Eskişehir ve turizm denince akla elbette şehir içi turistik yerler öncelikle akla gelen yerler oluyor; ancak her anlamda öncelikle masaya yatırılması gereken tarihi doku, binlerce yıllık tarihiyle Frig Vadisi'dir. Şu ana kadar yapılan ne varsa daha fazlası da farklı bir bakış açısıyla yapılmalı. Hemen hemen hiç kıyaslanamayacak yerlerin dünyada ve ülkemizde ne kadar fazla turist çektiğini de görüyoruz. Paris'in 80 milyon turist çekmeye sebebi olan Eyfel Kulesi sizce buralardan daha mı değerli? İlk planda hemen para kazanmayacak olması sanırım herkesin tedirgin olduğu nokta. Peki bu anlayış yirmi sene önce yıkılmış olsaydı; ulaşım ve konaklama dahil farklı yöntemlerle o bölge masaya yatırılmış olsaydı en azından daha kaliteli bir sembol olarak karşımıza çıkardı. Coğrafi özellikleri sebebiyle zor olabilir ancak ulaşım konusunda yeni formüller de bulunmalı Frig Vadisi için. Elbette ki Odunpazarı ve bölgenin güzelliği ayrı bir çekiciliğe sahip ve ulaşım sorunu olmadığından turizm anlamında yeter de artar bile denmesine sebep olmuş gibi görünüyor.
Peki, üniversitelerin de pek bir etkinliklerle yoğunlaşmadığı Frigya Vadisi neresidir?

Yazılıkaya - Frig Vadisi

Frigler M.Ö 1200 yıllarında Anadolu da Hitit egemenliğine son vererek güçlü bir siyasi birlik oluşturmuşlardı ve zamanla çok geniş bir bölgeye yayılarak yeni yerleşim birimleri kurdular. Bu yerleşim yerlerinden biri de Eskişehir, Han ve Seyitgazi ilçeleri arasında yer alan ve ormanlarla kaplı olan bu vadi. Frig Vadisi Kütahya-Eskişehir-Afyon Bölgesinde yer almakta. Bölgenin önemli bir bölümü Eskişehir'de yer alıyor.

-Antik Yazılıkaya Kenti-

Friglerin en yoğun olarak yaşadıkları kentlerden biri olan Antik Yazılıkaya Kenti, Çifteler'in 39 km güney batısında bulunuyor. Frigler, bu coğrafyadaki kayaların kolay işlenebildiğim görmüş ve zamanla kayaların içinde kendilerine yeni bir yaşam biçimi yaratmışlar.

-Frig Anıtsal Kaya Mezarları-

Frig kaya mimarisinin zarif örneklerini anıtsal kaya mezarlarında da görmek mümkün. Gerdekkaya Mezar Anıtı Yazılıkaya-Seyitgazi yolunun 3. km, sinde Çukurca Köyü yakınlarında bulunur, iki adet mezar odası bulunan Gerdek Kaya anıtının çevresindeki kayalarda da çok sayıda kaya mezarları bulunuyor. Hamamkaya ve Arslanlı Mabet olarak adlandırılan yapılar bunlardan yalnızca birkaçı...

-Frig Kaya Anıtları-

Frig Kaya Anıtları Frig dininin tek tanrısı Ana Tanrıça Kybele'ye adanmıştır. Kentin en görkemli anıtı Midas Anıtı M.Ö 550 ile tarihlenmekte. Dinsel bir yapı olduğu bilinen bu anıta bir açık hava tapınağı da diyebiliriz. Ahşap mimarinin kaya üzerine uyarlanmış en güzel örneği olan anıt adını yazıt içinde okunabilen 'Midai' sözcüğünden almıştır ve cephesi doğuya bakar. Midas Anıtı'nın 210 m güney batısında yer alan ve Bitmemiş Anıt (Arazastis Anıtı) olarak adlandırılan yapı yörenin en önemli dinsel yapılarından birisidir. Bitkisel Motifli Anıt, Küçük Yazılıkaya ve Bahşeyiş Anıtı diğer önemli kaya anıtlarıdır.

Üniversiteler, Belediyeler, sivil toplum örgütleri, işadamları ve basın turizm- tanıtım - günleri ile başlayan daha derin Bey'in fırtınası yapmalı ve bu arada Paris'te Eyfel Kulesi reklam, moda ve pazarlama teknikleriyle sembolleştirildi bir kez daha unutulmasın, bilinsin.