Bir yıl olmuş gazetede bisiklet yazıları yazmaya başlayalı. Dile kolay 1 yıl, 52 hafta, 52 yazı. Daha önceleri Eskişehir basınında bisikletin adı anılmazdı pek. Çok seyrek olarak, kenara köşeye sıkıştırılmış bir haberde ya da köşe yazısında bisikleti görünce sevinirdik. Bir yıldır her hafta bisiklet basında, gazete. Dilimin döndüğü, kalemimin yetiştiği kadar yazmaya çalıştım. Dilerim daha güzellerini de yazanlar çıkar ve önümüzdeki dönemde çoğalır bisiklet yazıları. Dilerim başka gazeteler de yer açar bisiklet yazılarına, Sonhaber gibi.
***
Sonhaber Gazetemize ayrı bir şükran doluyum. Benim niyetimi gördüler, anladılar. Bisikletin, bisiklet kültürünün ihtiyacını fark ettiler, alan açtılar, yer verdiler. Destek oldular bisikletli ulaşıma, bisiklet kültürüne. Gazetede bisiklet yazısının, haberinin yer alabileceğini gösterdiler. Hem de yıl boyunca her hafta. Bu nedenle bir kez daha kutluyorum Sonhaber Gazetesini, yöneticilerini, yazarlarını, emeği geçen her bir çalışanını. Var olsunlar.
***
Bisiklet yazısı yazdım da ne oldu?
Niyetim bisikleti, bisikletli ulaşımı tanıtmaktı. Bisiklete binmeyenlere, bisiklete binmeyi aklından bile geçirmeyenlere fark ettirmekti bisikleti. Bir çocukluk anısı olarak çok gerilerde bırakanların bisikleti yeniden keşfetmelerini istedim. Çocukluk heyecanlarından en coşkulusunu yeniden canlandırmak istedim. Ulaşımda bisikletin de bir seçenek olduğunu fark ettirmek, kent yöneticilerinin, yetkililerin, basının, gazetecilerin dikkatini çekmek, sorumluluklarını göstermek istedim.
Gelen iletilerden, sosyal medya paylaşımlarından, çevremden gelen doğrudan bildirimlerden bunların gerçekleştiğini görmek en büyük ödülüm ve yazma gücüm oldu. Bunu da ayrıca paylaşmak ve kutlamak istiyorum.
***
Eskişehir'de neler oldu bisiklet adına bu bir yılda, bakalım?
Ne yazık ki pek bir şey olmadı. Ne bir metre bisiklet yolu, ne bir tek nitelikli park yeri yapıldı. Ne de bisikletli ulaşıma etkili başka bir destek, bir düzenleme yapılmadı. Unuttuğum, görmediğim varsa lütfen bildirin, bekliyorum. Kim ne yaptıysa görelim, hangi belediye, hangi kurum, dernek, topluluk. Paylaşalım, kutlayalım onları buradan.
Daha fazla uzatmadan, burada bırakıyorum. Geçtiğimiz bir yılda yapılanların değerlendirmesini, kutlamasını, eleştirisini haftaya yazayım.
Bisikletle, sevgiyle...

-----------------------------------------------
BİSİKLOPEDİ

ŞEHİR BİSİKLETİ (CITY BIKE)

Şehir bisikletleri, kent içi ulaşım ve bisiklet gezileri için tasarlanmışlardır. Sürücüye sunduğu dik oturma pozisyonu başka bisiklet türlerinde yaşanamayacak bir konfordur. Bu amaca uygun rahat seleleri, çamurlukları ve bagajları standart donanımları arasındadır.
Şehir bisikletleri günlük kullanımın, kent içi ulaşımın yanı sıra küçük doğa gezileri, grup turları için de en uygun bisiklet türüdür. Dik oturma olanağı ile çevre ile etkileşemi, gezi keyfini artırır. Uzun sürüşler, kamplı turlar için ise ağır yük taşıyabilen ön ve arka bagajlar eklenebilir.

-----------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
4 Aralık
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
5 Aralık
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
6 Aralık
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
10 Aralık Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.