CHP İl Kongresi 24 Aralık Pazar Günü Porsuk Spor Salonu'nda yapılacak. Kongrede 628 delege (228 Odunpazarı, 236 Tepebaşı, 34 doğal, Alpu 6, Beylikova 5, Çifteler 8, Günyüzü 5, Han 5, Sarıcakaya 5, Seyitgazi 11, Sivrihisar 11, İnönü 5, Mahmudiye 5, Mihalgazi 5, Mihalıççık 5) oy kullanacak.

ÖZKAR AVANTAJLI
Kongrede Kazım Kurt'un adayı Sinan Özkar ile Ahmet Ataç'ın adayı İlker Özokçu başkanlık için yarışacak. 7 Haziran 2015 seçimlerinde CHP'yi 69 yıl sonra Eskişehir'de birinci parti olduğunda İl Başkanlığı yapan Ersen Yeniceli'de yeterli imzayı toplaması halinde İl Başkanlığına aday olacak. Yeniceli'ye adaylık için 63 imza gerekiyor. Ancak Yeniceli bu imzaları toplaması halinde bile seçimi kazanması imkansız görünüyor. Kurt Grubunun adayı olan Sinan Özkar kongrede en avantajlı isim. Odunpazarı Tepebaşı bölgesinden 52 delege fazla. 34 doğal delegenin 30'u da Özkar'ın yanında 30 ekleyip, dört çıkarıldığında aradaki fark 78'e çıkıyor. Kazım Kurt Grubu anne, baba, kardeş, damat, gelin, kuzen, amca ve teyzelerinden oluşan kemik bir İl delege listesi hazırladı. Buna belediye çalışanları da eklendiğinde bu listenin delinmesi zor görünüyor. Ataç Grubu Odunpazarı İl Delege listesinden en fazla 10-15 ismi kendilerine çevirebilir.

İLÇELERDE HIZLI ÇALIŞMA
Ataç Grubunun İl Delege listesinde, bugün Atilay Dalgıç tarafından dışlanılmaya çalışılan Mustafa Taşlak, Mecit Açıkgöz'ün ve tabii ki Vural Yörük'ün ağırlığı var. Odunpazarı'nda olduğu gibi azımsanmayacak sayıda belediye çalışanı da delege. Ancak Tepebaşı'nın listesi Odunpazarı gibi kemik değil. Birde Tepebaşı İlçe'de yaşanan 'Eski-Yeni' tartışması da delegelerin kafasını karıştırmış durumda. Kurt Grubu iyi çalışmaları halinde Tepebaşı bölgesinden seçilen 50 civarında delegeyi kendilerine çevirebilir. İki yıl önce yapılan İl Kongresi'nde Ataç Grubu, Kurt Grubu ile arasını ilçelerden gelen delegelerle kapatmıştı. İki yıl önce 70 ilçe delegesinin 63'ünün Ataç Grubu almıştı. Kurt Grubu geçmişten ders çıkararak, ilçelerde de hızlı bir çalışma yürütüyor.

HATALARIN KURBANI
Şu anda ilçe delegeleri yarı yarıya paylaşılacak gibi görünüyor. Belki Ataç 10-12 delege fazla çıkarabilir. Ancak iki yıl önce ilçelerde elde ettiği ezici çoğunluğu sağlayamaz. Bugünden görünen tabloya göre kongreyi Sinan Özkar rahat kazanır. Rakibine 'en az 60 oy' fark atar. Ama siyasette hiçbir zaman iki artı iki dört etmez. Kongredeki konuşmalar, yönetim ve kurultay delege listelerinde yapılan yanlışlar, 'bu farkı daha da azaltabilir veya daha da arttırabilir.' Kent siyasi yaşamında sevilen bir isim olan İlker Özokçu ikinci defa İl Başkanlığı seçimini kaybetmesi onun bundan sonraki politik geleceğine büyük zarar verecektir. Kongrelerde Ahmet Ataç'ı 'yanlış yönlendirenlerin yaptığı hatalarının kurbanı' ne yazık ki Özokçu olacak gibi görünüyor...


******

LOKANTACILARDA
BİR 'BİLEN' ADAY


1989 yılında zorunlu göç ile Bulgaristan'dan ailesiyle birlikte Eskişehir'e gelen Bahar Bilen, dürüstlüğü, çalışkanlığı ve sosyal kişiliğiyle kentimiz ticari yaşamında örnek gösterilen bir isim oldu. Eskişehir'e ilk geldiğinde bakkal dükkanı işleten Bilen daha sonra, Balkan Göçmenleri Lokali'ni işletti. Sögütlüler ve Eğitimciler Dernek Lokallerini de işleten Bilen, Balkan yöresinin mutfağını en güzel lezzetlerinin sunulduğu Rumeli Baharı restoranını açtı. Balkan Göçmenleri Derneği'nde ve Rumelili İşadamları Derneği'nde yöneticilik yaptı. Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu'nda yer alan Bilen,Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Kurulu'nda Federasyon Yönetimine de seçildi. Bilen geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısıyla Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Bahar Bilen, 'Lokantaların hızla çoğalması esnafımızı sıkıntıya sokmaktadır. Haksız rekabetin önüne geçmeye çalışacağız' dedi. Bilen kayıtlı lokantacının ekmeğine göz diken 'merdiven altı' üretimlerle mücadele edeceğini söyledi. Merhum Süleyman Demirel, 12 Eylül'de Zincirbozan sürgünündeyken yol arkadaşları onun mesajlarını iletirlerken, kendisiyle ilgili şifreli bir terim kullanırlardı. 'Bir Bilen böyle dedi. Bir Bilen böyle olsun diyor' şeklindeki mesajlardaki 'Bir Bilen' Süleyman Demirel'di. Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanlığı soyadı gibi 'bu işi bilen ismi' olan Bahar Bilen'e yakışır.

******

Nostalji

DOSTLUKLAR
ADAM GİBİYDİ


1990'lı yılların başında çekilen tarihi fotoğrafta ilimiz merkez sağ ve solun en önemli isimlerinden olan merhum İsmail Sürücü ile Aytaç Çınar yer alıyor. Sürücü ve Çınar, siyasi düşünceleri farklı olmalarına rağmen çok iyi dosttular. O yıllarda dostluklar adam gibiydi. Farklı düşüncede olsaladı dostluklar ebedi kurulurdu. Merkez Sağ ve merkez sol siyasetinde gerçekten bir zerafet vardı. Düşüncelerinden dolayı insanlar ötekileştirilmezdi. İsmail Sürücü Eskişehir siyaset ve iş dünyasının tanınmış ismiydi. 11 Eylül 2008'de vefat etti. Cenazesi Alaaddin Camii'nden kalktı. Sürücü Eskişehir'de çok sevilen bir kişiydi. Cenazeye binlerce kişi katılarak, onu son yolculuğuna uğurlamıştı. Sürücü önce Adalet Partisi sonra DYP için yıllarca çalıştı. Partiye maddi ve manevi çok büyük katkıları oldu. Eskişehir'in merkez sağ siyasetinin önemli bir aktörü olarak unutulmazlar arasında yer aldı. Merhum Sürücü'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Eskişehir'de SODEP'in kurucuları arasında yer alan Çınar, SHP ve CHP'de politika yaptı. Selami Vardar'ın Eskişehir Belediye Başkanlığı döneminde onun başkan yardımcılığını yaptı. Eskişehir siyasetini çok iyi bilen Çınar, bilge kişiliği ve keyifli sohbetleriyle gençlere ışık tutmaya devam ediyor. Çınar'a sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyorum...

******

FOTO ŞAKA


AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü:
İlker abi, aman sizin İl Başkanı bizi böyle yanyana görmesin. Adam, 'selam vermeyin, ellerini sıkmayın' diyor.

CHP İl Başkan Adayı İlker Özokçu: O da bir şey mi Dündarcığım. Adam gaf yapmada bir tarih yazdı. Yakında korkarım sizler için 'Gördüğünüz yerde iki tokat atın' dese vallahi şaşırmam.

******

FIKRA

LOTO

Adam karısına sormuş:
'Karıcığım lotoda para kazansam ne yapardın?'
Karısı sırıtmış: 'Ne olacak? Paranın yarısını alır, terk ederdim seni…'
Adam gülmüş: 'Ne şanslı karısın be! Loto'da 3 tutturmuştum, 10 Lira kazandım. Al şu 5 papeli, hadi sana güle güle…'