Öncelikli konu eğitim ve objektif olmak gereken bu konuda büyük tecrübelerle edindiklerimiz esas yol göstericiler olacaktır. İki gün önce bir kafede yirmiye yakın veli ile planlı ama bir o kadar da kendiliğinden gelişen bir buluşma yaptık. Evlerinden çıkıp gelen insanların ortak buluşma sebebi eğitim, çocuklar ve gelecek. Daha ne söylenebilir ki? Hem sevindim hem üzüldüm. Sevindim çünkü istediğim bilinçlenme süreci için önemli bir reaksiyon; üzüldüm çünkü soru işaretleriydi insanları bir araya getiren.

***

Peki, TEOG sınavı öğrencisi olmak demek ne demek bu ülkede? TEOG nasıl bir sınav? İlköğretim çağındaki herkesin 8. sınıfa kadar tahminler ve gözlemlerle geldiği fakat o sene gelince başlarından aşağı kaynar sularını döküldüğü, iyisi kötüsü herkesin keşkelerle uyandığı günler. Bu sene bilindiği üzere şu anki duruma göre etüt merkezleri kapanacak ve devletin okullarındaki eğitim yeterli değil kabul edildiğinden insanlar yeni uyarlanan yapıya göre destek alacaklar ve almak isteyecekler. Öncelikle belediye ya da tahmin edilen bir başka seçeneğe göre çocuklar yine destek alabilecekler; ancak merdivenaltı etüt merkezleri için sıkı önlemler alınacağı ve bu köşeden benim de yeni yapılanmaların sağlıklı yürümesi için merdivenaltı kurslara önemle yaklaşıp, çalışmaları ve yapıları hakkında uyarı yazıları yazacağımı belirtmek isterim. Yine üç beş öğretmen-sömürücüsü zihniyetin trilyonlara koşma umuduyla ava çıkmalarına izin vermemek gerekiyor.

***

Geçen ki buluşmada bazıları seneye belediyelerin yapılanmasına sıcak baktığını söylemesi beni sevindirdi. Yine devlet eliyle olacak olmasına rağmen, başka şehirlerde ne gibi bir handikabı olur bilemem ama insanlara daha derli toplu bir yapılanma olarak gelmesi karşılıklı itina ile bu yolun çalışabileceğini gösteriyor. Bir de düşünüyorum da sanki etüt merkezi öğretmenleri çok memnunlar ve karşılıklı sevgi, saygı ve idealist ve bilimsel çalışmalar eğitim anlamında çığır açıyor da herkes üzülüyor. Üzülen tek kişi trilyona koşan beleş hayat sahipleridir. Unutulmamalıdır ki eğitim kamuoyu diye bir gerçek varsa, ki oluşmakta, bu kamuoyu artık yetkililerle detay ve eksikler üzerine görüşmelerle de süreci takip ediyor. Altyapısız ve yetkin olmayan boş yapılanmalar konusunda negatif referans oluşturup eğitim düşmanlarının bu sayfada olmamasına gayret gösteriyor artık bilinçli insanlar. Para tuzağı eğitim tüccarları silinsin diye her aşamada bilinç uyanıyor.

***

Sınav kaygısı ve gelecek derdiyle kapı çalanlara bomboş bir içerikle kucak açan yerler yasadışı bir şekilde devam eden küçük kurslara dönüşse de takipçisi olmak gerek. Öğretmenleri mevsimlik işçi olarak kullanan ve keyfince işi biten köyüne dönsün diyen şarlatanlar bu piyasada kulaktan kulağa, yetkiliden yetkiliye her aşamayla duyurulup silinmelidir. Eğitim bu tarz yaklaşanlara kadar düşecek basit bir kavram değildir. Eskişehir'in samimi eğitimcilerine ve mağdur edilmek istemeyen veli ve öğrencilerine sevgilerimle...