Eskişehir Kent Konseyi bünyesinde gerçekleşen Eskişehir Edebiyat Buluşmaları -3- yine büyük isimleri konuk ediyor. Sezai Sarıoğlu, Rahmi Emeç ve Ömer Asaf Tosun'un konuk olacağı etkinlik 2017'nin önemli ve dolu dolu bir başlangıcı olacak. Eskişehir'in bir kültür ve sanat kenti oluşunun önemli bir sonucu ve parçası olan Edebiyat Buluşmaları, Eskişehir'in önemli dinamiklerinden olan Kent Konseyi ile birlikte geleneksel hale gelebilecek soluğa gittikçe yaklaşmakta ve gerek bir görevi yerine getirmek, gerek edebiyata karşılıksız hizmet etmek anlamında ülkeye hatta uluslararası sanatçılar aracılığıyla dünyada da öykünülen yapıya ulaşmaktadır. Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ise ayrı teşekkürleri hak ediyor, önemle vurgulamak gerekir. Etkinlik izleyicisinin haricinde ülkede ses getiren edebiyat etkinlikleri arasında gösterilen Edebiyat Buluşmaları, Eskişehirlileri bu akşam saat 19.00'da Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salona davet ediyor.

.............


SÖYLEŞİ

* - Kadınlar bir kere evlerinden çıktılar artık. Şiir evden çıktı.

- İrtem: Evet çıktılar. Bunu Hayal Dergisinin bir soruşturmasında söylemiştim. Sanırım 5- 6 sene oluyor. Sonra 'Egoist Okur' da sevgili Deniz Durukan yayımlamıştı. Daha büyük beklentilerin olduğu bir dönemdi. Ama yazan kadın için düşüncelerim değişmedi. Yazmak biraz sokağı koklamayı gerektirir. Edebiyat biraz gözdür. Eğer kadınlar yılgınlıktan, korkudan güvensizlikten kısaca varlıklarına dönük saldırılardan ötürü evlerine dönerlerse bu muhafazakar anlayışın 'Pirus Zaferi' olacaktır. Yani kaybedilmiş bir zaferdir.
* - Acılı bir mutluluk ruhsuz ve donuk bir yaşamdan daha iyidir.
- İrtem: Benim sözüm değil... Tarkovski bunu Stalker'in karısına söyletir. Benim de mottomdur.
* - Sezginin bilgisi...
- İrtem: Buna inanırım sezgisel bilgiye yani. İnsanın çok az şey bildiğini düşünüyorum. Hakikat; bildiğimiz dünyanın dışında bir şey. Dünyaya ait değil gibi geliyor bana. Dünya bilgisi bizi köleleştiriyor. Sınırlarımızı belirliyor. Sezgi ise evrensel bir dil. Ve mekanik değil hiçbir şeye bağlı değil.
* -Töre denilen şey bu coğrafya üzerinden kurşuna diziliyor.
-İrtem: Mardin'de yazdığım Korku üzerine bir yazıdan sanırım. Olasılık Bilge Köyü katliamından sonra OnaltıKırkbeş dergisinde yayınlanmıştı. 2009'da oradaydım ve sonrasında köye gittiğimdeki manzara mezarlar ve medyada altı çizilen 'töre' sözcüğü aslında birbiriyle ilintisiz bir durum vardı. Modern zamanın eşitsizlik mekanizmasını çalıştıran bir durum. Ve bu töre değildi.
* - Hedonist denmiş sizin için.
- İrtem: Birileri şiirlerimden 1-2 tanesini okuyup öyle demiş. Muhafazakar kesimden birileri sanırım. Tanımıyorum. Yazıyı sonra okudum güldüm geçtim. Okumamış yani. Diğer taraftan hayata biraz epiküryan bakmakta bir sakınca görmüyorum. 'Tepsi de tepsi fındıklar Ayşe de Veli Ağamı gıdıklar' gibi türküleri söylemekte de bir sakınca görmüyorum. Ama yazdığım şiir bu değil. Bahsi geçen yazıda yazar 'hedonist' kelimesini aşağılayıcı bir şeymiş gibi kullanmış. Dünyanın düşünce şeklini etkileyen, hem de yüzlerce yıl etkileyen bir akımdan bahsediyoruz. İşte bu da felsefe eğitiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sen hem felsefeci hem de bir yazar olarak ne demek istediğimi daha iyi anlarsın. Bu saatten sonra yapılacak en iyi şeydir kendimizi, zihnimizi gelişmeye yeniliğe açık tutmak. Yoksa artık çok okumak yazmak da o kadar önemli değil.

Emel İrtem - Sevtap Ayyıldız

...........

HASAN ERKEK ÜRETKENLİĞİ -1-

Edebiyat elbette zihinsel bir mücadele ve gerçek hayat ile olması gerekeni, düşleneni, ayırt edebilenlerin verimli olduğu bir alan. Prof. Dr. Hasan Erkek hayatımızdaki tüm olumsuzluklara rağmen büyük bir başarıya imza atarak önemli bir performans gerçekleştirdi.
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi, yazar, şair, Prof. Dr. Hasan Erkek'in, son bir yılda, 6'sı yurtdışında olmak üzere, 13 kitabı yayımlandı.

Hasan Erkek'in, Bedel adlı oyunu, Fransa'nın en büyük üç yayınevinden biri olan L'Harmattan Yayınları tarafından yayımlandı. Jean-Louis Mattei'nin çevirisiyle yayımlanan Bedel, daha önce TRT Büyük Ödülü'nü almış, filme çekilmiş (Yön: Kartal Tibet), ülkemizde Kreatif-OYÇED Yayınları tarafından yayımlanmıştı.
Erkek'in Beyaz Menekşe adlı şiir kitabı, Bulgaristan'ta Janet 45 Yayınları tarafından, Kadriye Cesur'un çevirisiyle yayımlandı. Beyaz Menekşe Türkiye'de ArtShop Yayınları tarafından yayımlanmıştı.

Yazarın ödüllü Eşik adlı tiyatro oyunu ise, İspanya'da Antigone Yayınları tarafından (Çev: Diana I. Luque) tarafından yayımlandı. Eşik, Yunus Emre Ödülü almış, İstanbul Şehir Tiyatroları (Yön: Prof. Dr. Nurhan Karadağ) ve Ankara Devlet Tiyatrosu (Yön: Vacide Öksüzcü) tarafından sahnelenmişti. Aynı oyun, daha önce Fransa'da (Çev: Jean-Louis Mattei), Azerbaycan'da Rusça olarak (Çev: Prof. Dr. Makbule Muharremova) ve Ermenistan'da (Çev: Dr. Meline Anumyan) yayımlandı. Ülkemizde ise MitosBoyut Yayınları tarafından yayımlanmıştı.