Türkiye'de 13 gün sonra referandum oylaması yapılacak. 16 Nisan Pazar günü Türkiye 18 maddelik bir anayasa değişikliği ile yeniden sandığa gidiyor. Üstelik bu değişiklik 1982 Anayasa'sı üzerinde yapılan önceki değişikliklerden çok daha kapsamlı bir içeriğe sahip.

ALTI REFERANDUM
Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılması, seçilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesi gibi değişiklik önerilerinin de olduğu referandumda. Yasama, yürütme ve yargının tek bir adamın üzerinde toplandığı Cumhurbaşkanlığı görünümlü Başkanlık sistemi oylanacak. Referandumda kullanılacak birleşik oy pusulası beyaz ve kahverengi olacak. Beyaz renk üstünde 'Evet', kahverengi renk üstünde 'Hayır' ibareleri bulunacak. Seçmenler, 'Tercih' yazılı mühürlerle oylarını kullanacak. Referandumda 'Evet' oyları fazla çıkması halinde Türkiye 3 Kasım 2019 seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı görünümlü yeni Başkanını seçecek. Ben bugün Türkiye Cumhuriyeti'nde bugüne kadar yapılan referandumlarla ilgili yaptığım araştırmayı sizler için kaleme aldım. Türkiye'de 1961'den günümüze altı defa referandum yapıldı. Halk altı defa sandığa giderken, bunların beşinde 'Evet' oyu fazla çıktı. Sadece birinde 'Hayır' oyu fazla çıktı. Türkiye'de ilk yapılan referandum 27 Mayıs Darbesinden sonra hazırlanan 1961 Anayasası için yapıldı. 9 Temmuz 1961'deki halk oylaması ile 1961 Anayasası, %38.3 'Hayır' oyuna karşılık, %61.7 'Evet' oyuyla kabul edildi.
EVREN HALKIN
OYU İLE SEÇİLDİ
İkinci referandum 12 Eylül darbesi sonrası hazırlanan 1982 Türkiye Anayasa değişikliği için yapıldı.7 Kasım 1982'deki halk oylaması ile 1982 Anayasası, %8.63 'Hayır' (1.626.431 seçmen) oyuna karşılık, %91.37 'Evet' (17.215.559 seçmen) oyuyla kabul edildi. 1982 Anayasası, sonuçların açıklanmasıyla 9 Kasım 1982 tarihinde yürürlüğe girdi. 1982 Anayasası referandumu cumhurbaşkanlığı seçimi ile birleştirildi. Anayasanın kabulü ile birlikte, Anayasanın Geçici 1. Maddesi uyarınca, askeri müdahalenin ardından Milli Güvenlik Konseyi ile Devlet Başkanlığını üstlenen Kenan Evren 'Cumhurbaşkanı' sıfatını aldı. Böylece Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı da halk tarafından onaylanmış oldu. Evren, 9 Kasım 1989'da görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

ÖZAL İKİ DEFA KAYBETTİ
Üçüncü referandum siyasal yasakların kaldırılıp, kaldırılmaması konusunda yapıldı. 1982 Anayasasının geçici 4. maddesi ile getirilen 10 ve 5 yıllık siyasal yasakların kalkıp kalkmaması konusunda 6 Eylül 1987'de düzenlendi. O yıllarda tek başına iktidar olan Anavatan Partisi siyasal yasakların kalkmasını istemiyordu. YSK, halk oylaması sonuçlarını 12 Eylül 1987'de açıkladı. Halk oylamasına 24.436.821 seçmen katıldı. 'Evet' %50.16, 'Hayır' %49.84 çıktı. Böylece, Geçici 4. madde yürürlükten kalktı. Merhum Süleyman Demirel, merhum Bülent Ecevit, merhum Necmettin Erbakan, merhum Alparslan Türkeş, Deniz Baykal tekrar siyaset yapma haklarına kavuştular.
Dördüncü referandum yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusunda 25 Eylül 1988'de yapıldı. Seçmenlerin %65'i 'Hayır', %35'i 'Evet' oyu kullandı. Böylece yerel seçimlerin erkene alınması için Anayasa'nın 127. maddesindeki değişiklik kabul edilmedi ve 13 Kasım 1988 olarak öngörülen erken yerel seçim yapılmadı. Böylece rahmetli Özal Başbakan olarak girdiği iki referandumda da istediği sonuçları alamamış oldu.

HERKES SUSACAK
2007'de Türkiye anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulması beşinci referandum olarak tarihe geçti. 21 Ekim 2007 tarihinde Türkiye'de, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, Milletvekili genel seçimlerinin beş yıl değil dört yılda bir yapılması maddeleri başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikler halkoyuna sunuldu. %68,95 'Evet', %31,05 'Hayır' oyu çıktı. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kabul edildi. 2010 yılında Türkiye Anayasa değişikliği referandumu yapıldı. Türkiye'de yapılan altıncı referandumda %57.88 evet ve %42.12 hayır oyu çıkarak anayasa değişiklikleri kabul edildi. Anayasa Mahkemesinde yedek üyelik sistemi kaldırıldı. Mahkeme, '11 asil 4 yedek' üye yerine '17 asil' üyeden oluşması sağlandı. Vatandaşlara Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapma hakkı verildi. 16 Nisan'da herkes susacak. Türk Halkı geleceği için karar verecek…


**
'MÜDÜRÜMÜZDEN
MEMNUNUZ'

30 Mart Perşemde günü Görünüm'de yazdığım küçük bir yazıyla Şeker Mahallesi TOKİ Sıraevleri'nde bulunan Şehit Piyade Astsubay Çavuş Soner Özübek İlkokulu'ndaki bazı velilerin yaptığı şikayete yer vermiştim. Bu yazımla ilgili okul velilerinden çok telefon aldım. Veliler; 'Bizler okul müdürümüz Mustafa Yavuz'dan çok memnunuz. Kendisi İlçe Milli Eğitim'de komisyonlarda da görev aldığı için bazen kurum dışında olabiliyor. Ancak müdürümüz sabahın erken saatlerinde okula geliyor. Mesai bittikten sonra bile okulumuzda çalışıyor. Okul ve öğrenciler için gerekli olan malzemeleri kendi aracıyla taşıyor. Tüm enerjisini okulumuz için harcıyor. Geçtiğimiz yaz tatilinde okulu yeni eğitim yılına hazırlamak için senelik iznini bile tam kullanmadan eğitim kurumunda canla başla çalıştı. Okulun fiziki durumu ve başarısı ortada. İki yıl üst üste TEOG'da il birincisi olduk. Bizler Müdürümüzden memnunuz' diye konuştu. Velilerin son aramalarından sonra bende bir araştırma yaptım. Gerçekten Mustafa Yavuz'un işinin ehli ve çalışkan bir okul müdürü olduğunu tespit ettim. O'nun başarılı çalışmaları sayesinde Şehit Piyade Astsubay Çavuş Soner Özübek İlkokulu Eskişehir'in en önde okulları arasında yer alıyor…


**
NOSTALJİ
ESKİŞEHİR'İN İLK BÜYÜKŞEHİR
BELEDİYE BAŞKANI

22 yıl önce. Yıl 1995. Yer Eskişehir'in ilk Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Aydın Arat'ın makamı. (Eskişehir 1993 yılında Büyükşehir oldu. 27 Mart 1994 Yerel seçimlerinde DSP adayı Sadi Nebrekli sadece 209 oy farkıyla geçen Arat ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. ) Aydın Arat o yıllarda Eskişehirspor'un da başkanıydı. 1994-1995 sezonunda Eskişehirspor'u o zamanki adıyla Birinci Lige (Süper Lig) çıkarmıştı. Fotoğrafta o dönemin Eskişehirspor İkinci Başkanı Şenol Ilgaz ile Genel Kaptan Bekir Sıtkı Saraç var. Makam odasında transfer edilecek oyuncuları konuşuyorlar. Sert mizacı bulunan Arat, dürüst ve renkli kişiliğiyle sevilen bir isimdi. İyi bir bürokrat olan Arat, kısa süren başkanlık döneminde Eskişehir'e önemli hizmetlerde bulundu. Görev süresinin dolmasına 1,5 yıl kala 4 Ekim 1997'de 55 yaşında vefat etti. Yüreği Eskişehir'e hizmet aşkıyla dolu olan Aydın Arat'a Allah'tan rahmet diliyorum…


FOTO ŞAKA
Kemal Sunal: Hoş geldin Güdük, ülkede durumlar nasıl?
Halit Akçatepe: Hiç sorma Şaban halkın çoğunluğu yeni ağaya kul köle olmuş.
Kemal Sunal: Biz ağalara başkaldıran onca filmi 'sadece gülsünler' diye mi yaptık?
Halit Akçatepe: Şabancığım üzülme! Ülkede ağaya boyun eğmeyen aslan gibi korkusuz çapulcular da var.