yıldızhan, Erdal Şahbaz, Erkan Uçkan atandılar. Yazı İşleri Müdürü Bülent Çetin’de yeni dönemde başkan yardımcısı olarak atandı. Suat Yalnızoğlu ve Nuray Çayır başkan yardımcılığı görevlerini sürdürdüler.

BAŞKANLAR VAZGEÇMEDİ!...

Başkan Yardımcılıkları atamalarında Tepebaşı Belediyesi’nde Seyit Yıldızhan ile Odunpazarı Belediyesi’nde Şenol Durur’a karşı bazı çevrelerin yönelttiği eleştiriler her iki Başkan tarafından da dikkate alınmadı.

Ahmet Ataç’ın, siyaseten yapılan tüm eleştirilere rağmen Seyit Yıldızhan’dan vazgeçmemesinde, Yıldızhan’ın belde evleri başta olmak üzere Belediyenin birçok önemli projesinde önemli katkılarının olması ve özellikle son depremde felaketi yaşayan insanlara en kısa zamanda ulaşılarak sıcak yemek, ilaç gibi gereksinimlerinin karşılanmasında gösterdiği başarılı performansın etkili olduğu düşünülüyor.

Kazım Başkan’ın Özel kalem Müdürü Şenol Durur’un, çalışmalarında zaman zaman görev alanının dışına taşan aktif çalışma inisiyatifleri kullandığı, bu durumun bazı hiyerarşik sıkıntılara yol açtığı konuşuluyordu. Kazım Kurt’un, Şenol Durur’a Başkan Yardımcılığı görevi vermesi ile bu sıkıntıların ortadan kalkacağı ve Şenol Durur’un yeni yetkileriyle Odunpazarı Belediyesi’nin giderek pasifleşmiş bazı birimlerine yeni bir ivme kazandıracağı düşünülüyor.

SEÇMEN GÖREVİNİ YAPTI!...

Yıllardır “cam tavanın” aşılamadığı ve umutların giderek tükenmekte olduğu bir süreçte üstelik “iktidar varsa hizmet de var” tehditlerine rağmen yurttaşlar CHP’yi yerel yönetimlerde birinci parti yaptı. Şimdi görev ve sorumluluk sırası CHP’dedir. Önümüzdeki dönemde CHP, şimdiye kadar çok temasta olmadığı seçmenlerle belediyeler üzerinden ilişki kuracaktır.

Özgür Özel’in dediği gibi halk 2024 yerel seçimlerinde CHP’ye önemli bir kredi açmıştır. CHP bu krediyi doğru değerlendirirse 2028’de iktidar yolu açılır.

Aksi takdirde SHP ile yaşanan “89 sendromunun” tekrarı maalesef sürpriz olmaz…