Elektrik Üretim A.Ş. ilimizde toplam kurulu gücü 1080 MW olan kömür yakıtlı Alpu Termik Santrali kurup işletmeyi planlıyor.

TEPEBAŞI'NA 25 KİLOMETRE
Tepebaşı ilçesi sınırlarında tesis edilmesi ve işletilmesi planlanan Alpu Termik Santrali, B Sektörü Yeraltı Maden İşletmesi ve Kül Düzenli Depolama Tesisi Projesi'ni hayata geçirmeyi planlanıyor. Tepebaşı İlçe sınırları dahilinde yer alan Termik Santral Sahası, Eskişehir İl Merkezi'ne kuş uçuşu yaklaşık 32 km mesafede, Tepebaşı İlçe Merkezi'ne ise kuş uçuşu yaklaşık 25 km mesafede yer alıyor. Santral sahasına en yakın yerleşim merkezleri ise kuş uçuşu yaklaşık 1810 metre mesafede Beyazaltın Mahallesi, yaklaşık 3180 m mesafede Kozlubel Mahallesi ve yaklaşık 5450 m mesafede Gündüzler Mahallesi'dir. Santral sahasına en yakın konut ise santral sahasının en yakın sınır noktasının kuzey batı istikametinde ve kuşuçuşu yaklaşık 1450 m mesafede Beyazaltın Mahallesi dahilinde bulunuyor. Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 1500 kişi, işletme aşamasında ise toplam yaklaşık 2500 kişinin çalışması planlanıyor. Eskişehir halkının büyük çoğunluğu haklı olarak termik santralin kurulmasını istemiyor.

ŞAMATA BİTMEDİ Mİ?
Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AK Parti dışındaki tüm siyasi parti yöneticileri bu santralin yapılmasına karşı olduklarını yaptıkları açıklamalarla belirtti. AK Parti'ye yakın olanlarda dahil tüm demokratik kitle örgütleri de bu santralin yapılmasını istemiyor. Bu termik santral ile ilgili ne AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, ne eski Bakan Nabi Avcı, ne de AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay tek bir açıklama yapmadı. İktidarlarının yapacağı bu projeyi bugüne kadar hiç savunmadılar. İl Başkanı Dündar Ünlü bu konuyla bir kez konuştu. 2 Kasım'da konuşan Ünlü; 'Biz termik santralle ilgili konuşmamızı, görüşmemizi bu arkadaşların şamatası, gürültüsü bittikten, her şey durulduktan sonra, iş gerçek moduna döndükten sonra sağlıklı bir şekilde konuşacağız ve kamuoyunu net bir şekilde bilgilendireceğiz. Ama öncelikle arkadaşların bu şamatayı bitirmeleri gerekiyor' demişti. Şamata hala bitmedi mi? Ünlü o günden beri bu konuyla ilgili açıklama yapmıyor. AK Partili Alpu Belediye Başkanı Rafet Demirtaş'da 'komedi gibi' bir açıklama yaparak bu santrali savunmuştu. O'nun sözleri kamuoyunda ti'ye alınarak, büyük eleştiri toplamıştı.

REİSİ İKNA ETMELİLER

Şu anda bu projeyi tek bir kişi savunuyor. O da Beyazaltın Köyü Muhtarı Yüksel Girgin. İster sevin, ister kızın. Adam samimi olarak bu santralin yapılmasını savunuyor. Santralin çevreye zarar vermediği konusunda 'ikna olduğunu' söylüyor. Karşı tarafta tek kaldığı için ağır eleştirilere maruz kalıyor. Muhtar sıfatıyla açıklama yapıyor. Birileri O'nun Kızılay Şube Başkanlığınden 'dem vurarak' belden aşağıya atış yapıyor. Kendilerini 'demokrat ve aydın' diye lanse edenler bu konuda karşı hiçbir görüşe tahammül göstermiyor. Şu bir gerçek ki Eskişehir halkı bu santralin yapılmasını istemiyor. Harun Karacan ve Nabi Avcı bu gerçeği Recep Tayyip Erdoğan'a anlatmalı. Eğer 2019 seçimlerinde Eskişehir'de başarılı olmak istiyorlarsa, O'nu bu santralin yapımı konusunda vazgeçirmeli. Termik santral olayı hem Eskişehir'i hem de AK Parti'yi bitirir...

******



DALGIÇ VE TETİK'İN
ÜYELİKLERİ DÜŞEBİLİR


CHP'nin eski İl Başkanı Avukat Yunus Emre Karabulut, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç ve CHP Odunpazarı İlçe Yöneticisi Cahide Tetik'in Belediye Meclis Üyelerinin düşmesi gerektiğini söyledi. 26 Kasım'da yapılan kongrede Tepebaşı İlçe Başkanlığına seçilen Atilay Dalgıç hem Çifteler hem de Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi. Cahide Tetik'de CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi. Karabulut İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin 'İki Görevi Birlikte Yönetilmesi' konusunda 26 Eylül 2014 tarihli yazısını da göndererek; '2389 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunun 'Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler' kapsamına giren kamu görevlilileri, siyasi parti il, ilçe yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs ve ortaklar yönetim ve denetim kurullarında görev alanların aknun gereği, çekilmeleri ve görevinden ayrılmaları gerektiğine karar vermiştir. Dolayısıyla ilçe başkanlarınınında Mahalli İdarelere Seçimlerine girebilmek için istifa etmeleri göz önüne alındığında; belediye meclis ve encümen üyesi olan bir kimsenin aynı anda bir siyasi partinin ilçe başkanlığını yürütebilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir' dedi. Hukukçu kimliğiyle tanıdığımız Karabulut'un sözleri ve İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin resmi yazısına göre Atilay Dalgıç ve Cahide Tetik'in belediye meclis üyeliklerinin düşmesi gerekiyor. AK Parti Grubu'nun önümüzdeki günlerde harekete geçerek, Dalgıç ve Tetik'in Meclis Üyeliklerinin düşürülmesi için İlçe Seçim Kurullarına başvuru yapması bekleniliyor...

******

FOTO ŞAKA

ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen:
Necmi Bey, 2019'da Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olursam oyunuzu bekliyoum.
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: Hasan Bey, 2009'da aldığınız oya bakıyorum. Bu oyla siz başkan değil, ancak aday adayı olursunuz.

*******

FIKRA

DÜŞÜNE DÜŞÜNE

Bölgelerarası folklor yarışması düzenlenmiş.
Finale, Karadeniz horon ekibiyle Ege zeybek ekipleri kalmış. Ve yarışmayı, zeybekler kazanmış. Karadenizliler duruma çok bozulmuş.
Temel yenilginin nedenini açıklarken
- Biz oynarken çok acele ettik
demiş:
- Keşke biz de zeybekler gibi düşüne düşüne oynasaydık....