'Ligde en az gol yiyen açık ara şampiyon olan bir takım kurmaya çalışıyoruz. Kurduğumuz kadro bu ligin kadrosu değil. Süper lig kadrosu. PTT ve TRT'nin bize borcu olacak. Bu ligi değerli hale getiriyoruz.' Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal bu iddialı sözleri sezon öncesi Jerry Akaminko'nun imza töreninde söylemişti.

DESTEK GÖRMEDİ
Ünal Süper Lig'deki büyük gelirlerin olmaması ve 150 milyon lira borç yükü olmasına rağmen, büyük özveriyle PTT 1. Lig'de şampiyonluğa oynayacak kadroyu kurdu. Erkan Zengin, Semih Şentürk, Hakan Çinemre, Chikeluba Ofoedu, Bruno Ferreira Mombra Rosa, Jerry Akaminko, Uğur İnceman, Hürriyet Güçer, Bilal Aziz Özer, Ramazan Övünç transfer edildi. Takımda Boffen, Ahmet Kamil Çörekçi, Kaan Kanak, Axel Meye gibi önemli futbolcular kadroda tutuldu. Takımda Dorukhan, Ömer Faruk Canbirdi, Fevzi Yıldırım, Murat Uçar gibi süper lig deneyimi yaşamış genç futbolcularda yer alıyor. Halil Ünal bu transferlere imza atarken, ne yazık ki kent yöneticilerinden ve işadamlarından yeterli destek görmedi. Buna rağmen, Teknik Direktör Alpay Özalan'a çok iyi bir kadro teslim etti.

O TAKIMI GÖREMEDİ
Ancak Eskişehirspor'un altı haftalık performansı hiç kimseyi tatmin etmedi. ES ES altı maçta iki galibiyet dört beraberlik aldı. Eskişehirspor topladığı 10 puanla altıncı sırada yer aldı. Boffen olmasaydı, ES ES bu puanı bile toplayamazdı. Boffen'in üstün performansına rağmen 6 maçta 8 puan kaybedildi. Eskişehirspor'un cezalı olması nedeniyle kendi sahasında seyirci avantajını kullanamaması da bu puan kayıplarında önemli bir etken oldu. Ancak ES ES'in kadro kalitesini ligdeki hiçbir maçta sahaya yansıtamaması eleştiri oklarının Alpay Özalan'a yönelmesine neden oldu. 6 maçlık periyotta takımı kurtaran adamın kaleci Boffen olması takımın savunma zafiyetlerini ortaya koyuyor. Taraftar, Halil Ünal'ın dediği gibi 'Ligde en az gol yiyen ve açık ara şampiyon olacak' takımı şimdiye kadar sahada göremedi.

TEHLİKE ÇANLARI
Başkan Ünal, Alpay Özalan'a yönelik eleştirilere sert çıkarak, 'Hiçbir telaşe gerek yok. Biz hocamızın arkasındayız. Ondan memnunuz. İnşallah Alpay Hocamızla sezon sonunda başarıya ulaşacağız' dedi. Şu bir gerçek ki Kulüp Başkanı ne zaman 'Ben teknik direktörün arkasındayım' diye sahip çıktığında aslında o teknik adam için tehlike çanları çalmayı başlamıştır. Bence Özalan bir an önce taraftarın çok istediği sahada hırslı ve coşkulu oynayan bir takım yaratmalı. Deneyimsiz bir teknik adam olan Özalan önümüzdeki maçlarda olası başarısızlık durumunda ilk gidecek ismin kendisi olacağını unutmamalı. Takımın omurgasını ve oyun sistemini bir an önce oluşturmalı…

*

SÜPER SAĞ BEKİ VASAT ÖN LİBERO YAPTI

Kamil Ahmet Çörekçi 1992 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da bir Kıbrıslı Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Fulham ve Milmall altyapılarında yetişti. 2010 yılında 18 yaşındayken, o yıllarda gençlere büyük yatırım yapan Bucaspor'a transfer oldu. Kayseri ve Adana Demirspor formalarını giydi. 2014 yılında Eskişehirspor'a transfer oldu. Milli takımın tüm yaş kategorilerinde 'Sağ bek' olarak forma giydi. 5 kez U-16, 18 kez U-17, 5 kez U-18, 7 kez U-19, 18 kez U-21 formalarını giydi. ES ES formasıyla Süper Ligde oynarken, hep Türkiye'nin en iyi sağ bekleri arasında gösterildi. Sezon başında Trabzonspor ısrarla Kamil Ahmet'i istedi. Yönetim bu teklifi ret etti. Alpay Özalan, sırf Tarık Çamdal'a ilk 11'de yer vermek için Kamil Ahmet'i orta sahada (Ön libero) oynatmasına bir anlam veremiyorum. Galatasaray, Tarık'ı gönderebilmek için neredeyse Eskişehirspor'a üstüne para verecekti (!) Sen elindeki süper sağ beki, vasat ön libero oyuncusu yap. Savunma yapmayı beceremeyen Tarık'ı sağ bekte oynat. Bence bu akıl alacak bir şey değil. Alpay Özalan'ın yaptığı şey, Şenol Güneş'in Gökhan Gönül'ü ön libero oynatması gibidir. Güneş Gökhan Gönül'ü orta sahada oynatmayacağı gibi Özalan'da Ahmet Kamil'i bu mevkide görev vermemeli. Yoksa birileri Özalan'a 'İlla Tarık'ı oynatacaksın' diye baskı mı yapıyor? Tarık'ı o kadar çok seviyorsan sağ önde oynat. Orta sahada Ahmet Kamil'in yerine Ramazan'ı yeterli bulmuyorsan, Kaan Kanak'ı dene. Özalan süper sağ bek Kamil Ahmet Çörekçi'yi yerinde oynatarak, yaptığı bu yanlıştan dönmeli…

NOSTALJİ

PENALTILARLA GELEN KUPA

1986-1987 Sezonu'nda Türkiye Kupası finalinde Gençlerbirliği'ne kaybeden Eskişehirspor ile lig ikincisi Beşiktaş 10 Haziran 1987'de Başbakanlık Kupası için karşılaştı.

AHMET KILIÇ ATTI
Zalad, Nejat, Erdoğan, Vedat, Gani, Erdal (Orhan), Fatih, İbrahim, Nasır, Ahmet, Nedim kadrosuyla sahaya çıkan ES ES normal süresi ve uzatma dakikaları 2-2 biten maçı penaltılarla 4-2 kazanarak, bu kupayı üçüncü defa alma başarısını gösterdi. Coşkun Kutay'ın yönettiği maçta ES ES 12. Dakikada Ahmet Kılıç, 33. Dakikada Nedim Demirbilek'in golleriyle ilk yarısı 2-0 önde kapattı.

RIZA PENALTI KAÇIRDI
Beşiktaş 55. Dakikada Rıza Çalımbay, 77. Dakikada Ziya Doğan'ın attığı gollerle skoru 2-2'ye getirdi. Maç bu skorla bitti. Penaltılara geçildi. Eskişehirspor dört penaltıyı da gole çevirdi. (Nasır Beadini, Erdoğan Koç, Vedat Uysal, Ahmet Kılıç) Beşiktaş'ta Rıza ve Faruk Şahin penaltıları kaçırdılar. Sinan ve Kadir Akbulut gole çevirdiler. ES ES maçı penaltılarla 4-2 kazandı. Başbakanlık Kupası'nı Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın elinden aldı. O tarihte Eskişehirspor Kulüp Başkanı Aydın Begiter'di.

**

FOTO ŞAKA

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç: Alpay Hoca Eskişehirspor ilk ikiye girip, Süper Lige çıkar mı?
Eskişehirspor Teknik Direktörü Alpay Özalan: Bakanım Süper Lige çıkalım da birinci veya ikinci olmamız önemli değil. Biliyorsunuz tarihte şerefli ikincilikler de var.
Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Alpay ne ikincisi ya? Açık ara biz birinci olalım da şerefli ikinciliği başkaları paylaşsın.