Türkiye’de 2 milyonu okul öncesi eğitimde, 5,5 milyonu ilkokulda, 5,5 milyonu ortaokulda ve 6,7 milyonu lisede olmak üzere yaklaşık 20 milyon öğrenci örgün eğitimde bulunuyor.

Nüfusumuzun dörtte birini oluşturan okul çağındaki 20 milyon çocuk günlerinin büyük bölümünü okulda geçiriyor.

Ülkemizde derinleşen ekonomik kriz, sürekli yapılan zamlar, enflasyonun hızla artması, hayat pahalılığı artık temel besin gıdalarına dahi ulaşmayı zorlaştırıyor. Bu koşullarda çocuklarına her gün beslenme çantası hazırlamak zorunda olan aileler gerçekten çok zor günler geçiriyor.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI!..

Ücretsiz okul yemeği; her geçen gün artan yoksulluk ve yaşanan salgın, deprem gibi felaketler sonrası ülkemizin çözülmesi gereken en temel, en acil sorunlarından biri haline geldi.

Seçim öncesinde, ücretsiz okul yemeği uygulamasının tüm öğrencileri kapsayacak şekilde süreceği sözü verilmesine rağmen verilen sözler (birçok konuda olduğu gibi...) tutulmadı. Üstelik, Şubat 2023’te başlatılan anaokullarına beslenme desteği ekonomik koşullar gerekçe gösterilerek geri çekildi.

ESKİŞEHİR’DE DURUM FARKLI DEĞİL!

Türkiye’de çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gidiyor ve okulda yemek olanağı bulamadan aç karnına günü tamamlıyor.

Türkiye, son 30 günde haftada en az bir kez parası olmadığı için yemek yiyemeyen yüzde 19,2 öğrenci oranı ile OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Türkiye’deki bu durum Eskişehir için de geçerli.

Eskişehir’in merkezi okullarının dışında çok sayıda çocuk derin yoksulluk sorunları ile boğuşuyor ve gün içinde yeterli besleyici gıdaya ulaşamıyor.

Beslenme sorunları yaşayan çok sayıda öğrenci okullarda içilebilir, sağlıklı ve temiz suya da ücretsiz ulaşamıyor. Güvenli ve ücretsiz suya erişim tüm insanlar için temel bir haktır. Okullarımızda temiz ve içilebilir nitelikte suya erişim olanakları mutlaka geliştirilmelidir.

Kenar semtlerden başlayarak Eskişehir’deki tüm okullarımızdaki öğrencilere ücretsiz Kalabak suyu desteği sağlanmalıdır.

Yerel yönetimlerin okullara yapmak istedikleri beslenme ve su destekleri siyasi komplekslerle engellenmemelidir.

AÇ KARNINA DERS OLMAZ!..

Öğrencilerimizin eğitim hakkıyla birlikte en temel hakkı olan beslenme hakkının devlet güvencesi altına alınması şarttır. Bu hakkın yerine getirilmesinden sorumlu olanlar bellidir.

Çocuklarımızın bugünleri sorunlu, gelecekleri karanlıklar ve bilinmezliklerle dolu olmamalıdır. Büyüklerin “çoğu zaman unuttukları” en önemli görevi; tüm çocukların barış içinde, sağlıklı ve mutlu yaşadıkları bir dünya yaratmak için çaba göstermektir. Oysa ki, derinleşen yoksulluk ve açlık nedeniyle okullarını terk eden çocukların sayısı giderek artıyor. Bu durumun, çocukların karanlık oluşumların kucağına itilmelerine, suça yönlendirilmelerine, çocuk işçilik ve çocuk gelin sayısının giderek artmasına neden olmasından endişe edlmektedir.

Ülkemiz çocuklarının bedensel, zihinsel sağlığı ve geleceği üzerinde kalıcı olumsuz etkilere neden olan beslenme yetersizliği sorununun çözülmesi öncelikle ele alınmalı; okullarda ücretsiz kahvaltı/yemek uygulaması “söz verildiği gibi” acilen başlatılmalıdır. Çünkü, “aç karnına ders olmaz!”...

Şimdiye kadar eğitim paydaşlarının yaptığı tüm çağrılar İktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyulmadı. Bu önemli sorunu görmezden, duymazdan gelenlere ve çocuklara seçim öncesi verdikleri sözleri unutanlara Başöğretmenimizin sözünü bir kez daha hatırlatalım; “Vatanı korumak çocukları korumakla başlar.”