1960'lı yıllarda bazı gazeteler ya da dergilerde yayınlanan meşhur pehlivanların güreş tutmalarını anlatan yazı dizileri vardı.

İLK ATEŞ İLE BAŞLADI
Güreş tutan iki pehlivandan birisi yazının sonlarında tam kündeye getirmiş diğer pehlivanı tuş etti edecek, ancak ertesi gün bir bakmışsınız öbür pehlivan bir karşı hamleyle kurtulmuş bu durumdan… Bu durum günlerce sürerdi. Bu yazı dizilerine pehlivan tefrikası denirdi. Daha sonra ki yıllarda ardı arkası gelmeyen işler için 'Pehlivan tefrikasına döndü' tabiri kullanılmaya başlandı. Bu tabir, genellikle anlattıklarının sonu gelmeyen pek de aslı astarı olmayan kişilerin ifadeleri için kullanılır. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen 1999 yılında DSP'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Aynı partiden İsmail Haşim Ateş Odunpazarı, Ahmet Ataç Tepebaşı Belediye Başkanı oldu. Ben o yıllarda Belediye Meclisini muhabir olarak takip ediyordum. Büyükşehir Meclisi'nde sadece bir DYP'li Üye (İmdat Akış) vardı. O da zaten muhalefet etmiyor, Yılmaz Hoca'nın aldığı tüm kararlara 'Evet' diyordu. Bir-iki yıl içerisinde Aynı partiden olmalarına rağmen, Büyükerşen ile İsmail Haşim Ateş'in arası bozuldu. Ateş ve onunla birlikte hareket eden üç Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Büyükerşen'e karşı mecliste sert muhalefet yapmaya başladı. Büyükerşen-Ataç bir tarafta Ateş diğer taraftaydı. O yıllarda Büyükerşen-Ateş kavgaları gazetelerin manşetlerini süslüyordu.

AK PARTİ'DE KİŞİLER
DEĞİŞİYOR

2004 Yerel seçimlerinde DSP iki alt belediyeyi kaybetti. Sadece Büyükşehir'i aldı. Bundan dolayı Yılmaz Hoca AK Partililerin fazla olduğu meclisle çalışmak zorunda kaldı. O dönemde de Murat Canzözer, Ayşe Fert Dökmeci ve Tacettin Sarıoğlu'nun sert muhalefetiyle mücadele etti. Kavgaların yaşanacağı toplantılara Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı'nın katılmaması dikkat çekiyordu. 2009 -2014 yıllarında Ahmet Süzer ve Tuncer Köküer mecliste AK Parti muhalefetinin etkili isimleriyledi. 2014'den bugüne de Mustafa Birsen ve Ahmet Yapıcı Yılmaz Hoca'ya karşı bu görevi üstleniyorlar. Anlayacağınız 2004 yerel seçimlerinde başlayan Yılmaz Büyükerşen- AK Parti çekişmesi 'Pehlivan Tefrikaları' gibi bugünde sürüyor. Büyükerşen yerinde dururken, karşısındaki isimler değişiyor. 13 yılda meclisteki tartışmaya konu olan başlıca olaylar şöyle sıralanıyor; 'Havaalanını doğuya mı batıya mı uzayacak?, Stadyum Muttalip'a mı yoksa Sazova'ya mı yapılsın?, Yeni gar binası yerine mi yoksa, Şeker Fabrikası yanına mı yapılsın?, Borabey Göleti yanında yapılan kaçak yapılar yıkılsın mı yıkılmasın mı? Pütün Sokak yıkılsın mı yıkılmasın mı?' Bu tartışılan konular ne oldu? Havalanı uzatılması o kadarda önemli değilmiş. Stadyum Sazova'ya yapıldı da kent zarar mı gördü? 'Yeni Gar binası yerinde kaldı' diye kıyamet mi koptu? Borabey Göleti yanındaki kaçak binalar yıkıldı mı? Bugün Ilıca Barajı, Bizim Şehir Dergisi'nde AK Partili Meclis Üyelerini hedef gösteren haber tartışılıyor. Emin olan bir yıl sonra başka bir gündem bizi bekliyor. Anlaşılan Büyükerşen görevde kaldığı sürece onunla AK Parti arasındaki 'Pehlivan Tefrikaları' devam edecek...

******



İKİ DE TOKAT ATSINLAR MI?
CHP İl Başkanı Sinan Özkar, AK Partili Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri ve Dündar Ünlü'yü eleştirerek; Eskişehir halkına çağrıda bulunmuş. Özkar; 'Benim suyumu kesen, tarım arazime termik santral yapıp havamı kirletene selam vermeyeceğim. Halkımız da selam vermesin, ellerini sıkmasın. Niye bunu yaptınız diye sorsun' demiş. 'Selam vermeyin, ellerini sıkmayın' diye konuşan Özkar; iki tane de tokat atında diyebilirdi. 'Komedi gibi' açıklama yapan Özkar'ın sözlerine bunu eklemediğine doğrusu şaşırdım. Eskişehir Halkı kime selam verip vermeyeceğini, kimin elini sıkıp sıkmayacağını Özkar'dan öğrenecek değil. Zaten yaptığı gaflara alıştığımız Özkar, son açıklamasıyla bu konuda hakikaten zirve yapmış. Koskoca Cumhuriyet Halk Partisi'nin Eskişehir'de Sinan Özkar'ın İl Başkanlığına mahkum bırakılması bir hayli üzücü...

******
NOSTALJİ

BİRLEŞME YEMEĞİ

31 yıl önce. Tarih 10 Şubat 1986. Yer Ekrem Restaurant. Sosyal Demokrasi Partisi( SODEP) ve Halkçı Parti (HP)'nin birleşmesinden sonra her iki partiye mensup yöneticiler hep birlikte yemek yiyor. Solda Birleşmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Masada 'Halk Beni İstiyor' sözüyle ünlenen dönemin en ünlü avukatlarından olan eski İl Başkanı merhum Demircan Arıkan, Erman Gölet'in eğitimci babası merhum Ali Gölet, Zeki Ünal, Nihat Çuhadar, Dişçi Yüksel, dönemin Tek Gıda-İş Şube Başkanı Ali Ekber Özkaya ve merhum Eyüp Pınar yer alıyor. Demircan Arıkan birleşme sonrası oluşan Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)' nin İl Başkanı oluyor. Masada o gün 33 yaşında genç parti yöneticisi olan Zeki Ünal bir yıl sonra SHP Milletvekili seçiliyor.

******

FOTO ŞAKA

Eskişehirspor Sportif Direktörü İzzet Erdoğan:
Bakanım bizim süper lige çıkmamız için destek lazım
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: Eskişehirsporsuz bir süper lig olmaz. İnşallah destek oluruz.
Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Gittiğimiz her yerde hep gök gürlüyor ama yağmurun yağdığı falan yok. Bakanım bırakın inşallah maşallahı da paradan haber verin.


******

FIKRA

KALP CERRAHI VE MEKANİK

Dünyanın en ünlü kalp cerrahının arabası bozulmuş. Tamirci, arabanın kaputunu açmış ve kalp cerrahına dönerek:
-Size bir şey soracağım. Ben de sizin yaptığınıza çok benzer bir iş yapıyorum. Mesela; ben şimdi özenle kaputu açacağım, bir bakışta problemin nerede olduğunu anlayacağım, kapakçıkları temizleyeceğim ve gerekirse kabloları, motor yağını değiştireceğim hatta çok gerekliyse motoru çıkarıp yerine yenisini takacağım. Söylesenize nasıl oluyor da siz milyarlar kazanıyorsunuz da ben meteliğe kurşun atıyorum?
Tamircinin sözlerini sonuna dek sabırla dinleyen cerrah, tamircinin kulağına eğilmiş ve gülümseyerek şöyle demiş:
-Bunların hepsini bir de motor çalışırken yapmayı denesenize!