Kimin yüreği ve zihni aynı anda harekete geçmiyor ki 'babalık' dendiğinde? Kimin aklından kendi babası ve çocukluğu geçmiyor ki? Aslında toplumumuzda her şeyden o kadar emin bir duruşu var ki hepimiz pedagog ve psikoloğun bir bakıma; ancak işin içine girince olay hiç de öyle göründüğü gibi değil. Her gün yapılan onca yanlışlar var ki bunu seminerler değil koskoca eğitim sistemi kurtaramaz dersiniz.

***

AÇEV'in 1996 yılında başlayıp 1999'da tam uygulamaya geçtiği BADEP şu ana kadar binlerce aileye ulaşıp sevgili dostum Ergin Sarıgöl'ün 'Babalıktan daha önemli işiniz var mı?' parolasıyla ivme kazanan bu çalışmalar gidip gözlemlediğim kadarıyla belki de şu anda toplumsal değeri en yüksek anahtarlardan. Sevgi, nezaket ve empatiyi güçlendirme programı bence tam isabet bir çalışma olmuş ve Eskişehir'de de giderek artması beklenen bir taleple karşı karşıya.

3-6 Yaş Baba Destek Eğitimi Programı (BADEP); 3-6 yaş arası çocuğu olan babaların, çocuğun gelişiminde önemli olduklarını fark etmelerini, çocukların ihtiyaçları ile ilgili bilgilenmelerini, çocukla ilgili uygun beklentiler edinmelerini, evdeki iş ve sorumluluk dağılımında demokratik tutumu benimsemelerini, evlilik ve aile içi iletişimi geliştirmelerini, edindikleri bilgi ve becerilerini çevrelerinde de kullanabilmelerini amaçlamakta.

Programın İşleyişi: Program haftada bir uygulanan yüz yüze eğitimin yapıldığı oturumlar şeklinde
uygulanmaktadır. Oturumlarda grup ile sohbet, programda yer alan temalara bağlı olarak aktif katılımı destekleyecek şekilde yürütülmektedir. Her grup sohbeti sonunda babalar edindikleri bilgileri yakın çevreleriyle paylaşabilmeleri amacıyla özet ya da ek bilgilerin yeraldığı ekler verilmektedir. Sohbetler sonunda babalar o haftaki konuyla ilgili olarak kararlar almaya ve uygulamaya yönlendirilmektedir.

***

1. AİLE TUTUMLARI, DEMOKRATİK İLİŞKİ ve EMPATİ
2. OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRME
3. SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM
4. ZİHİNSEL GELİŞİM
5. OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMU İLE İLİŞKİLER ve İLKÖĞRETİME HAZIRLIK
6. BEDENSEL VE CİNSEL GELİŞİM
7. ÇOCUKLA ZAMAN GEÇİRMEK VE OYUN
8. YAŞAM ZORLUKLARI VE BABA
9. ÇOCUĞUN SORUMLULUK KAZANMASI (SEÇMELİ OTURUM)
10. CİNSEL SAĞLIK

... başlıklarıyla işleyen program toplumumuzun kanayan yaralarına çare olarak gördüğüm en özgün çalışmalardan. Tüm ülkede devam eden çalışmaları ileri seviyede bir dinamizmle devam ettiren sevgili Ergin Sarıgöl büyük takdiri hak ediyor ve geleceğe umutla bakmamıza nedenler aradığımız şu günlerde babalara en doğru haritayı çizerek büyük işler çıkarıyor. Bu köşedeki eğitim yazılarıyla büyüyen Eskişehir'deki ailelerle oluşan platformumuzdaki herkese önemle tavsiye edeceğim çalışma eğitim kavramının en önemli yerinde kendine bir çizgi yaratmış. Çocuklarını seven tüm babalara ve sevgili ailelerine sevgi ve selamlarımla...