Yakın zamanda tüm ülkede kurulan kent konseyleri çok önemli adımlar atabilen yapılara sahip. Her biri bunu gerçekleştirebiliyor mu bilemem ancak Eskişehir Kent Konseyi Nuray Akçasoy başkanlığında çok farklı bir çizgi ile çoğu yapılanmaya örnek olacak şekilde kenti yaşıyor ve her alanına el atıyor, ben de varım diyor. Gidişata bakıldığında sosyal hayatı tamamen renklendirmek ve hatta bir anlamda yetkin kılmak zor iş; ancak gönüllülük kavramını kalite ile birleştiren bakış açısı doğru ekiplerle büyük sesler getirebiliyor.
Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek bu yapılanmanın tanımı olarak biliniyor.

Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetim mekanizmalarını ifade eden Kent Konseylerinin birçoğu Eskişehir Kent Konseyi'ni örnek alarak tüm çalışmalarından öykünüyor.

***
Kent Konseyi; merkezi yönetimi, yerel yönetimi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını ve sivil toplumu ortaklık anlayışı ile buluşturmak üzere aşağıda belirtilen kişi, kurum ve kuruluş temsilcilerden oluşuyor.
Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcıların, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek,kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal v.b. değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek,kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak, sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak,çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak amacıyla Eskişehir Kent Konseyi,Nuray Akçasoy'un başkanlığında, değerli dost Ahmet Kapanoğlu'nun bitmeyen enerjisiyle sanatın, edebiyatın ve toplumsal birçok konunun detayında Eskişehir'de birinci sırada.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuzhan Özen'in de her etkinlikte yanında olduğu Eskişehir Konseyi, kadınlarla ilgili çalışmalardan fotoğrafçılığa, tiyatrodan müziğe, çevre bilinci çalışmalarından sağlıkla ilgili farkındalıklara kadar her alanda yetkin duruşuyla giderek daha da güvenilen bir isme sahip oldu. Bu ailenin içinde artık Türkiye'de ve dünyada özel bir yer sahibi olan Edebiyat Buluşmaları'nda moderatör olarak yer almak da benim için özel bir keyif. Dünya çapında değere sahip önemli isimlerin de gittikleri yerlerde duyurduğu Eskişehir ve Eskişehir Edebiyat Buluşmaları akademik bir takvim haline gelerek Eskişehir'in de sembol etkinliklerinden oldu. Kültür Sanat Çalışma Grubu ve diğer tüm çalışma grupları ile bu güzel aileye sevgilerimle...