Hangimiz hatırlamayız ki bir ilkokul öğretmenimizin adını? Hangimiz ilk öğrendiğimiz şarkıyı mırıldanmayız? Öğretmenler günü geldiğinde başka bir doğum günü havası esmez mi düşlere giden yolculukta?

***

Şimdi bazı şeyler değişti ve her öğrencinin onlarca öğretmeni var. Hayatın getirdiği zorluklarla birlikte belki anlam yitimi yaşandı öğretmenlikte ama diğer taraftan idealist bir duruşla çok keyif alarak çalışan öğretmenler de yok değil.

***

Önceden öğretmen olmak isteyen öğrenci sayısı belki de daha çoktu ama nüfusla ve değişen yaşam şartlarıyla birlikte daha da hızlanan hayat teknik konuların yönetime el koymasının hem avantajı hem de dezavantajı yaşanıyor.

***

Geçen gün öğrencilerimle gerçekleştirdiğimiz şiir dinletisine şair yazar Zerrin Saral konuk oldu ve öğrencilerim de şiirlerini okudular. Shakespeare'den şiirler dinledim. Ahmed Arif'i dinledik, Özdemir Asaf'ı dinledik. Şiirin eğitime katacağı güç öylesine keyifli ki bunun tarifi yok.

***

Gökalp'ın gitarından çıkan tınılar Talha'nın, Müslüm'ün ve Selinay'ın şiirlerine eşlik etti ve düşlerimizin yuvasına dokundu. Okulun da şiire dahil olduğunu gösterdi. Öğretmenliğin de şiire dahil olduğunu gösterdi. Yeni tanışmamıza rağmen bu çocuklarla aldığımız yol gerçekten çok keyifli bir zemine doğru gidiyor. Aile içi sıkıntılar aile içinde kalır evet; hiç zorluk yaşamıyoruz diyemem elbette olacak ama evrensel seviyede bir sosyalleşme içerisinde harika bir sinerji kompozisyonu çok keyifli kılıyor.

***

Eğitim sisteminden şikayetçi olmak elbette duyarlılık ve farkındalık göstergesi olabiliyor ama elde olan sevgi ve düşlere olan saygıysa her şey yapılabilir. Bu çocuklarla her şey daha güzel, her şey mümkün. Hayallerimizi saysam bitmez bu çocuklarla ve yavaş yavaş hepsini yapacağız, yeni tanıştık, yol uzun ama harika kişilikleriyle bu sinerji çok zor yakalanıyor başka yerlerde.

***

Onların yüreklerinden gelen bazı cümleleri de onlarla birlikte buraya işliyoruz. 'Sadece öğretmenler ders vermez, öğretmenlerin de alacağı dersler vardır', 'Bir öğrenci öğretmeniyle aile ilişkisi içerisindeyse öğrenir, hayata cesur adımlarla koşar', 'Öğretmen öğrencisi varsa öğretmendir, öğrenci öğretmeni varsa öğrencidir', 'Öğretmen ve öğrencisi abi kardeş ilişkisinde daha verimli değil mi?' ' Okul bizim birinci evimizdir.'
Bu şiir etkinliği ve daha nicelerinin gerçekleşmesinde tevazuuyla destekçi olan sevgili Edebiyat öğretmenleri Ahmet Altıntaşı ve Selmin Turhan'a ve Çağfen Koleji Anadolu Lisesi'nin diğer değerli öğretmenlerine sevgilerimi göndererek bu kompozisyonun başındaki isim disiplin ve sevgiyle öğrencileri kucaklayan Kemal Durak'a teşekkürler ile...