Gazetecilik mesleğinin önemi belki de ülkelerin kaderini belirlemesi açısından anlatmakla bitmez. Savaşlar ülkeler arasında varılan son noktaları belirlerken savaşta ve barışta devam eden hayatı netleştirmek ve ülkenin ufuklarını​ denetleyen sivil örgütlenmeye gazetecilik denmesi sebebiyle bu alana kadının elinin değmesiyle varılacak noktayı da düşünmek ne kadar huzur verici. Bu kosmopolit coğrafyada verilen mücadele ve sonuçta gelinen zeminde emekçi kadınların her alanda büyük​ hizmetleri söz konusu. Gazetecilik alanında ilk Türk kadın gazeteci Selma Rıza Feraceli idi. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin de tek kadın üyesi olan Feraceli aynı zamanda Hilal-i Ahmer Cemiyeti genel sekreteri ve yazarıydı.

İlk Türk kadın romancılardan birisi olan Selma Rıza Hanım, Jön Türkler'in lideri Ahmet Rıza Bey'in de kızkardeşiydi.

***

Selma Rıza Feraceli, Diplomat Ali Rıza Bey ile sonradan Müslüman olup Naile adını alan Avusturyalı bir annenin kızıydı. Selma, çiftin yedi çocuğunun en küçüğü idi. Evde özel ders alarak yetiştirildi. Ailesinden gizlice İstanbul'dan kaçarak Paris'teki ağabeyinin yanına gitti ve eğitimini Sorbonne Üniversitesi'nde sürdürdü. Yaşamını 10 yıl boyunca Paris'te sürdürdü. Paris'te bulunduğu sırada İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne üye oldu. Cemiyetin tek kadın üyesi idi. Fransızca olarak yayımlanan Meşveret Gazetesi'nde ve Türkçe olarak yayımlanan Şuray-ı Ümmet Gazetesi'nde çalıştı. İlk Türk kadın gazeteci ünvanını Paris yıllarındaki çalışmaları ile aldı. 1892'de 'Uhuvvet' (Kardeşlik) adlı romanını yazdı ancak yayımlamadı.

Selma Rıza, 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanı üzerine İstanbul'a döndü. Yurda dönüşünden sonra gazetecilik yapmadı ancak sosyal hayatta rol almaya devam etti. Meşrutiyet'in ilanından sonra yeniden teşkilatlandırılan Hilal-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay)'inde çalıştı. Beş yıl boyunca genel sekreterlik yaptı ancak yönetimdekilerle görüş ayrılığına düşünce kurumdan ayrıldı. 1931 yılında hayata veda etti.

***

Bir gün ülkenin her yeri belli çıkar sahipleri tarafından işgal edildiğinde, para için her şey normale döndüğünde, özgürlükler tükendiğinde gazeteci yine çizgisini bozmadan doğruları yazacak ve gösterecek ve kadın gazeteciler herkesten çok sahiplenip sancısını çekecekler olanların. İlk kadın gazeteci Selma Rıza Feraceli ile başlayan bu serüven, evrensel değerlere saygı duyan, ilkelerden ödün vermeyen, barışı, özgürlüğü koruyan, benimseyen; aydınlık yarınlara uzanan düşlerle çalışan kalemlerle devam ediyor. Yaşasın mesleğini layıkıyla yapan yüreği samimi insanlar ve onların başlangıçta en güzel emeklerle açtığı yollar. Selam olsun en çok aynı yolu benimseyen aydınlık yürekli kadın gazetecilere...